Μενού Κλείσιμο

Οι πρωτοπόροι εθελοντές φιλόλογοι της Κατερίνης | Του Θ. Δημητριάδη

Τους 480 δραστήριους εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας τους ξέρουμε εδώ και 16 χρόνια (από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, τις διανομές χωρίς μεσάζοντες, τις ανθοκομικές εκθέσεις, τους διαγωνισμούς διηγήματος κλπ. Επίσης κάθε καλοκαίρι από τις διπλές 8ωρες βάρδιες τους για την πυροπροστασία του Ολύμπου, το θερινό σινεμά κλπ.).

Κάτι που ίσως δεν το ξέρουν οι περισσότεροι είναι οι εκδόσεις, μια μοναδική και πρωτοπόρα δράση τους σε πανελλήνιο επίπεδο. Εκτός από τους τόμους με τα ετήσια βραβευμένα διηγήματα των Διαγωνισμών Διηγήματος (που διοργανώνει κάθε χρόνοκαι που μπορεί κανείς να τα βρει και στην ιστοσελίδα www.toposmou.gr), οι εκλεκτές φιλόλογοι και εκπαιδευτικοί της Ομάδας, Εύα Ανδρουλιδάκη, Σοφία Ελευθεριάδου και Ειρήνη Παξιμαδάκη, συνεργάστηκαν με τον μεταφραστή Όμηρο Ταχμαζίδη και την Επιμελήτρια Μετάφρασης Σοφία Γεωργαλλίδη στην έκδοση ενός μνημειώδους τόμου 383 σελίδων, σχετικά με τις οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων της Γερμανίας προς την χώρα μας. Συγγραφείς του βιβλίου είναι δύο διάσημοι Γερμανοί ιστορικοί, ο KarlHeinzRoth και ο HartmutRubner. Τίτλος του, «Η Οφειλή των Επανορθώσεων – Υποθήκες της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», εκδόσεις Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ.

Το βιβλίο έχει επιδοθεί και στον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής και αποτελεί ήδη ένα «όπλο» για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας. Η τιμή του, μόνον 15 ευρώ. (τηλ. 2351039000, 6977404637 Γιώργος Κωτίδης).

Συγχαρητήρια στις εκλεκτές εθελόντριες φιλολόγους και εκπαιδευτικούς της πόλης μας για την σεμνή, αλλά και πολύτιμη προσφορά τους!

Στην Οργανωτική και στην Κριτική Επιτροπή των Διαγωνισμών Διηγήματος (που διοργανώνει εδώ και 11 χρόνια η Εθελοντική Ομάδα), είναι επίσης οι εκλεκτοί φιλόλογοι και εκπαιδευτικοί:

Η κ. Ευγενία Κορτσάρη, μέλος της Οργανωτικής και Κριτικής Επιτροπήςείχε την ευθύνη οργάνωσης της τελετής απονομής βραβείων του 9ου διαγωνισμού.

Η κ. ΣίσσυΖερβουδάκη μετέφρασε το βιβλίο Ρεβιζιονιστικοι Μύθοι του ιστορικού KarlHeinzRothσχετικά με τις οφειλόμενες από την Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις, που επίσης εξέδωσε η Εθελοντική Ομάδα. Την επιμέλεια και διόρθωση των κειμένων είχαν οι Εύα Ανδρουλιδάκη, Σοφία Ελευθεριάδου και Ειρήνη Παξιμαδάκη, ενώ την σελιδοποίηση και το τελικό τυπογραφικό δοκίμιο επιμελήθηκε ο Ηλίας Τσολακιδης.Τέλος, ο Θόδωρος Δημητριάδης, φιλόλογος, ποιητής και συγγραφέας, είναιυπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Καπνικού Σταθμού.

Είμαστε περήφανοι για τους εκλεκτούς εθελοντές φιλόλογους συμπολίτες μας και για το υψηλό επίπεδο της προσφοράς τους, που προβάλλει την πόλη μας σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της ΕΟΔΝΠ www.otoposmou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ