Μενού Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Παράταση στα μέτρα – Οι παράγοντες που θα κρίνουν την άρση τους

Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων, δεν άφησε περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετήθηκε η απόφαση για παράταση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ως το κύριο δεδομένο. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, στον αριθμό των κρουσμάτων ωστόσο στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που αρρώστησαν από τη Δέλτα στις γιορτές.

«Θέλουμε να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα, ώστε να μπορούμε μετά να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση» εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης εκθέτοντας το σκεπτικό για την παράταση των μέτρων.

Πάντως, ως θετικό στοιχείο αξιολογείται η πτώση των νέων μολύνσεων με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και θα φανεί σταδιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους «σκληρούς» δείκτες.

Η ίδια ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα όπου υπάρχει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στις 31 Ιανουαρίου το πιθανότερο ως προς την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, αλλά και στο τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης.

Τα μέτρα που είναι τώρα σε ισχύ:

  • • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Με πληροφορίες από Ertnews

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ