Μενού Κλείσιμο

Πώς να προλάβουμε φαινόμενα κακοποίησης – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης ζώων, οικόσιτων ή μη, και προσπερνάμε νοιώθοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ανακατευτούμε ή φοβούμενοι ότι θα βρούμε το μπελά μας. Όλοι όμως έχουμε μερίδιο ευθύνης όταν η κοινωνία μας νοσεί. Και είναι νοσηρή η κοινωνία που δεν καλλιεργεί το σεβασμό και τη συμπάθεια σε κάθε μορφή ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η βία απέναντι στα ζώα πολύ εύκολα γίνεται βία απέναντι στους ομοίους μας. Αν παρέμβετε λοιπόν σε μια περίπτωση κακοποίησης ζώου και κάνετε καταγγελία συμβάλλετε σε μια πιο υγιή κοινωνία και ίσως σώζετε κάποιον άνθρωπο ή ένα παιδί, μελλοντικό θύμα του ίδιου δράστη.

Υπάρχουν δύο μορφές κακοποίησης. Η μια είναι η παθητική, που σημαίνει ότι κάποιος δεν παρέχει τα απαραίτητα (φαγητό, νερό, ελευθερία, καταφύγιο κλπ) και η άλλη είναι η ενεργή, η άσκηση δηλαδή βίας με σκοπό τον πόνο ή τον θάνατο.

Διαβάστε λοιπόν τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

  • Όποτε βλέπετε ένα δεσποζόμενο ζώο, ελέγξτε πρώτα τα βασικά. Σιγουρευτείτε ότι το ζώο έχει τροφή, νερό και την κατάλληλη στέγη, ότι ο χώρος γύρω του διατηρείται καθαρός και χωρίς επικίνδυνα αντικείμενα, ότι δεν έχει κάποιον εμφανή τραυματισμό και ότι φαίνεται υγιές. Αν διαπιστώσετε ότι δεν ικανοποιούνται αυτά τα κριτήρια, έχετε το νου σας και ελέγξτε το λίγο καλύτερα.
  • Να επεμβαίνετε, εάν το θεωρήσετε απαραίτητο. Αν δείτε κάποιον να χτυπά ή να βασανίζει ένα ζώο, μιλήστε. Μπείτε στη μέση για να βοηθήσετε το ζώο, εφόσον βέβαια κρίνετε ότι δεν κινδυνεύετε και οι ίδιοι από φυσική βία (σε αυτή την περίπτωση καλείτε την αστυνομία και ζητάτε προσωρινά βοήθεια από κάποιον περαστικό). Η κακοποίηση ζώου είναι παράνομη πράξη και έχετε το δικαίωμα να παρέμβετε και να την σταματήσετε.
  • Μιλήστε στον κάτοχο του ζώου, εφόσον το βλέπετε παραμελημένο και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το ζώο ήταν αδέσποτο, σώθηκε πρόσφατα και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Μπορεί όμως και να σώσετε ένα ζώο που παραμελείται σκόπιμα ή λόγω οικονομικής αδυναμίας. Εάν είναι κάποιος γνωστός σας, μπορεί με ευγένεια και διπλωματία να κουβεντιάσετε μαζί του και δίνοντας κάποιες συμβουλές ή βοηθώντας τον να καταλάβει πόσο πόνο και άδικη ταλαιπωρία προξενεί, να βοηθήσετε στο να λυθεί το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση των αρχών. Το σίγουρο είναι όμως ότι οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση απαιτεί παρέμβαση.
  • Καταγράψτε, φωτογραφήστε ή πάρτε βίντεο (εφόσον το ζώο βρίσκεται σε κοινή θέα), κρατήστε ημερομηνίες και ώρες, τοποθεσίες και αν μπορείτε και ονόματα, και σημειώστε περιληπτικά το περιστατικό. Κάντε το ακόμη και αν απλώς υποψιάζεστε κακοποίηση, ακόμη και αν δεν έχετε κάποιες ατράνταχτες αποδείξεις.
  • Μιλήστε με την αστυνομία. Δώστε τους τα στοιχεία που έχετε και ζητήστε να ελέγξουν. Πάρτε τηλέφωνο στην φιλοζωική της περιοχής σας, δώστε και σε αυτούς τα στοιχεία που έχετε και ζητήστε να βοηθήσουν στις διαδικασίες. Κρατήστε σημειώσεις για κάθε συνομιλία (ημέρα, ώρα, όνομα) – μπορεί να σας χρειαστούν. 
  • Να καταγγέλλετε αμέσως κυνομαχίες ή κοκορομαχίες, ή κάθε είδους «στημένες» μάχες ζώων απευθείας στην αστυνομία. Αν κάποιο τέτοιο σκηνικό είναι σε εξέλιξη, πάρτε αμέσως το «100». Αν απλώς το υποψιάζεστε, και βλέπετε τα ζώα κάποιου γείτονα συχνά με ανοιχτές πληγές, φωτογραφήστε το ζώο με ημερομηνίες, ζητήστε βοήθεια από τη φιλοζωική της περιοχής σας, και αφού συγκεντρώσετε ότι υλικό μπορείτε, κάντε καταγγελία στην αστυνομία για να το ερευνήσει. Ρωτήστε τους τι έχουν σκοπό να κάνουν επ’ αυτού, και πάρτε τα στοιχεία του αστυνομικού με τον οποίο μιλήσατε για να επικοινωνείτε μαζί του για την πρόοδο της υπόθεσης.

Γενικώς, για οποιαδήποτε καταγγελία ή αναφορά κάνετε, προσπαθήστε να μένετε ενήμεροι, μιλώντας απ’ ευθείας με τον αρμόδιο για την εξέλιξη της υπόθεσης. Έτσι μόνο μπορεί να σώσετε κάποια ζωή. Ζητήστε βοήθεια και συμπαράσταση από όποιον νομίζετε πως μπορεί να βοηθήσει. 

Να θυμάστε:

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα κληθείτε για μάρτυρας σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια. Μην αρνηθείτε να πάτε. Εάν δεν πάτε, όλη η φασαρία θα έχει γίνει για το τίποτα. Ο δράστης θα αθωωθεί και το ίδιο ζώο, ή κάποιο άλλο, θα συνεχίσει να υποφέρει. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να εμφανιστείτε ως μάρτυρας σε μια τέτοια δίκη, φροντίστε εκ των προτέρων να το κάνει κάποιο μέλος φιλοζωικού σωματείου, από το οποίο θα έχετε ζητήσει να είναι μαζί σας μάρτυρας στην εξακρίβωση.

Δεν κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Δεν αδιαφορούμε. Η αδιαφορία είναι συνενοχή. 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ