Μενού Κλείσιμο

Επιστολή-Καταγγελία της ΕΣΕΤ κατά του Βουλευτή Σ. Χιονίδη

Το «μάρμαρο» της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των δημοσιογράφων της Περιφέρειας, φαίνεται ότι θα «πληρώσει» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Χιονίδης, ως εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας του Ν.467/2020. Ο συγκεκριμένος νόμος, περιέχει ρύθμιση η οποία ξεκάθαρα αντιμετωπίζει άνισα τους δημοσιογράφους-μέλη της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, αγνοώντας την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη

Η ΕΣΕΤ και με αφορμή την συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης την Κυριακή ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση», αποφάσισε να ζητήσει από τους δημοσιογράφους-μέλη της, να απέχουν από τη συνέντευξη. Παράλληλα προαναγγέλλει, την επίδοση της επιστολής διαμαρτυρίας, από την αντιπρόεδρο της Ένωσης Εύη Μιχωλού.

Μάλιστα, όπως με νόημα επισημαίνεται, την επιστολή θα παραδώσει η αντιπρόεδρος της Ένωση, «αφού τον πρόεδρο της ΕΣΕΤ Γιώργο Κουκουλιάτα, το βουλευτικό σας γραφείο και τα μέλη του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» δεν τον έχουν στον κατάλογο των δημοσιογράφων, αποδεκτών κάθε πρόσκλησης ή ανακοίνωσή τους.»

Σε ότι αφορά την ουσία της καταγγελίας η ΕΣΕΤ υπενθυμίζει στην επιστολή-καταγγελία της προς τον βουλευτή Πιερίας, πως ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο προσέφυγε η Ένωση, γνωμοδότησε ότι η ρύθμιση αυτή προκαλεί ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος αφού «παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, καθώς επίσης και προκαλείται άνιση μεταχείριση ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο κ. Χιονίδης και έκανε νόμο του κράτους η Βουλή, αποκλείει τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΕΤ, από τις  θέσεις Ειδικού Συμβούλου, Επιστημονικού Συνεργάτη και Ειδικού Συνεργάτη των Ο.Τ.Α, με το «αντισυνταγματικό σκεπτικό» πως η Ένωση, δεν αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Η επιστολή της ΕΣΕΤ στον Σάββα Χιονίδη

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, μετά από ομόφωνη απόφασή του, κοινοποιεί επιστολή – καταγγελία προς τον δημοτικό σύμβουλο Δήμου Κατερίνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» και βουλευτή της Ν.Δ. Πιερίας κ. Σάββα Χιονίδη

Κύριε Χιονίδη,

Ο Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ Α΄ 53/10-03-2020) του Υπουργείου Εσωτερικών, στον οποίο κατά τη συζήτηση και τη ψήφιση του στη Βουλή ήσασταν εισηγητής της πλειοψηφίας, περιέχει ρύθμιση (παρ. 1 του άρθρου 18)  με την οποία υπάρχει ζήτημα άνισης μεταχείρισης ως προς την πρόσβαση στην εργασία, καθώς δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΕΤ ή δημοσιογράφοι που δεν ανήκουν σε καμιά Ένωση Συντακτών, αποκλείονται από τις  θέσεις Ειδικού Συμβούλου, Επιστημονικού Συνεργάτη και Ειδικού Συνεργάτη των Ο.Τ.Α. Η ίδια ρύθμιση είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, αφού καταστρατηγεί το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Όπως ξεκάθαρα γνωμοδότησε ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο προσέφυγε η ΕΣΕΤ, η ρύθμιση αυτή προκαλεί ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος αφού «παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, καθώς επίσης και προκαλείται άνιση μεταχείριση ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ως εισηγητής στο νομοσχέδιο, έχετε μέρος της ευθύνης για τον αποκλεισμό από θέσεις εργασίας εκατοντάδων δημοσιογράφων ανά την επικράτεια, αλλά και αρκετών δημοσιογράφων από την Πιερία,  μελών της ΕΣΕΤ. 

Η ΕΣΕΤ, στην 57χρονη πορεία της, έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες για την ελευθερία του τύπου, την δημοσιογραφική δεοντολογία, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων στην ελληνική περιφέρεια.

Εδώ στην Πιερία η Ε.Σ.Ε.Τ. στα χρόνια της λειτουργίας της έχει εγγράψει στο Μητρώο της περισσότερους από 30 δημοσιογράφους και αποτελεί τιμή για την Ένωση, αφού εγγεγραμμένος στα αρχικά της μέλη, ήταν ο αείμνηστος δημοσιογράφος Αλέξιος Τσούφλιας.

Σήμερα στην ΕΣΕΤ είναι εγγεγραμμένοι αρκετοί δημοσιογράφοι από την Πιερία, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΤ είναι οι δημοσιογράφοι της Πιερίας:

– Γιώργος Κουκουλιάτας, πρόεδρος

– Εύη Μιχωλού, Αντιπρόεδρος και

– Τάνια Δούλαλα, μέλος.

Επίσης, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι η Μαρία Βαλσαμίδου.

Αυτήν την Ένωση Συντακτών και αυτούς τους δημοσιογράφους, χωρίς να ενδιαφερθείτε για την εργασία τους, το μέλλον τους, εισηγηθήκατε και ψηφίσατε την ρύθμιση αποκλεισμού τους, ενώ δώσατε μια πισώπλατη μαχαιριά στην ιστορική Ένωση απαξιώνοντάς την και στερώντας της την δυνατότητα να λειτουργήσει απρόσκοπτα και ισότιμα με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών, οδηγώντας την σε  διάλυση. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και η Χούντα στην ΕΣΕΤ το 1973, αλλά δεν τα κατάφερε. Ούτε τώρα θα το καταφέρετε!

Ως πρώτη αντίδραση διαμαρτυρίας οι δημοσιογράφοι της ΕΣΕΤ στην Πιερία δεν θα παραστούν στην Συνέντευξη Τύπου που ανακοινώσατε για την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Την παρούσα επιστολή – καταγγελία εξουσιοδοτείται να παραστεί και να  επιδώσει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΕΤ κ. Εύη Μιχωλού, αφού τον πρόεδρο της ΕΣΕΤ, Γιώργο Κουκουλιάτα, το βουλευτικό σας γραφείο και τα μέλη του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» δεν τον έχουν στον κατάλογο των δημοσιογράφων, αποδεκτών κάθε πρόσκλησης ή ανακοίνωσή τους.»  

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ