Μενού Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Πάνω από 2 εκατ. κρούσματα κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο την τελευταία εβδομάδα – Αύξηση 270%

Πάνω από δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά μέσο όρο μεταξύ 1ης και 7ης Ιανουαρίου, με τους αριθμούς των κρουσμάτων να διπλασιάζονται μέσα σε 10 ημέρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου το Σάββατο.

 

Κατά μέσο όρο αναφέρθηκαν 2.106.118 νέες ημερήσιες μολύνσεις κατά τη διάρκεια της επταήμερης περιόδου, λίγο μετά την υπέρβαση του ορίου του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων την εβδομάδα 23-29 Δεκεμβρίου 2021.

 

Παγκοσμίως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 270% από τότε που ανακαλύφθηκε η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου.

 

Ωστόσο, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, με μέσο όρο 6.237 ημερησίως να καταγράφονται την περίοδο μεταξύ 1ης και 7ης Ιανουαρίου.

 

Αν και οι πρώιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο τεράστιος όγκος των κρουσμάτων, που προέρχονται από τη μετάλλαξη αυτή θα μπορούσε ακόμα να κατακλύσει τα συστήματα υγείας.

 

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επανεισαγάγει τους περιορισμούς και έχουν εντείνει τα προγράμματα εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

 

Η Ευρώπη, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον Καναδά, είναι τα hotspot της μόλυνσης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιοχές αντιπροσώπευαν αντίστοιχα το 49% και το 33% των παγκόσμιων κρουσμάτων Covid την περασμένη εβδομάδα.

 

Τα κρούσματα Covid αυξήθηκαν κατά  47% στην Ευρώπη και 76% σε ΗΠΑ και Καναδά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 224% στην Ωκεανία, 148% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 116% στη Μέση Ανατολή και 145% στην Ασία.

 

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε στην Αφρική παρέμεινε σταθερός, αλλά, όπως και αλλού, ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την υπερβολική θνησιμότητα που συνδέεται με τον Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος.

 

Με πληροφορίες του AFP

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ