Μενού Κλείσιμο

Σε Πιερία και Χαλκιδική επεκτείνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης του κορονοϊου μέσω αστικών λυμάτων

Τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και μέσω των λυμάτων που καταλήγουν σε βιολογικούς καθαρισμούς μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, σε Πιερία και Χαλκιδική θα παρακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το ΑΠΘ, την ΕΥΑΘ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει επεκταθεί και σε ξενοδοχειακές μονάδες της Πιερίας και της Χαλκιδικής, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι τρεις φορείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο σε συγκεκριμένα σημεία της περιφέρειας, και να μετεξελιχθεί σε Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που η μεθοδολογία του «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία» και στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, θα εξακολουθεί να δίνει στοιχεία (μέσω των λυμάτων) για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, αφού μπορεί να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και άλλων ουσιών (πχ ναρκωτικών) και για την έκταση χρήσης τους από την κοινότητα. «Μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για πολλά ζητήματα δημόσιας υγείας» υποστήριξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προέκυψαν και άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις σε σχέση με τον κορονοϊό και την παρουσία του ιού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που ήδη «τρέχει» στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος και ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος, τόνισαν πως από αυτά προκύπτει ότι «ο κορονοϊός είναι εδώ»

«Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται δείχνουν ότι ο κορονοϊός όχι μόνο είναι εδώ, αλλά εν μέσω Ιουλίου επιστρέψαμε στα επίπεδα διασποράς του ιού που είχαμε στα τέλη Απριλίου και μάλιστα με αυξητικές τάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάνου.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ