Εκστρατεία αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει στο Μάντσεστερ υπέρ μιας από τις πρώτες γυναίκες οδηγούς λεωφορείων η οποία απολύθηκε επειδή ήταν «πολύ κοντή».
Όταν η σήμερα 57χρονη Τρέισι Σολς μπήκε στην υπηρεσία των αστικών λεωφορείων του Μάντσεστερ, το 1987, ήταν η πρώτη και η μοναδική γυναίκα μεταξύ των συναδέλφων της οδηγών.
Σήμερα, 34 χρόνια μετά, η Σολς που έχει ύψος 1,52, έχασε τη δουλειά της επειδή δεν έχει την «ικανότητα» οδήγησης ενός νέου μοντέλου λεωφορείου που εξυπηρετεί το δρομολόγιό της. Ένας συνδυασμός αλλαγών στη θέση των καθρεφτών και μιας προστατευτικής μπάρας σημαίνει πως η Σολς πρέπει να κάνει πίσω για να μπορεί να ελέγξει τους καθρέφτες, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται το ότι δεν θα μπορεί να φτάνει με τα πόδια της τα πεντάλ τού λεωφορείου.
Η απόφαση άφησε τη 57χρονη συναισθηματικά, αλλά και οικονομικά εκτεθειμένη. «Έχω τρία παιδιά, είμαι χήρα και πληρώνω δάνεια. Δεν μπορώ να αντέξω χωρίς μισθό» παραδέχεται η ίδια.
Η απόλυση αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά πολλών προκλήσεων σε ένα επάγγελμα που παραμένει αυστηρά ανδροκρατούμενο στη Γηραιά Αλβιώνα – όπου το 84% των οδηγών λεωφορείων εντός 2021 ήταν άνδρες. Από το ότι δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες και ως έγκυος έπρεπε να σκαρφαλώνει στο λεωφορείο για να αλλάξει τον αριθμό δρομολογίου έως τη σεξουαλική παρενόχληση, η Σολς υπέμεινε λογής προκλήσεις, αλλά κατάφερε να προλειάνει το δρόμο και για άλλες γυναίκες του επαγγέλματος.
«Αντιμετώπισα σχόλια, σεξουαλικές παρατηρήσεις, πολλά. Και τα διαχειρίστηκα. Δεν πήγα στη διοίκηση, τα έλυσα και προχώρησα» λέει η ίδια.
Και προσθέτει: «Όταν ξεκίνησα τη δουλειά, 34 χρόνια πριν, μπορούσα να οδηγήσω τα πάντα σ’αυτό το αμαξοστάσιο. Από τη στιγμή των αλλαγών, δεν μπορώ να οδηγήσω το λεωφορείο αυτό πια. Αν ένα ποδηλάτης ή ένας πεζός βρεθεί στην πλαϊνή πλευρά του οχήματος… δεν μπορώ να δω, μπλοκάρει την ορατότητά μου και δεν είναι ασφαλές».
Παρότι, όπως λέει, η απόφαση της εταρείας τής «ράγισε την καρδιά», η υποστήριξη από συναδέλφους, δημόσια πρόσωπα και απλούς πολίτες «ήταν συντριπτική». Πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα επιστροφής της Σολς «στη δουλειά που λατρεύω».
Με πληροφορίες από Guardian
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.