Μενού Κλείσιμο

Εισιτήριο στον Όλυμπο: Σίγουρα όχι;

Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Η επιστροφή στη βάση, μετά τις θερινές διακοπές (και τα μπάνια του λαού) μας βρίσκει, ελπίζω όλους στις θέσεις μας, καθώς και ένα τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας δυστυχώς κάρβουνο. Οι φετινές πυρκαγιές στην Κεντρική και νότια Ελλάδα επανέφεραν μνήμες του 2007, όπου τότε δεκάδες συμπολίτες μας είχαν χάσει τη ζωή τους από το φονικό πέρασμά τους. Φέτος μπορεί να μην θρηνήσαμε θύματα, ωστόσο οι πληγές που άνοιξαν οι φωτιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο είναι βαθιές και όπως φαίνεται θα μας πονάνε για πολλά, πολλά ακόμη χρόνια.

Και μέσα σ’ αυτόν τον γενικό χαμό που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες, «έσκασε στην επικαιρότητα» και ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται εισιτήριο για την πρόσβαση στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. Για «ειλημμένη» απόφαση έκαναν λόγο κάποιοι, για ευκαιρία επιβολής νεοφιλελεύθερης πολιτικής μίλησαν κάποιοι άλλοι, για απουσία σχεδιασμού είπαν κάποιοι άλλοι και η ουσία χάθηκε.

Αντίθετα με την πλειοψηφία και παρότι θα ήθελα όλες οι παροχές να είναι δωρεάν, η επιβολή αντιτίμου για την επίσκεψη στον Όλυμπο, μου φαίνεται μια πολύ καλή ιδέα αν πραγματικά θέλουμε να αναδείξουμε το βουνό, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά του και κυρίως να αποκτήσουμε όλα τα μέσα για την προστασία του. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ενώ μια σειρά ιδιωτών που διαβιούν πέριξ του Ολύμπου μπορούν να έχουν έσοδα (έστω εμμέσως) από το βουνό και «απαγορεύεται» να έχει το ίδιο το κράτος, δηλαδή όλοι εμείς!

Από την άλλη, κατανοώ πλήρως όσους δεν εμπιστεύονται το «κράτος» στη διαχείριση των όποιων εσόδων (αν και εφόσον τελικά περάσει η πρόταση) και τις αγνές προθέσεις του, ότι δηλαδή οι συγκεκριμένοι πόροι θα διατεθούν για την προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου.

Στο φαράγγι της Σαμαριάς εδώ και 30 χρόνια οι επισκέπτες του καταβάλουν εισιτήριο, και εδώ στην Πιερία, έχοντας το πιο γνωστό βουνό του κόσμου, με τον πλουσιότερο μύθο να τον περιβάλει αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα και κυρίως την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου.

Όποιος αυτήν την εποχή κάνει μια βόλτα το απόγευμα σε πολυσύχναστα σημεία του Ολύμπου, θα διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί. Σακούλες, χαρτιά, μπουκάλια δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε μικρούς σκουπιδότοπους και από πάνω διαμαρτυρόμαστε «γιατί ο δήμος ή όποιος άλλος» δεν φροντίζει να καθαρίσει το χώρο. Λες και είναι υποχρεωμένος ο δημότης του Δήμου Δίου-Ολύμπου (ή όποιου άλλου παρολύμπιου Δήμου) να απασχολεί με κόστος το προσωπικό του δήμου του για να καθαρίζει ρέματα και πλαγιές από χιλιάδες επισκέπτες που στο κάτω-κάτω δεν σεβάστηκαν ούτε το βουνό, ούτε τη φιλοξενία της περιοχής.

Η περίπτωση του Ολύμπου, δεν είναι μια οποιαδήποτε περίπτωση. Δεν είναι απλά ένα βουνό. Πάνω από όλα είναι ο μύθος. Και αυτόν τον μύθο θα πρέπει να διαφυλάξει η τοπική κοινωνία πρώτα από όλα. Δεν θα είχα καμία, μα καμία αντίρρηση για την επιβολή εισιτηρίου με μια βασική προϋπόθεση: Τα έσοδα να χρηματοδοτούν αποκλειστικά δράσεις προστασίας του βουνού και ανάδειξης του μύθου. Ναι, να συζητήσουμε για το ύψος του αντιτίμου, ναι να συζητήσουμε για τις εξαιρέσεις, μα κυρίως να μιλήσουμε για το πώς άμεσα θα εξοικονομήσουμε κονδύλια για να προστατεύσουμε του βουνό.

Ειδάλλως, κάθε χρόνο θα ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας, θα τα βάζουμε με το κράτος που δεν έχει σχέδιο και δεν διαθέτει κονδύλια και θα «τα σκάμε» σαν γνήσιοι «άπλες» επισκεπτόμενοι ξένους προορισμούς ακόμη και για να πατήσουμε το χορτάρι του «Καμπ Νου»… αλλά ξέχασα εκεί είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις…

Τα επίμαχα άρθρα του υπό συζήτηση σχεδίου της ΚΥΑ

 Άρθρο 3

Υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου εισόδου επίσκεψης

  1. Υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου για την είσοδό τους έχουν όλοι οι επισκέπτες, ανάλογα με τη δραστηριότητα την οποία εξασκούν εντός των ορίων της περιοχής Natura 2000 με κωδικό GR1250001, με τους τρόπους και το αντίτιμο που ορίζεται. Με απόφαση του ΔΣ του ΦΔΕΔΟ δύναται να καταρτίζεται ειδική φόρμα με τα στοιχεία των επισκεπτών.
  2. Το εισιτήριο επιβαρύνεται με ΦΠΑ εκτός Παραρτήματος ΙΙΙ του κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, όπως ισχύει).
  3. Διακρίνονται οι εξής τύποι εισιτηρίων εισόδου ανά κατηγορία χρήστη:

α) Εισιτήριο Εισόδου Επισκέπτη Ημερήσιο: Αφορά στην είσοδο στην «Περιοχή Κάλυψης» του άρθρου 2 της παρούσης μεμονωμένων ατόμων (ατομικό εισιτήριο) ή ομάδων άνω των 10 ατόμων (ομαδικό εισιτήριο) οι οποίες απολαμβάνουν μειωμένου αντιτίμου. Μειωμένο ή και μηδενικό αντίτιμο προβλέπεται επίσης για ειδικές ομάδες όπως περιγράφονται παρακάτω. Στο ατομικό και στο ομαδικό εισιτήριο προβλέπονται επίσης μειώσεις σε περίπτωση παραμονής στο πάρκο για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών. Το εισιτήριο αυτό είναι ημερήσιο και η έκδοσή του γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης (Κέντρο Ενημέρωσης ΦΔΕΔΟ, Γραφεία του ΦΔΕΔΟ, ειδικά φυλάκια) ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

β) Εισιτήριο Εισόδου Εκπαιδευτικό: Αφορά την επίσκεψη με ομάδα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πληρώνεται από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους εξίσου. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης με επίδειξη σχετικού διαπιστευτηρίου.

γ) Εισιτήριο Εισόδου Ερευνητή: Αφορά ερευνητές ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης και δυνατότητα παράτασης με πρόσθετη επιβάρυνση σε περίπτωση διεύρυνσης του αντικειμένου της έρευνας. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ, ή με ηλεκτρονικό τρόπο, πληρώνεται για κάθε άτομο της ερευνητικής ομάδας, και δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου οχήματος.

δ) Εισιτήριο Εισόδου Επαγγελματία : Αφορά επαγγελματίες, εξαιρουμένων των επαγγελματιών αγροτών – κτηνοτροφών – μελισσοκόμων, που ασχολούνται με καταγραφή, φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση της περιοχής, έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης και δυνατότητα παράτασης με πρόσθετη επιβάρυνση. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔ, πληρώνεται για κάθε άτομο του συνεργείου και δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου επαγγελματικού οχήματος.

ε) Εισιτήριο Εισόδου Ερασιτέχνη Κυνηγού: Αφορά ερασιτέχνες κυνηγούς μετά ή άνευ κυνός ή θηρευτικού ιέρακος και μόνο για τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η θήρα. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης με επίδειξη σχετικού διαπιστευτηρίου.

στ) Εισιτήριο Εισόδου Οχήματος ΙΧ: Αφορά την είσοδο ιδιωτικών οχημάτων (αυτοκινήτων) και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού ή των επιβατών. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

ζ) Εισιτήριο Εισόδου Μοτοσυκλέτας: Αφορά την είσοδο ιδιωτικών οχημάτων (μοτοσυκλετών) και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού ή των επιβατών. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

η) Εισιτήριο Εισόδου Οχήματος Επαγγελματία: Αφορά την είσοδο ιδιωτικών επαγγελματικών οχημάτων και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού ή των επιβατών. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ.

θ) Εισιτήριο Εισόδου Τουριστικού Οχήματος: Αφορά την είσοδο τουριστικών οχημάτων και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού αλλά όχι των επιβατών. Μπορεί να συνδυαστεί με το ομαδικό εισιτήριο εισόδου. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ ή με ηλεκτρονικό τρόπο. Δύναται το αντίτιμο των εισιτηρίων των επιβατών να εισπράττεται από τον πάροχο μεταφορικού έργου και να αποδίδεται από αυτόν στον ΦΔΕΔΟ. Ο πάροχος μεταφορικού έργου απαιτείται να πιστοποιείται προς τούτο από τον ΦΔΕΔΟ.

ι) Ετήσιο Πάσο: Αφορά στην είσοδο στην «Περιοχή Κάλυψης» μεμονωμένων ατόμων και προσφέρει το δικαίωμα απεριόριστων εισόδων στο πάρκο για ένα έτος. Εκπτώσεις για ομάδες πολλών ατόμων και ειδικές ομάδες δεν εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό τρόπο

  1. Το αντίτιμο κάθε εισιτηρίου του Άρθρου 3, οι τρόποι και τα σημεία πληρωμής, καθώς και οι τρόποι και τα σημεία ελέγχου παρατίθενται στο Παράρτημα Ι της παρούσης.

Άρθρο 4

Εξαιρέσεις και ειδικές περιπτώσεις για την πληρωμή εισιτηρίου

  1. Δεν υποχρεούνται σε καταβολή εισιτηρίου οι ακόλουθοι:

α) Τα παιδιά κάτω των 15 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών.

β) ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους (έως 2 συνοδοί για κάθε ΑΜΕΑ). Στην περίπτωση εισόδου στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους καταβάλουν μειωμένο εισητήριο όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι της παρούσης.

γ) Επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αγωγιάτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός της προστατευόμενης περιοχής καθώς και τα οχήματά τους και μόνο για επαγγελματικούς λόγους.

δ) Οδηγοί τουριστικών μεταφορών εντός της προστατευόμενης περιοχής (εξαιρούνται τα μεταφορικά οχήματα).

ε) Επαγγελματίες που ασχολούνται με τη συντήρηση κτισμάτων εντός της προστατευόμενης περιοχής και τα επαγγελματικά τους οχήματα.

στ) Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός της προστατευόμενης περιοχής και τα οχήματά τους.

ζ) Στρατιωτικοί σε υπηρεσία και τα οχήματά τους.

η) Ιερείς – ιερομόναχοι με καθήκοντα εντός της προστατευόμενης περιοχής και τα οχήματά τους.

θ) Προσωπικό των δημοσίων αρχών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες και τα οχήματά τους (ΦΔΕΔΟ, Δασαρχείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία κ.α).

ι) Ξεναγοί πιστοποιημένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα οχήματά τους.

κ) Ξεναγοί Εθνικών Δρυμών, Οδηγοί βουνού και εθελοντές διασώστες.

κα) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (δημόσια ή ιδιωτικά σε εκτέλεση δημόσιας συγκοινωνίας κατόπιν σχετικής ανάθεσης).

κβ) Εργαζόμενοι οδικής βοήθειας και τα οχήματά τους.

κγ) Οι επισκέπτες αποκλειστικά της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου και τα οχηματά τους.

κδ) Οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Διον – Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσώνας δικαιούνται ετήσιο πάσο εισόδου μειωμένο κατά 50%.

  1. Ημέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού ανά έτος:

α) Η 21η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα περιοχών του Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

β) Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

γ) 14η Σεπτεμβρίου, Πανήγυρι του Σταυρού στην Π. Μονή Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Πριόνια Λιτοχώρου.

δ)  Αρχές Ιουνίου κάθε έτους, την ημέρα διεξαγωγής του Μαραθωνίου Ολύμπου.

Άρθρο 5

Ελεγκτικός μηχανισμός – Κυρώσεις

  1. Ο έλεγχος πληρωμής του αναλογούντος εισιτηρίου γίνεται:

α) από εργαζομένους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και από την αρμόδια δασική αρχή.

β) από εργαζομένους εταιρειών οι οποίες έχουν αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον ΦΔΕΔΟ,

  1. Ο ΦΔΕΔΟ μπορεί να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της πληρωμής εισιτηρίων, με φυσικά ή και με ηλεκτρονικά μέσα.
  2. Στα μέσα ελέγχου εντάσσονται μεταξύ άλλων και η δημιουργία σταθερών υποδομών (φυλάκια ελέγχου, μπάρες ελέγχου), ή/και ηλεκτρονικών μέσων χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η τοποθέτησή τους για την εφαρμογή της παρούσας.
  3. Σε περίπτωση που εντός των ορίων της «Περιοχής Κάλυψης» του άρθρου 2 της παρούσης βρεθεί οποιοσδήποτε εκ των υπόχρεων καταβολής εισιτηρίου του άρθρου 3 να μην έχει πληρώσει το αναλογούν εισιτήριο, βεβαιώνεται πρόστιμο το οποίο υπολογίζεται στο εικοσαπλάσιο της τιμής του αναλογούντος εισιτηρίου.
  4. Σε περίπτωση μη άμεσης πληρωμής ή άρνησης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου, το ποσόν βεβαιώνεται στο αρμόδιο Δημόσιο Ταμείο κατόπιν πράξεως καταλογισμού του ΦΔΕΔΟ, εισπράττονται κατά τις εκάστοτε ισχύουσες ουσιαστικές και οικονομικές διατάξεις περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων, με την εξαίρεση του μέτρου της προσωπικής κρατήσεως, το οποίο λαμβάνεται μόνο μετά από την τήρηση διαδικασιών που καθορίζονται στις σχετικές διατάξεις. Αφού το πρόστιμο εισπραχθεί, τα αναλογούντα έσοδα αποδίδονται στο ΦΔΕΔΟ και στο Πράσινο Ταμείο.

Η θέση των φυσιολατρικών και ορειβατικών συλλόγων:  Και στο βάθος εισιτήριο…

Την αντίθεσή τους με το προσχέδιο της ΚΥΑ στο οποίο προβλέπεται η επιβολή εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Όλυμπο, εκφράζουν φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι της Πιερίας, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία την απόσυρσή του.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν τα εξής: «Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. Υπάρχει μάλιστα σε μορφή παραρτήματος πίνακας με τις τιμές του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση, καθώς απαιτείται προσεκτική μελέτη του κειμένου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Το κόστος είναι υπέρογκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε 6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο. Δηλαδή, 36,00 € για μία απλή βόλτα στο βουνό από μία τετραμελή οικογένεια.
  2. Το προστιθέμενο ΦΠΑ είναι 24% και όχι 6%
  3. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση στην τιμή λόγω εποχικότητας π.χ. Αύγουστος – Φεβρουάριος
  4. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή οι Σύλλογοι, που κατά τα λοιπά είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε κάθε έκτακτη περίπτωση όπως και τις τελευταίες ημέρες με την εθελοντική φύλαξη των εισόδων του Δρυμού αντί της αστυνομίας
  5. Δεν υπάρχει μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά π.χ. το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λιτόχωρο – Πριόνια
  6. Υπάρχουν δύο εξόφθαλμες εξαιρέσεις που αναφέρονται στους επισκέπτες της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και στους συμμετέχοντες στον Olympus Marathon. Ακόμη και να δεχτούμε την λογική των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άλλες Μονές ή άλλοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Όλυμπο κύριοι;
  7. Το σπουδαιότερο, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα
  8. Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται να επιβάλλει εισιτήριο την στιγμή που εδώ και 10 μέρες η Πολιτεία κρατάει τον Όλυμπο κλειστό ως προληπτικό μέτρο φύλαξης, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει

Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα. Για τα αυτονόητα δηλαδή: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ορεινή διάσωση.

Επίσης, όσο το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου απομακρύνεται κάθε ελπίδα για φύλαξη του αγαπημένου μας βουνού και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της UNESCO καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Ολύμπου υπό του αυστηρού καθεστώτος προστασίας της  είναι το επαρκές σχέδιο φύλαξης του Δρυμού.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες  του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεγάλη προσφορά στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται και να μην ζητείται η γνώμη τους πάνω σε τέτοια ζητήματα. 

Ως εκ τούτου καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, να μην το εμφανίσουν σε τελική μορφή καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.

Μήπως τελικά κύριοι η απαγόρευση των τελευταίων ημερών ήταν ο προάγγελος του εισιτηρίου για την είσοδό μας στον Όλυμπο;

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «Όλυμπος», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ΕΟΣ Καρίτσας.

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος», Καταφύγιο «Κορομηλιά», Καταφύγιο «Κρεβάτια», Εστιατόριο «Πριόνια», Καταφύγιο «Πετρόστρουγκα», Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», Καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας».

Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.): Σχέδιο για συζήτηση και όχι απόφαση

Βέλτιστη διεθνή πρακτική αποτελεί η καθιέρωση εισιτηρίου (στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες), αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ο οργανισμός που ανέθεσε το έργο της εισηγητικής έκθεσης σχεδίου ΚΥΑ για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, δεν αρνείται την ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου, υπογραμμίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο απόφασης». Παράλληλα σημειώνει, πως η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται από τον νόμο 4519 που ισχύει από το 2018

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα «αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει.»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ