Όχι στη νομιμοποίηση του εργοδοτικού παρεμβατισμού
Με τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και την έκδοση ψηφίσματος των απεργών κορυφώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Πιερία. Για άλλη μια φορά η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, όπως μικρή ήταν η συμμετοχή και στην συγκέντρωση.
Οι απεργοί, προχώρησαν σε έκδοση ψηφίσματος, στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται το αίτημα απόσυρσης των διατάξεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου, τις οποίες το εργατικό κίνημα θεωρεί πως περιορίζουν «την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και τον εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με κυρίαρχα το δικαίωμα συλλογικής οργάνωσης, το δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας»
Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι ζητούν, με το ψήφισμά τους
-Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις με σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις, προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα, εργασία με υγεία και ασφάλεια.
-Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και από τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην εργοδοτική παραβατικότητα
-Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του πρ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – ΕΦΚΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια
Επίσης απαιτούν:
-Κατάργηση όλων των αντιεργατικών μνημονιακών νόμων
-Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη προστατευτικών για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων εργασίας με
-κατάργηση της 6ης ΠΥΣ του 2012
-Κατώτατο μισθό 751 ευρώ και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.
-διασφάλιση της αυστηρής και ενιαίας εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ρητρών εξαίρεσης (opt out) με απαρέγκλιτο σεβασμό στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μετενέργειας του συνόλου των όρων των ΣΣΕ που λήγουν. Όχι στη δημιουργία «υποκατώτατων» όρων αμοιβής και εργασίας και ειδικών οικονομικών ζωνών
-απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες επέκτασης της δέσμευσης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας
-άρση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων
-αυστηροποίηση ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ
-Απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του ν. 1264/1982 και προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία με
-αυστηρή διασφάλιση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της ιδιότητας του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης
-θωράκιση της γνησιότητας της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, όπως αυτή διασφαλίζεται από τις αρχές της μυστικότητας της ψήφου, της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, παράλληλα με την άμεση και ανεμπόδιστη άσκησή του χωρίς παρεμβάσεις τρίτων
-άμεση έναρξη των προβλεπόμενων από το ν.1264/1982 διαδικασιών για την έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου
-κατάργηση των περιορισμών στη λήψη αποφάσεων για απεργιακή κινητοποίηση
-απόλυτη απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών και κατάργηση των ισοδυνάμων του
-διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
-Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, οι οποίο βρίσκονται σε ομηρία τα τρία τελευταία χρόνια.
-Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.
-Παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους εργαζόμενους του Νομού Πιερίας.
-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ, του ΕΦΚΑ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
-Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.
-Σύνδεση όλου του Νομού Πιερίας με φυσικό αέριο.
-Αξιοποίηση των πολύτιμων αναπτυξιακά συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και εφαρμογή πολιτικών, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.
Το ψήφισμα των απεργών καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως «πάγια θέση αποτελεί ότι η ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους, θα υπάρξει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.»
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.