Μενού Κλείσιμο

Κίνητρα σε Έλληνες ανέργους  για εποχιακή απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ζητά ο Φώντας Μπαραλιάκος

Σχετική ερώτηση για την παροχή κινήτρων για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα κατέθεσαν από κοινού 11 βουλευτές της ΝΔ

Ερώτηση μέσα από την οποία αναδεικνύεται το καίριο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα προτείνοντας, παράλληλα, να δοθούν κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων σε αυτόν,  κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος και άλλοι 10 συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος  επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησής τους  πως  η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε και το παρατεταμένο χρονικά  πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ κατέστησε δυσμενέστερο το καθεστώς προσέλκυσης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση. Ως εκ τούτου συντρέχει σοβαρότατος κίνδυνος να καθυστερήσουν ή και να ανασταλούν αγροτικές δραστηριότητες όπως η συγκομιδή καλλιεργειών.

Η εργασιακή αβεβαιότητα λόγω της υγειονομικής κρίσης είναι δεδομένη για πολλούς  συμπολίτες μας που απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού ή της εστίασης. Η συγκυρία επιτρέπει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, υπογραμμίζουν ακολούθως οι ερωτώντες βουλευτές. Ωστόσο, το ισχύον καθεστώς,  καθιστά την εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα απωθητική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας ενδέχεται να απολέσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους «οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας.

Επιπροσθέτως, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.»

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται από τους 11 βουλευτές να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ, ώστε να καταρτισθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης. Μάλιστα, η πιθανή αποτελεσματική εφαρμογή του εγχειρήματος να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως υποδομή για  τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ