Μενού Κλείσιμο

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης | Απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά μας

Στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξαν για σήμερα τα συνδικάτα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της Πιερίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι ο σεβασμός στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματα, ο σεβασμός της αξίας της προσωπικότητάς τους και ο σεβασμός στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της Κατερίνης, ενώ πριν αναγνώστηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης αποτίωντας φόρο τιμής στους νεκρούς – στα νέα παιδιά-  των Τεμπών δηλώνουμε την διαχρονική απογοήτευση μας για τα όσα ΔΕΝ έγιναν με αποτέλεσμα το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα.

Δηλώνουμε ότι:

Κεντρικό αίτημα και επίκεντρο της απεργιακής συγκέντρωσης μας είναι η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξανά θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη.

Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι.

Δεν θα επιτρέψουμε οι ψυχές των 57 νεκρών και των απροστάτευτων εργαζομένων να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι κομματικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Ζητάμε να απαντηθούν άμεσα τα αμείλικτα ερωτήματα:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία;

Ποιοι ευθύνονται;

Πως δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεο­λαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Τα θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, οι συνάδελφοί μας, τα παιδιά μας, έφεραν στην επιφάνεια όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, ΑΛΛΑ και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ζούμε, ήταν πάγια αναφορά στους απεργιακούς μας αγώνες.

Η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώ­σεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαί­ου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που μας κατατάσσει πρωτα­θλητές στην Ευρώπη.

Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης.

Αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει θετικές πρωτοβουλίες και να επικεντρωθεί σε μέτρα στήριξης της εργασίας και ανακούφισης των εργαζομένων, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει κι άλλη στάχτη στα μάτια μας.

Εμείς, συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ:

  1. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  2. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  3. ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  4. ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕ­ΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  5. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟ­ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗ­ΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
  6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
  7. ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  8. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ