Μενού Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Εκτίμηση για 60.000 κρούσματα ακόμα και σήμερα – Προς πλήρη επικράτηση η μετάλλαξη Όμικρον

Στην εκτίμηση ότι τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδεχομένως να φτάσουν τις 60.000 ακόμα και σήμερα, προχώρησε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρα θα δούμε το πικ των κρουσμάτων, ωστόσο, αργότερα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε καλή κίνηση το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως ο εντοπισμός των 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test σημαίνει πως θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού, καθώς δεν τα άτομα αυτά θα τεθούν σε καραντίνα.

Ερωτηθείς για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού ανέφερε πως η χώρα το επόμενο διάστημα αναμένεται δύο.

Το φάρμακο της Merk θα είναι άμεσα διαθέσιμο «είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο.

Η λήψη του φαρμάκου αυτού γίνεται από το στόμα με την εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του και οι 9 στους 10 γλιτώνουν τη σοβαρή νόσηση που οδηγεί στο νοσοκομείο.

Θωμαΐδης: Αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος,

Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε από τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

 

Την 1η Ιανουαρίου η Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη «Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον».

 

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ