Μενού Κλείσιμο

Αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της ΠΚΜ μέσω ΣΔΙΤ – Δημοπρατήθηκε το έργο – Σε ποιον δρόμο της Πιερίας «του αλλάζουν τα φώτα»

Στη δημοπράτηση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δρόμοι την ευθύνη των οποίων έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε βάθος 12 μηνών, θα αποκτήσουν σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό. Ένας από τους αρκετούς δρόμους και ο μήκους 86 χιλιομέτρων που ενώνει την Κατερίνη με την Αλεξάνδρεια, όπου αναμένεται να αντικατασταθούν συνολικά 566 φωτιστικά.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ έχει ήδη εκδοθεί και η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 έτη, ο προϋπολογισμός 18,5 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ το αντικείμενο αφορά στην αντικατάσταση 14.996 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στην εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και στη λειτουργία και συντήρηση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των δρόμων, που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολό του. Θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα σε συνολικό μήκος δρόμων άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

«Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια σκοπεύει το εργαλείο των ΣΔΙΤ να το αξιοποιήσει σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων είναι μια προσωπική δέσμευση που έχω αναλάβει απέναντι στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που γίνεται πράξη», είπε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον περιορισμό του κόστους από την κατανάλωση ενέργειας που θα επιφέρει το έργο, αλλά και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στην οποία επίσης, θα συμβάλλει αποφασιστικά.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξοικονομήσει 2,8 εκ. ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης του έργου υπολογίζεται εντός του επόμενου έτους και σε 12 μήνες θα έχουν αντικατασταθεί όλα τα φωτιστικά σώματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ