Μενού Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Η Βρετανία ξεκινά τη χορήγηση του χαπιού της Merck για θεραπεία στο σπίτι σε ασθενείς ευάλωτων ομάδων

Χιλιάδες ευάλωτα άτομα στη Βρετανία θα είναι μεταξύ των πρώτων στον κόσμο που θα λάβουν ειδική θεραπεία για τον κορωνοϊό από το σπίτι, στο πλαίσιο προγράμματος που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ.

Η μελέτη, η οποία που διεξάγεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας, επιδιώκει να εγγράψει έως και 10.600 εθελοντές. Η δοκιμή θα ξεκινήσει με την αξιολόγηση του molnupiravir της Merck & Co., το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

«Με αυτήν τη δοκιμή εξετάζουμε εάν οι νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπευτικές αγωγές, που βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση, θα μειώσουν την ανάγκη για νοσηλεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής της Οξφόρδης και επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Κρις Μπάτλερ.

Στις ευάλωτες ομάδες συγκαταλέγονται καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι ασθενείς, με τον υπουργό Υγείας στη Βρετανία, Σατζίντ Χαβίντ, να κάνει λόγο για ιστορικό βήμα και μια «νέα εποχή κατά την οποία μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε φάση μόλυνσης από τον φονικό ιό».

Σημειώνεται πως η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics.

Η μολνοπιραβίρη εγκρίθηκε από την MHRA για να χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα covid-19, οι οποίοι πάσχουν από τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα).

Τα αντιιικά, όπως η μολνουπιραβίρη, δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου.

Το όφελός τους είναι διπλό: προστατεύουν όσους έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια ώστε να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά παράλληλα και όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με αυτούς να μην ασθενήσουν.

Όταν το χάπι της Merck χορηγείται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ κορωνοϊού, μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος νοσηλείας των ασθενών, σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποίησε η φαρμακοβιομηχανία.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ