Με ραγδαίους ρυθμούς καθημερινά αυξάνονται παγκοσμίως οι άνθρωποι που η πανδημία του κορωνοϊού είτε τους έχει στοιχίσει τη ζωή είτε έχουν νοσήσει από αυτόν ενώ δεδομένο πλέον είναι ότι έχουν διαταραχθεί οι ισορροπίες σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής όλων μας. Αποδείχθηκε τόσο σαρωτικός σε ανθρώπινες ζωές και συστήματα υγείας που από τη δίνη του δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ούτε η οικονομική ζωή των ανθρώπων, ειδικά δε στο λιανικό εμπόριο, το οποίο κλήθηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αντιμετωπίζοντας επιπτώσεις ανάλογες με αυτές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης όμως σε εντονότερη μορφή εντός μικρότερου χρονικού διαστήματος. Όπως αποτυπώνεται στο δείκτη στόχου επιβίωσης των επιχειρήσεων στη χώρα μας, οι κλάδοι που πλήττονται εντονότερα είναι αυτοί του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού, διαθέτοντας τις λιγότερο ισχυρές άμυνας και με πτώση του τζίρου τους που ξεπερνά το 50% στο εξάμηνο, ενώ επιτακτική θεωρείται πλέον η ισχυρότερη στήριξή τους. Διαμορφώθηκε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον για τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα βιωσιμότητας, την ώρα που για άλλες ο ιός αναδύθηκε σαν ευκαιρία διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν.
Τμήμα των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους Εμπορικούς Συλλόγους μέσω της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην Πολιτεία είναι η άμεση χρηματοδότηση και η ενίσχυση της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων ενώ ενδεικτικά απαιτούνται : Η εφάπαξ επιδότηση για την επανεκκίνηση της επιχείρησης της τάξεως από 5.000 έως 15.000 Ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, ο δανεισμός σε όλους τους καταναλωτές – νοικοκυριά της τάξεως των 2.000 Ευρώ με σκοπό την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, η επιδότηση των εργαλείων για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) ενώ ειδική μέριμνα απαιτείται να θεσμοθετηθεί για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με έως 3 εργαζόμενους με πάγωμα όλων των πληρωμών και υποχρεώσεών τους μέχρι την έναρξη του 2021. Εκτός όμως της νομοθέτησης μέτρων από την Πολιτεία, καθοριστικός θεωρείται και ο ρόλος των Τραπεζών που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση και γίνεται τροχοπέδη στην καταγραφή και στήριξη των οικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν όμως αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν για την ενίσχυση της οικονομίας και του εμπορικού κλάδου.
Εξίσου σημαντικές όμως είναι και οι διαδικασίες για την ένταξη των επιχειρήσεων στα μέτρα που λαμβάνονται και που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα καθώς από την πλειοψηφία των επιχειρηματιών καταγράφονται ως «πολύ περίπλοκες». Στη διαπίστωση αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι διάφορες, κατά σειρά, ανακοινώσεις αλλά και η σταδιακή εφαρμογή πακέτων μέτρων καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στην κοινωνία ήταν σταδιακά αισθητές όμως οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ήταν άμεσες και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικές που έχριζαν άμεσης παρέμβασης. Σε όλη αυτή την πολύπλοκη διαδικασία και στην οριζόντια λήψη μέτρων από την Πολιτεία προστίθεται η αδυναμία αποκατάστασης της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους καθώς οι προβλέψεις των ειδικών καταγράφουν ότι οι επιχειρήσεις θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο ενώ θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει η οικονομία της χώρας μας στην κατάσταση που ήταν στις αρχές του 2020. Η εξέλιξη όμως αυτή και εάν τελικώς επαληθευτούν οι προβλέψεις, αναμένεται να συρρικνώσει σημαντικά τόσο την κατανάλωση όσο και την εμπιστοσύνη στην αγορά.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική καθημερινότητα και η συνακόλουθη αβεβαιότητα στους εμπόρους – επιχειρηματίες για το επαγγελματικό αύριο των επιχειρήσεών τους περιορίζουν σημαντικά τις προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το μέλλον.
Μέσα στο δυσοίωνο αυτό οικονομικό κλίμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το σπουδαιότερο : Στις δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, στηρίζουμε τα καταστήματα της πόλης μας, το πιο ζωντανό κύτταρο του τόπου μας.
Με τον περιορισμό στις μετακινήσεις μας, εν μέσω καραντίνας, θυμηθήκαμε το μπαλκόνι του σπιτιού μας για να χειροκροτήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές, τραγουδήσαμε όλοι μαζί, κάναμε Ανάσταση όλοι μαζί. Γνωρίσαμε χώρους και δρόμους που παραβλέπαμε, φωτίστηκαν πεζόδρομοι και παρκάκια, κυρίως όμως αναδείχθηκε η σημασία των καταστημάτων της τοπικής αγοράς, εκεί που χτυπάει η καρδιά της γειτονιάς, της πόλης μας. Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας αποτελούν μια ιδανική επιλογή που πρέπει να στηριχθεί, πόσο μάλλον της δικής μας τοπικής αγοράς η οποία προσφέρει ποικιλία επιλογών, άψογη εξυπηρέτηση και ανταγωνιστικές τιμές.
Ας υιοθετήσουμε πλέον το « ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ » έτσι ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε υγιείς και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Ρέχας Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.