Μενού Κλείσιμο

Εξήντα χρόνια Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Όταν ο Αστερίξ «συνομίλησε» με τα αγάλματά του

Εξήντα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει φέτος το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και «θυμάται» 60 στιγμές – ορόσημα στη μακροετή πορεία του. Η έκθεση του Γαλάτη ήρωα Αστερίξ το 2010 ήταν σίγουρα μια από τις πιο ιδιαίτερες καθώς ήταν η πρώτη φορά που ήρωες κόμικ μπήκαν σε ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Πενήντα χρόνια Αστερίξ – Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της 1ης Μαρτίου του 2010, με αφορμή τα 50α γενέθλια του διάσημου κόμικ και η ανταπόκριση του κοινού είχε ξεπεράσει τότε κάθε προσδοκία.

«Είχε γίνει έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του Αστερίξ με τα εξώφυλλα. Οι υπεύθυνοι πρότειναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να γίνει έκθεση και εδώ αλλά εμείς θελήσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνωΔημιουργήσαμε μια ολόκληρη ιστορία. Είδαμε την εποχή και βάλαμε τον Αστερίξ μέσα στην πόλη να σχολιάζει», αναφέρει στο ThessToday.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου ΘεσσαλονίκηςΑγγελική Κουκουβού.

Ο Αστερίξ ξεπερνώντας τα στεγανά της σοβαροφάνειας συνομιλούσε με τις αρχαιότητες και τα αγάλματα, σχολίαζε τον Ιούλιο Καίσαρα, τον ανδριάντα του Οκταβιανού Αυγούστου, μιλούσε για τη διατροφή και έκανε αστεία. Παράλληλα τα εξώφυλλά του εκτίθεντο σαν ανοιγόμενο βιβλίο που συνοδεύονταν από φιγούρες.

Αστερίξ

«Είχαμε βάλει βηματάκια μέσα στη μόνιμη έκθεση και κάπου κάπου έβλεπες τον Αστερίξ να κάνει κάτι μέσα στο χώρο, μια διαδρομή που συνδεόταν μαζί του και ένα υλικό προώθησης. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γιατί τα αρχαιολογικά μουσεία γενικώς φοβούνται να βάλουν ένα κόμικ ξαφνικά μέσα στα αρχαία τους να σχολιάζει και να λέει κάποια αστεία. Είδαμε ότι ήταν πολύ πετυχημένο. Ήταν η πρώτη φορά», σημειώνει στο ThessToday.gr η κα. Κουκουβού.

Η δημοφιλής έκθεση, όπως προσθέτει, ταξίδεψε μάλιστα σε όλη την Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, με προσαρμογές σε κάθε μουσείο με βάση τα ιστορικά και αρχαιολογικά συμφραζόμενα της εποχής. «Η έκθεση ήταν μεταφερόμενη. Είχε κάποια σταντ συγκεκριμένα και τα διαμόρφωναν. Μας εντυπωσίασε ότι πάρα πολλά μουσεία ήθελαν να πάρουν αυτή την έκθεση».

Αστερίξ

Σημειώνεται ότι η έκθεση «Εξήντα χρόνια – εξήντα στιγμές» εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2022 παρουσία της Προέδρου της ΔημοκρατίαςΚατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς στις 27 Οκτωβρίου του 1962 το Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ