Μενού Κλείσιμο

Απ. Τζιτζικώστας σε Εμ. Μακρόν: Επενδύω στην ικανότητά σας να ενώσετε την Ευρώπη

Απ. Τζιτζικώστας σε Εμ. Μακρόν:

Επενδύω στην ικανότητά σας να ενώσετε την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν προσκεκλημένος του κ. Τζιτζικώστα, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, προκειμένου να αναλύσει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, αλλά και να συζητήσει με τους Ευρωπαίους Περιφερειάρχες και Δημάρχους σημαντικά ζητήματα, όπως ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ΕΕ, η ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, η επόμενη μέρα της Ευρώπης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η δημοκρατία, η συνοχή, οι ευρωπαϊκοί πόροι και προγράμματα κ.ά.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μακρόν, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δίνει την ευκαιρία να βάλουμε σε προτεραιότητα ό,τι μάς ενώνει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Κι αυτό που μας ενώνει πάνω από όλα είναι το μέλλον της ΕΕ, η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και η δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι το σπίτι της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, εκπροσωπεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκλεγμένους Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, σε 300 Περιφέρειες και 90.000 Δήμους, και αποτελεί θεματοφύλακα της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης. Είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το μέλλον της ίδιας της δημοκρατίας. Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι εγγυόμαστε αφενός τη διατήρηση της διαφορετικότητας, της ποικιλομορφίας και του πλουραλισμού των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου τη συνοχή, κοινωνική και οικονομική, καθώς και την προστασία και ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Όλα αυτά βασίζονται στη συνεργασία, στην ισοτιμία, στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι κατακτήσεις της ΕΕ. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης, της αβεβαιότητας και των μεγάλων αλλαγών, η Ευρώπη θα βρεθεί υπό την ηγεσία της Γαλλίας, ιδρυτικής χώρας της ΕΕ, χώρας με παράδοση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χώρας που υπερασπίζεται διαχρονικά την ενωμένη Ευρώπη, την κυρίαρχη, δυνατή Ευρώπη, υιοθετώντας μάλιστα μια φιλόδοξη ατζέντα».

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας στον Γάλλο Πρόεδρο ήταν και το ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρώπη. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον καταλυτικό ρόλο της Γαλλίας και του Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της χώρας μου, της Ελλάδας. Όπως σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον δικό σας καταλυτικό σας ρόλο για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ως Έλληνας, σας διαβεβαιώνω ότι δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία χωρίς ασφάλεια. Ως Ευρωπαίος, αισθάνομαι ασφαλής που σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο των σημαντικών αλλαγών, η Ευρώπη βρίσκεται υπό την ηγεσία σας. Επενδύω στην ικανότητά σας να ενώσετε την Ευρώπη γύρω από τις κοινές δημοκρατικές αξίες, να ανανεώσετε την ΕΕ και να θέσετε φιλόδοξους στόχους για το μέλλον των κοινωνιών μας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γαλλίας ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Μακρόν απευθυνόμενος στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τόνισε: «Είστε η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε τη σημασία της αντιπροσωπευτικότητας στην ΕΕ και τη σημασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που όπως σημείωσε έχει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της συνοχής της ΕΕ και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ενωμένης Ευρώπης, ενώ δήλωσε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι αυτοί που υπερασπίζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία στην ΕΕ.

Μάλιστα, ο κ. Μακρόν είπε πως πρόθεσή του είναι να συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις εργασίες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι οι αιρετοί αυτοδιοικητικοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις άμεσα και αποτελεσματικά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να οικοδομηθεί με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, μια πιο στενή και ισότιμη σχέση, πιθανώς μέσα από ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για μια καλύτερη λειτουργία συνολικά της ΕΕ, με αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τα κάτω προς τα πάνω. Υπογράμμισε τέλος τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των Περιφερειαρχών και Δημάρχων στην αντιμετώπιση βασικών σύγχρονων προκλήσεων όπως η ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική συνοχή.

Η συζήτηση του κ. Μακρόν με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επικεντρώθηκε στο ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, στην ανάγκη να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενότητας.

Καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες προσπαθούν να ανταποκριθούν σε διάφορες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές προκλήσεις, και την παραμονή της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, η συμμετοχή του Προέδρου Μακρόν στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης σε όλους τους αιρετούς της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, σε όλες τις τοπικές κοινωνίες και τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

 

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ