Μενού Κλείσιμο

Με 121 κρούσματα συνοδεύτηκε η επανεμφάνιση του Σ. Τσιόδρα – Περισσότερα από τα μισά της κρούσματα της χώρας, στην Κεντρική Μακεδονία – Τι είπε για τη χρήση μάσκας και τον δείκτη μετάδοσης της νόσου

Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επανεμφάνισή του στην ενημέρωση για την πανδημία.

Τα στοιχεία, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και αν δεν προσέξουμε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, είπε ο καθηγητής. Λίγο πριν, ο ΕΟΔΥ έδωσε το ημερήσιο δελτίο κρουσμάτων, όπου φαίνεται καθαρά η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα και κυρίως στα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερη δύσκολη η κατάσταση στη Μακεδονία, όπου σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ημαθία και Σέρρες εντοπίζονται 59 από τα 121 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα!

Συγκεκριμένα, 121 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιόδρας, εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ότι πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

«Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται» είπε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης R είναι στο 1 και πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για την συγκράτηση (αρχικά) και τη μείωσή του. (R1 επί της ουσία σημαίνει πως κάθε φορέας μεταδίδει την ασθένεια σε έναν ακόμη. Αν ο δείκτης ήταν πω στο R 0,4 θα σήμαινε ότι κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από «μισό» άνθρωπο)

Όπως είπε ο καθηγητής, η γενικότερη ανησυχία του έχει να κάνει με τη νέα αύξηση των νέων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 121, εκ των οποίων μόλις 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, κάτι που δείχνει πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι εγχώρια.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».

«Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο».

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως: «Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ