Μενού Κλείσιμο

Κοιτάμε Μπροστά: Απαράδεκτη η άρνηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αίτημα 24 περιφερειακών συμβούλων

Ως ένα ακόμη ολίσθημα στη μακρά αλυσίδα των γεγονότων υποβάθμισης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας από τη διοίκηση Τζιτζικώστα θεωρεί η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» την άρνηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καρακωστάνογλου να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση που ζήτησαν 24 περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπως είχαν δικαίωμα από τον κανονισμό λειτουργίας.

Με γραπτό αίτημα που είχαν καταθέσει οι 24 σύμβουλοι στις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και οι 8 σύμβουλοι της παράταξής μας που αποτελεί μείζων αντιπολίτευση, ζητούσαν τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης βάση του κανονισμού λειτουργίας (άρθρο 9 παρ. 3) του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να συζητηθούν τα εξής δύο σημαντικά θέματα:

-Χωροθέτηση και λειτουργία της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στο Δήμο Λαγκαδά

-Εγκατάσταση και λειτουργία δύο Μονάδων Αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Παράταξη Κοιτάμε Μπροστά «Με απάντησή του, στις 17 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καρακωστάνογλου, αντί να κάνει δεκτό το αίτημα όπως ήταν υποχρεωμένος, θεώρησε πως και για τα δύο θέματα αποκλειστικά αρμόδιες ήταν οι δύο Επιτροπές οι οποίες τα διαχειρίστηκαν και έλαβαν ήδη τις αποφάσεις τους. Η παράταξή μας θεωρεί προσχηματική αυτή τη δικαιολογία και αντιδημοκρατική τη σπουδή να παρακαμφθεί η ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αδρανοποίηση και στην ανυποληψία, με ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης, η οποία εκμεταλλεύεται και πέραν των δημοκρατικών της ορίων τις ήδη απαράδεκτες κυβερνητικές νομοθετημένες μεθοδεύσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Άλλωστε και για τα δύο προτεινόμενα θέματα έχουν προκύψει νέα δεδομένα (για τη ΜΕΑ εκκρεμούν και 2 προσφυγές στο ΣτΕ), τα οποία όχι μόνο αφήνουν έκθετους τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης που βιάστηκαν να υποστηρίξουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, αλλά απαιτούν και την επείγουσα διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το σύνολο της διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας, καθώς οι προοπτικές που διαγράφονται από τις επιλογές της κυβέρνησης είναι ζοφερές για τους πολίτες.

Η παράταξή μας, αλλά και το κοινό αίτημα των παρατάξεων, δεν σκοπεύουν στην υποβάθμιση του ρόλου των Επιτροπών ή στην υποκατάσταση του ρόλου τους. Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή θα έπρεπε να συζητήσει και εκείνη για την εγκατάσταση και λειτουργία της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα εντός της χωρικής της αρμοδιότητας και εντός της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Λαγκαδά, κάτι που ωστόσο δεν το είδαμε να συμβαίνει και τη λαλίστατη κατά τα άλλα κυρία Πατουλίδου να μη βρίσκει ούτε μια λέξη να εκφράσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως θα έπρεπε να συνεδριάσει εγκαίρως και για το θέμα της άλλης εταιρείας (ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε.) που ζήτησε να εγκαταστήσει μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Δημαρχείο, αλλά λόγω «κακής τύχης» και του κορονοϊού, όλως τυχαίως παρήλθε η προβλεπόμενη προθεσμία!

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να μην παρακάμπτεται και να μην εξευτελίζεται η δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με το να παραπέμπονται όλα τα σημαντικά θέματα σε επιμέρους Επιτροπές, στις οποίες ούτε όλοι οι Σύμβουλοι συμμετέχουν, ούτε και όλες οι παρατάξεις εκπροσωπούνται. Γι’ αυτό θα προτείναμε στον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να κουνήσει το δάχτυλο πρωτίστως στον εαυτό του πριν θελήσει να τσαλαπατήσει ξανά τον κανονισμό λειτουργίας.»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ