Μενού Κλείσιμο

Φράγμα της Μόρνας – Κανένας δε φταίει;

Την ώρα ή αν θέλετε τις ημέρες του καλοκαιριού που σε Νέα Τραπεζούντα και σε άλλα χωριά οι πολίτες «κορακιάζουν» από την έλλειψη νερού, το νερό από το φράγμα της Μόρνας ρέει άφθονο, ενώ οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στην περιοχή έχουν λεηλατηθεί. Ένα έργο που κόστισε εκατομμύρια ευρώ, πρώτα απαξιώθηκε, μετά εγκαταλείφθηκε και στο τέλος λεηλατήθηκε!

Για μια ακόμη φορά, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, όπως προσπάθησε και πριν 2 χρόνια, χωρίς όμως να συγκινηθεί κανένας τότε.

Πριν δύο χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας επισκέφθηκαν το φράγμα της Μόρνας και στη συνέχεια κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Κατερίνης για την εγκατάλειψη του έργου και τη λεηλασία των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων. Ο Εισαγγελέας διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Δύο χρόνια μετά, όπως υποστηρίζει η ΕΟΔνΠ έχοντας αδιάψευστο μάρτυρα τις φωτογραφίες, οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων συνεχίζουν να λεηλατούνται και από τις φωτογραφίες οι οποίες λήφθηκαν πριν λίγες μέρες φαίνεται πως έχουν αφαιρεθεί ακόμη και οι σκελετοί των παραθύρων από το κεντρικό κτήριο του διυλιστηρίου.

Και συνεχίζει η Ε.Ο.Δ.ν. Πιερίας «Παρότι βρισκόμαστε στο τέλος του Καλοκαιριού και μετά από 50 συνεχόμενες ημέρες ανομβρίας, αποδεικνύεται (και από τις φωτογραφίες) πως το φράγμα δεν είναι “στεγνό”,  έτσι όπως διαδίδεται στα χωριά της Β. Πιερίας των οποίων οι κάτοικοι τις τελευταίες εβδομάδες πλένονται με εμφιαλωμένο νερό και πίνουν από υδροφόρες λέγοντας κυριολεκτικά “το νερό νεράκι”.

Το φράγμα, ακόμη και εν μέσω ανομβρίας, διαθέτει σημαντικές ποσότητες νερού το οποίο μέσα από έναν αγωγό οδηγείται στο ρέμα χωρίς να φτάνει εκεί όπου θα έπρεπε: στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων τα οποία κατασκευάστηκαν μαζί με ένα δίκτυο 100 χιλιομέτρων για να υδροδοτήσουν 37 χωριά της Βόρειας Πιερίας.»

Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον τέως Δήμαρχο Πύδνας και τέως πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Ν. Πιερίας Δημήτρη Βασιλειάδη όπως και τους προέδρους των χωριών Νέας Τραπεζούντας, Κούκου και Αλωνίων στους οποίους παρέδωσαν τις σχετικές φωτογραφίες.

«Αποτελεί ακλόνητη πεποίθηση μας πως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της ανομβρίας η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας στη Βόρεια Πιερία και ίσως σε λίγα χρόνια και κάποιες άλλες περιοχές του νομού, είναι η πλήρης εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων που διαθέτει το φράγμα της Μόρνας, η επέκταση του και η άμεση επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων διυλιστηρίων.

Η σωστή δε λειτουργία των εγκαταστάσεων μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στην καταχρεωμένη ΔΕΥΑ Κατερίνης», υποστηρίζει η Εθελοντική Ομάδα.

Εκατομμύρια ευρώ πήγαν «στράφι»

Αξίζει να σημειωθεί, πως το διυλιστήριο της Μόρνας εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στον τότε Σύνδεσμο Ύδρευσης Βόρειας Πιερίας, το καλοκαίρι του 2008. Το συνολικό κόστος για το φράγμα, την κατασκευή αγωγών 107 χιλιομέτρων που θα μετέφεραν το νερό στα χωριά της βόρειας Πιερίας και την κατασκευή των διυλιστηρίων ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Οι πληροφορίες λένε, πως το έργο λειτούργησε έως το 2013 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ