Μενού Κλείσιμο

Κεραμέως: Καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων -Θα τρέξω να εμβολιάσω τον 5,5 ετών γιο μου

Τέλος στα όποια σενάρια μιλούν για κλείσιμο των σχολείων βάζει, για μία ακόμη φορά, με κατηγορηματικό τρόπο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στο ζήτημα της πανδημίας και τα σενάρια που μιλούσαν για κλείσιμο των σχολείων. «Τα σχολεία με αυτά τα πρωτόκολλα παρακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση κρουσμάτων στα σχολεία κατά σχεδόν 1.000», δήλωσε.

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει  «αφενός επειδή τα πρωτόκολλα τηρούνται πάρα πολύ καλά και αφετέρου διότι έχουμε πάρα πολλά τεστ. Εκτός του ότι όλος ο πληθυσμός κάνει τεστ δύο φορές την εβδομάδα, επιπλέον εάν υπάρξει κρούσμα σε τμήμα, οι στενές επαφές του συγκεκριμένου κρούσματος καλούνται να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, όλα δωρεάν. Τα μισά εργαστηριακά, τα μισά self test».

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία, η κα Κεραμέως ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει». «Παρά την έκταση της πανδημίας, παρά την παρούσα φάση, έχουμε μείωση κρουσμάτων, δεν υπάρχει απολύτως καμία συζήτηση. Το αντίθετο προχωράμε πάρα πολύ καλά και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι εμβολιασμένοι ενώ στους μαθητές του Λυκείου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει πλέον το 50%. Στα πανεπιστήμια είναι εμβολιασμένοι το 95% των καθηγητών».

Κεραμέως για ποινικές κυρώσεις για αρνητές γονείς

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που προβλέπει ποινικές κυρώσεις για γονείς και κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των παιδιών. «Οφείλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά. Δεν μπορεί επειδή ένας γονιός δεν θέλει να κάνει self test το παιδί του, αυτό να μην πηγαίνει σχολείο και να χάνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση», είπε.

«Εάν ο διευθυντής του σχολείου διαπιστώσει ότι ένα παιδί απουσιάζει για παρατεταμένη διάρκεια, ας το πούμε έτσι, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος υγείας ή κάτι άλλο, το πρώτο βήμα είναι ότι καλεί τους γονείς, τους κάνει μία συζήτηση να καταλάβει για ποιο λόγο γίνεται αυτό και αν συνεχιστεί η κατάσταση, τότε ο φάκελος πάει στην εισαγγελία. Πλέον αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη και πλέον θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες στους γονείς που επιλέγουν να αποκλείουν τα παιδιά τους από την εκπαίδευση», εξήγησε.

Ερωτηθείσα για αν αφορά και άλλες περιπτώσεις, εκτός των αρνητών γονιών, η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι η εκπαίδευση είναι η υποχρεωτική μέχρι το Γυμνάσιο. «Θεωρούμε χρέος μας να προστατεύσουμε την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση», τόνισε.

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Αναφορικά με την πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει την Παρασκευή και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετά τον εμβολιασμό τους τα παιδιά δεν θα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται σε self test.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού παιδιών 5-11 ετών κατά του κορωνοϊού, την επόμενη Τρίτη θα απαντήσουν σε ερωτήματα γονέων live σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Βάνα Παπαευαγγέλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Εγώ θα προστρέξω να εμβολιάσω το γιο μου που είναι 5,5 ετών, θα επιδιώξω να τον εμβολιάσω ευθύς αμέσως, πρώτα – πρώτα για να προστατεύσω τον ίδιο και έχοντας ακούσει τους ειδικούς», είπε η υπουργός.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ