Μενού Κλείσιμο

Οι «Ολυμπιάδες» προωθούν το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού

«Η πρόληψη είναι στο χέρι σου»

 

«Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι το σημαντικότερο όπλο στην καταπολέμησή του» και αυτό το μήνυμα επιχειρεί να περάσει το παράρτημα «Ολυμπιάδες» της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή»

 

Το περασμένο Σάββατο, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας, μέλη του των Ολυμπιάδων ενημέρωσαν στο κέντρο της Κατερίνης το κοινό της πόλης, διανέμοντας φυλλάδια, αλλά και συζητώντας για την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρουν, ο συγκεκριμένο καρκίνος, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, για τις γυναίκες ηλικίας από 45 έως 60 ετών. Στο αρχικό του στάδιο δεν έχει συμπτώματα και αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα «ύπουλο».

Για τις ηλικίες άνω των 50 ετών, παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό Ιστορικό (μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού), απόκτηση πρώτου παιδιού μετά τα 30, ακτινοβόληση στην περιοχή του θώρακα κατά τη νεαρή ηλικία, οι γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1, BRCA2.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως, για αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών αυτοεξέταση κάθε μήνα και εξέταση σε γιατρό κάθε τρία χρόνια

Για τις γυναίκες άνω των 40 η αυτοεξέταση κάθε μήνα είναι επίσης απαραίτητη και εξέταση από γιατρό και μαστογραφία κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί ότι από το περίπτερο των Ολυμπιάδων, που στήθηκε το Σάββατο για την διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, πέρασαν εκατοντάδες πολίτες, διαφόρων ηλικιών, αφού (και αυτή) η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ