Μενού Κλείσιμο

Επιστολή Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών και στην Υπουργό Πολιτισμού

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ  ( Κ.Ε.Β.Ε.)

  

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα
  • Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη
  • Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κο Απόστολο Βεσυρόπουλο

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ,

 

Η Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) που έχει ιδρυθεί το 1938 και εκπροσωπεί όλους τους κινηματογράφους της Βορείου Ελλάδος, χειμερινούς και θερινούς, νοιώθει την ανάγκη για μια ακόμη φορά να σας εκφράσει την τεράστια αγωνία για το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών.

Το πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις μας από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι τεράστιο. Η αβεβαιότητα για το χρόνο τέλους αυτής της περιπέτειας, αλλά και ο φόβος του κόσμου για καιρό ακόμα στο να συναθροίζεται, ιδίως σε κλειστούς χώρους, θα επιφέρουν την οικονομική καταστροφή και τελικά το κλείσιμο των κινηματογράφων.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των κινηματογραφικών αιθουσών που έχετε ανακοινώσει, αλλά δεν είναι αρκετές για να μην επέλθει το μοιραίο.

Έτσι λοιπόν, παρακαλούμε να μελετηθούν σοβαρά οι παρακάτω προτάσεις μας που θα βοηθήσουν στη συνέχιση της λειτουργίας των κινηματογράφων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν:

  • Μείωση επιτέλους του Φ.Π.Α. του εισιτηρίου κινηματογράφου σε 6%, από 24% που είναι σήμερα και εξίσωσή του έτσι, με το Φ.Π.Α. του εισιτηρίου όλων των άλλων συγγενών Πολιτιστικών Δημοσίων Θεαμάτων (θέατρο, συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις αλλά και βιβλίο κλπ). Ας διορθωθεί επιτέλους αυτή η αδικία που γίνεται εις βάρος των κινηματογράφων, με το υψηλότερο Φ.Π.Α. από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης και τετραπλάσιο από όλα τα άλλα Δημόσια Θεάματα.

Έχετε υπολογίσει το Δημοσιονομικό Κόστος από αυτή τη μείωση και γνωρίζετε ότι θα είναι μικρό και σίγουρα θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της φορολογητέας ύλης, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται κλπ.

  • Η ιδιαιτερότητα των κινηματογραφικών αιθουσών λόγω μεγέθους, άρα και τα τεράστια ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ το μήνα που απαιτούνται, καθιστά αδύνατη την καταβολή τους για τόσους πολλούς μήνες που θα παραμείνουν κλειστοί, ή θα υπολειτουργούν ξανά από το φθινόπωρο, ιδίως αν ο ιός επανακάμψει. Η αδυναμία αυτή ισχύει ακόμα και με τη μείωση στο 60% που έχει ψηφιστεί. Ζητάμε λοιπόν την πλήρη απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής ενοικίου με ταυτόχρονη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών των ακινήτων. Άλλωστε τα ακίνητα που μισθώνονται ως κινηματογράφοι λόγω μεγέθους, είναι πολύ δύσκολο να ενοικιαστούν για άλλη χρήση και συμφέρει και στους ιδιοκτήτες να παραμείνουν κινηματογράφοι.
  • Ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των κινηματογραφικών αιθουσών ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτές όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον Πολιτισμό αλλά και στην Οικονομία της χώρας, όπως κάνουν για πολλές δεκαετίες.

Οι κινηματογράφοι επέζησαν μέχρι τώρα χάρις στις αιματηρές θυσίες των ρομαντικών επιχειρηματιών τους, παρά την τεράστια φορολογία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το παράνομο downloading ταινιών από το internet, αλλά και από τον ανταγωνισμό από τις νέες πλατφόρμες τηλεθέασης.

Επειδή όμως, η κοινωνικότητα και η συνάθροιση είναι έμφυτη στον άνθρωπο και όταν με τη βοήθεια και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ειδικών ο κίνδυνος εκλείψει, το κοινό που αγαπά τον κινηματογράφο και αντιλαμβάνεται την τεράστια διαφορά παρακολούθησης στον κατάλληλο χώρο ενός Πολιτιστικού Έργου, όπως είναι μια κινηματογραφική ταινία, θα θελήσει να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Προσμένουμε λοιπόν με μεγάλη αγωνία την ουσιαστική σας βοήθεια, ώστε οι κινηματογράφοι να επιζήσουν και να στέκουν εκεί με το προσωπικό τους έτοιμο στις θέσεις του, για να υποδεχθούν ξανά το κοινό τους.

 

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. της Κ.Ε.Β.Ε.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ