Μενού Κλείσιμο

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή η ασφάλεια των περιηγητών στον Όλυμπο

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μπέττυς Σκούφα με θέμα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των περιηγούμενων στον Όλυμπο. Για «υπεράνθρωπες προσπάθειες» των πυροσβεστών, παρότι στερούνται υλικοτεχνικής υποδομής, έκανε λόγο η βουλευτής Πιερίας

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών έρχονται στον Όλυμπο, παρ’ όλα αυτά, ακόμη δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό για τη φύλαξη και την προστασία τόσο του Εθνικού Δρυμού όσο και των επισκεπτών, γι’ αυτό και σημειώνονται ατυχήματα και δυστυχήματα, ανέφερε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, στην τοποθέτησή της στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας ζωής των περιηγούμενων στον Όλυμπο.

Όπως είπε η κα Σκούφα αρχές Μαρτίου του 2018, στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, υπό την αρμοδιότητα του τότε Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, έγινε ευρύτατη σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη φύλαξη του Ολύμπου και για τα μέτρα προστασίας των περιηγούμενων, αλλά έκτοτε δεν έχουμε δει ως Πιεριείς κάτι συγκεκριμένο και απτό.

Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με όσα είπε η βουλευτής, είναι επίσης ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, αρμόδιες για τη διάσωση των περιηγουμένων, συγκεκριμένα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου και Κατερίνης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, στερούνται βασικής υλικοτεχνικής υποδομής.

Η βουλευτής Πιερίας ζήτησε ενημέρωση για τα άμεσα μέτρα που έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής των περιηγούμενων, καθώς επίσης και για το μεσοπρόθεσμο- εάν υπάρχει- σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στον Όλυμπο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Τα επόμενα χρόνια καλύτερες υπηρεσίες»

Απαντώντας στην ερώτηση της κα Σκούφα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, έκανε λόγο για οργάνωση του συστήματος πρόληψης και ουσιαστικής παρέμβασης των υπηρεσιών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Όλυμπος θα συνεχίσει να αποτελεί έναν προορισμό πολλών επισκεπτών.

Καταβάλλεται προσπάθεια στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας να υπάρχει όσο το δυνατόν ο καλύτερος δυνατός εξοπλισμός για τη διάσωση, είπε ο κ. Οκονόμου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια, με την αναδιοργάνωση που γίνεται από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, θα μπορούν να προσφερθούν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και να διασφαλιστεί πραγματικά η περιήγηση στον Όλυμπο.

Οι ελλείψεις στην Π.Υ. Λιτοχώρου και οι προτάσεις

Επισκέφθηκα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου και ντράπηκα για το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πυροσβέστες της Υπηρεσίας ουσιαστικά παρακαλούν για κάποια δωρεά από ιδιώτη όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Άρα, λάβετέ το στον προγραμματισμό του Υπουργείου σας, παρακαλώ, πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, απάντησε στην δευτερολογία της η κα Σκούφα και ζήτησε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι υπόλοιπες προτάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για παράδειγμα να διατίθεται συχνότερα ειδικό ελικόπτερο.

Πέραν όμως όλων αυτών, δυστυχώς στις ίδιες τις υπάρχουσες υποδομές, δεν υπάρχει ακόμη έγκαιρη υλοποίηση του απαραίτητου σχεδιασμού. Tα καταφύγια έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, δεν είναι στελεχωμένα, δεν είναι εξοπλισμένα με υλικό διάσωσης.

Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η απάντηση στις ελλείψεις και τα προβλήματα

Η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια σύγχρονη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις παρούσες όσο και στις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν. Το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίζεται και πολύ σύντομα με πολύ συστηματικό τρόπο η χώρα μας θα διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα Πολιτικής Προστασίας που μέσα εκεί θα εντάσσεται βέβαια και η διάσωση και όποιες άλλες δραστηριότητες και επιχειρησιακές ενέργειες είναι αναγκαίες να εκδηλωθούν και στον Όλυμπο, απάντησε ο υφυπουργός κ. Οικονόμου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ