Μενού Κλείσιμο

Η ανεκτίμητη αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης

Ημερίδα για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου στην Κατερίνη από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας

Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου φιλοξενείται την Τετάρτη 18 (6 μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας με την Π.Ε. Πιερίας και το Εργαστήριο Στοματολογίας του Οδοντιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Η ημερίδα εντάσσεται στη διεθνή καμπάνια #makesensecampaign στην οποία συμμετέχει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, προκειμένου να προσφέρει υπεύθυνη ενημέρωση στο κοινό της Πιερίας και να αναδείξει την αξία της πρόληψης, της ορθής αντιμετώπισης, αλλά και της κοινωνικής διάστασης που έχει ο Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου για τον ασθενή και την οικογένειά του.

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο 7ος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση του ΚΚ&Τ, επιφέρει επιβίωση που αγγίζει το 80% – 90%

Βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου είναι:

Το Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που καπνίζει θα είναι 15 φορές πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από έναν μη καπνιστή.

Το Αλκοόλ: Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Ο ιός HPV: Σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).

Κύριοι στόχοι της Επιστημονικής Ημερίδας αποτελούν η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, η επισήμανση των βασικών αιτίων που ευθύνονται για την εμφάνιση ΚΚ&Τ, οι νέες σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του και η υποστήριξη της επιβίωσης των ασθενών με ΚΚ&Τ και των οικογενειών τους

Η Διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης  #makesensecampaign, για φέτος θα διαρκέσει από τις 16 έως 20 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά της, θα υλοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, δράσεις που θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της  αποκατάστασης των βλαβών  και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων τους, ώστε να εξασφαλίζεται η  ποιότητα ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση. Άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν  στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Την Ημερίδα θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διακεκριμένοι Ιατροί, Επιστήμονες Υγείας, ενώ ο λόγος θα δοθεί και στους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι θα μιλήσουν για την εμπειρία τους, τις ανάγκες που είχαν, τις προκλήσεις που συνάντησαν και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας

18.30 – 18.35 Καλωσόρισμα Πρόγραμμα Ημερίδας

18.35 – 18.50 Χαιρετισμοί

18.50 – 21.20 Οι σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ και η Οπτική των Ασθενών (Συντονιστές Ημερίδας Ηρακλής Τσανικίδης, Ιατρός Πρόεδρος ΙΣΠ, Σταύρος Χριστοφορίδης Οδοντίατρος Πρόεδρος ΟΣΠ)

18.50 – 19.10 Ο Καρκίνος του Στόματος: Ένας Ύπουλος Εχθρός (Αθανάσιος Πουλόπουλος Καθ. και Διευθ. Εργαστηρίου Στοματολογίας Οδοντιατρικού τμήματος ΑΠΘ)

19.10 – 19.30 Διατροφική εκτίμηση και υποστήριξη ασθενών με νεοπλάσματα Κεφαλής και Τραχήλου (Ιωάννης Γκιουλμπασάνης Παθολόγος Ογκολόγος)

19.30 – 19.50 Νέες προοπτικές στην ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ – Πρόληψη και αντιμετώπιση παρενεργειών (Γεώργιος Κύργιας, Ακτινοθεραπευτής, Καθ. Ακτινοθεραπευτικής Ιατρική Σχολή Παν. Θεσσαλίας)

19.50 – 20.10 Χειρουργική αντιμετώπιση του Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (Κεχαγιάς, MD, DDS, MSc, OMFS, Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός)

20.10 – 20.30 «Θα σε αγαπώ ότι κι αν γίνει» Η διαδρομή στην αποδοχή των αλλαγών που αποφέρει ο καρκίνος ΚΚ&Τ είτε σε μένα είτε στους οικείους μου. (Μελίνα Μακρίδου, MSc Ψυχολογία Υγείας, University of Bristol, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της H.A.G.T. & της E.A.G.T.)

20.30 – 20.50 Η Βιωματική Εμπειρία ενός Ασθενή με Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου (Χάρης Αναστασίου, Μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης – Πιερίας)

20.50 – 21.30 Συμπεράσματα – Κλείσιμο Ημερίδας

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ