Μενού Κλείσιμο

Μύθοι και αλήθειες για την στείρωση – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Μύθοι και αλήθειες για την στείρωση

 

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιό μου; Είναι αρσενικό και δεν γεννάει!

Παρόλο που το αρσενικό ζώο δεν γεννά, μπορεί να ζευγαρώσει με έναν μεγάλο αριθμό θηλυκών, ειδικότερα στις περιπτώσεις που αφήνεται να κυκλοφορεί ελεύθερος στη γειτονιά. Έτσι, μέσα από «ανεπιθύμητες» κυήσεις, θα προκύψει ένας τεράστιος αριθμός απογόνων με αυξημένες πιθανότητες να εγκαταλειφθούν και να καταλήξουν στον δρόμο ή ακόμη και να πεθάνουν. Με τη στείρωση το αρσενικό:

  • Δεν αναζητά ταίρι
  • Δεν καταπιέζεται ψυχικά
  • Δεν υποφέρει σωματικά
  • Δεν “σημαδεύει” γωνιές στο σπίτι
  • Δεν προσπαθεί να βρεί τρόπο να ζευγαρώσει

Αυτό τον προφυλάσσει από πολλούς κινδύνους όπως να χαθεί,

να κλαπεί, να τραυματιστεί ή να δηλητηριαστεί από επιτήδειους!

  • Σταματά η έντονη επιθυμία του να δραπετεύει και να περιπλανιέται
  • Δεν κινδυνεύει από σοβαρές παθήσεις όπως νεοπλάσματα του γεννητικού συστήματος ή υπερπλασία προστάτη και προστατίτιδα
  • Δεν κινδυνεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και γίνεται καλύτερος έλεγχος ενδοκρινολογικών προβλημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Βελτιώνεται η συμπεριφορά του
  • Μειώνεται ή εξαλείφεται η κυριαρχικότητα

Σε περίπτωση του συχνού, πλέον, φαινομένου της κρυψορχίας (παραμονή του ενός ή και των δύο όρχεων στην κοιλιακή κοιλότητα ή στον βουβωνικό πόρο) η στείρωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη περεταίρω παθολογικών καταστάσεων.

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιό μου; Θέλω να είναι καλός φύλακας!!

Δεν θέλω να παχύνει και να κοιμάται όλη την ημέρα στον καναπέ!

Στειρωμένος ή όχι, ο σκύλος σας νιώθει πως το σπίτι σας είναι και δικό του σπίτι, και θα το προστατέψει με αυτοθυσία, αν χρειαστεί. Ο μη στειρωμένος σκύλος έχει την τάση να επεκτείνει την «περιοχή του» και ίσως σας φέρει σε δύσκολη θέση αν επιτεθεί σε κάποιον που δεν πρέπει ( πχ σε καλεσμένο του γείτονά σας). Είναι γεγονός, βέβαια, ότι η στείρωση προκαλεί ορμονικές μεταβολές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, εάν όμως τρέφεται σωστά και ασκείται ικανοποιητικά, το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για την ψυχική, και όχι μόνο την σωματική του υγεία, δεν θα καταλάβετε την διαφορά.

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιό μου;

Είναι “καθαρόαιμο” και μπορώ να κερδίσω χρήματα από τις γέννες του!

Για μία “επιτυχημένη” γέννα πρέπει να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα:

  • Τακτικά check up της μητέρας
  • Ιατρική παρακολούθηση, εμβολιασμοί και ηλ. σήμανση των κουταβιών
  • Ειδική διατροφή και πιθανόν φάρμακα και βιταμίνες

Ακόμη και εάν δεν έχετε σκοπό να κερδίσετε χρήματα από την πώληση των κουταβιών και τα χαρίσετε θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να έχετε φροντίσει πριν γεννηθούν να έχετε την λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα τα υιοθετήσουν. Ποιός θα δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει ένα από τα κουτάβια σας υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση πριν ακόμη γεννηθούν;

Υπάρχει, πάντα, η πιθανότητα να μην μπορέσετε να βρείτε νέους ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια. Επιπλέον, η πώληση των κουταβιών χωρίς άδεια εκτροφής και χωρίς τιμολόγιο πώλησης είναι παράνομη και μπορεί να επιφέρει βαρύτατα πρόστιμα τόσο λόγω του νόμου 4039/2012 όσο και από την εφορία εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Είστε πραγματικά προετοιμασμένοι για όλα αυτά;

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιό μου; Δεν θα ήθελα να στειρώσουν εμένα,

δεν θέλω να παρέμβω στην φύση του, δεν θέλω να του στερήσω την χαρά του σεξ!

Είναι λάθος να αποδίδουμε στα ζώα μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα η παρέμβαση στη φύση έχει ήδη γίνει πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια με την εξημέρωση των σκύλων και των γάτων και τη μετατροπή τους σε κατοικίδια. Εάν αφήναμε την φύση να λειτουργήσει μόνη της δεν θα υπήρχαν καθαρόαιμες φυλές ούτε άστεγα ζώα στις πόλεις. Η στείρωση, όσο «αφύσικη» κι αν μοιάζει, δεν παύει να είναι ένας ασφαλής τρόπος να ελέγξουμε τον υπερπληθυσμό τους που δημιουργεί πολλά προβλήματα και στα ίδια τα ζώα και σε εμάς. Και σίγουρα ένα ζώο που εγκαταλείπεται, πεινάει, κρυώνει και αργοπεθαίνει είναι έγκλημα κατά της φύσης.

Το κατοικίδιό μου πρέπει να γεννήσει μία φορά για λόγους υγείας!

Από ιατρικής άποψης δεν συντρέχει κανένας λόγος μιας γέννας πριν από τη στείρωση. Αντιθέτως, όσο πιο νωρίς στειρωθεί το ζώο τόσο μειώνεται ή εξαλείφεται τελείως ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του μαστού, η πυομήτρα (μόλυνση της μήτρας) και νεοπλάσματα του γεννητικού συστήματος.

Επίσης, με τη στείρωση αποφεύγεται η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ορμονικά νοσήματα που σχετίζονται με το γεννητικό σύστημα. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στη θεραπεία και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ζώων με πρόπτωση κόλπου και πρόπτωση μήτρας.

Η μόνη έντιμη λύση για μία πόλη χωρίς άστεγα ζώα είναι η στείρωση!

Εάν σας απασχολεί το κόστος της στείρωσης μιλήστε μαζί μας στο 6974 920 526

Σχετική νομοθεσία: Ν. 4039/2012 Άρ. 6 & Ν. 4235/2014, Άρ. 9 παρ. 10 Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 παρ. 6 περ. ε) Ν. 4235/14

 

Ζητείται ελπίς για τον Τσίλλι

 

Έχει πολλά χρόνια μπροστά του και πολύ τρυφερότητα και χαρά να δώσει. Και χρειάζεται την βοήθειά σας. Όχι για να ξεχάσει τον άνθρωπό του, που έφυγε ξαφνικά και άδικα από την ζωή, αλλά για να συνεχίσει να ζει όμορφα και να τον θυμάται κάθε φορά που θα κοιμάται σε μία ζεστή αγκαλιά. Είναι επτά ετών, πολύ μικρού μεγέθους, στειρωμένος.

 

Για υιοθεσίες και περιστατικά επικοινωνείτε με το συνεργείο περισυλλογής στο 6995998877

 

Στειρώνω, δεν ζευγαρώνω

Υιοθετώ, δεν αγοράζω

Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά!

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ