Μενού Κλείσιμο

H ΚΥΑ με όλα τα νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα, ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση μάσκας

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον.

Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου. Όπως έχει γίνει, ήδη, γνωστό , η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και μπαρ. Ακόμα και στην εστίαση, η ισχυρή σύσταση είναι οι πελάτες να φορούν τις μάσκες τους έως ότου καθίσουν στα τραπέζια τους.

Η διπλή μάσκα ή μάσκα KN-95 είναι υποχρεωτική σε σουπερμάρκετ και ΜΜΜ. Παράλληλα, απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών και οι εκδηλώσεις από τους δήμους δεν θα πραγματοποιηθούν.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πέρα από το υποχρεωτικό τεστ PCR 72 ωρών ή Rapid 24 ωρών, γίνεται ισχυρή σύσταση για επαναληπτικά τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την άφιξή τους.

 

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, γι΄ αυτό άλλωστε και διατίθενται και δύο δωρεάν self test. Ειδικοί και κυβέρνηση καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.

 

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ

 

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

 

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

 

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

 

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

 

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

 

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

 

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ