Μενού Κλείσιμο

Κοιτάμε Μπροστά: Το εισιτήριο στον Όλυμπο και η περιβαλλοντική πολιτική της Π.Κ.Μ.

Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο, ζητά να ενημερωθεί η Περιφερειακή Παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά». Όπως υποστηρίζει η παράταξη του Χρήστου Γιαννούλη, το ζήτημα συνδέεται με τη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική στην ΠΚΜ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης του αν. υπουργού Οικονομικών και του υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο ήδη βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για την ασάφεια των στόχων του, για εισπρακτική σκοπιμότητα χωρίς καμία σύνδεση με τις ανάγκες των κατοίκων, για χάρισμα σε ιδιώτες εισπράκτορες – ελεγκτές, για απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης, για ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της πλήρους εμπορευτοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και των δασών της χώρας. Επίσης θεωρήθηκε συνέχεια των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβανόταν και η κατάργηση των διοικήσεων των φορέων προστατευόμενων περιοχών, ενώ έχει σημειωθεί και το γεγονός της αναιτιολόγητης καθυστέρησης του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Το σύνολο των ορειβατικών συλλόγων της Π.Ε Πιερίας δηλώνουν παντελή άγνοια, καταθέτοντας δημόσια την άρνησή τους, ενώ ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Το ζήτημα συνδέεται με τη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, όπου φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν ακυρώσει οποιονδήποτε σχετικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χθες κατά την υποδοχή του Ευρωπαίου Επίτροπου Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς ότι «δεν αρκεί απλά να βάλουμε την κλιματική αλλαγή και την επακόλουθη δράση στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, αλλά για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο πρέπει να επιστρατεύσουμε την συνεργασία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης: από την ΕΕ, στις εθνικές κυβερνήσεις, στις περιφέρειες και τους δήμους».

Η περιφερειακή παράταξη Κοιτάμε Μπροστά ζητά λοιπόν να μάθει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας σε αυτό το επίπεδο, σε ποια σημεία διαφέρει από τον σχεδιασμό της κεντρικής κυβέρνησης, όπως βέβαια και την άποψη για το θέμα της επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο και γενικότερα στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, καθώς δεν είδαμε σχετικές δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα στον τύπο.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ