Μενού Κλείσιμο

(Video) Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος στο eptanews.gr: Ο Φετινός εορτασμός του Πάσχα, μaς βοηθάει να αντιληφθούμε την ουσία Του

Αυτό το Πάσχα είναι ιδιαίτερο, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η απόφαση πολιτείας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να κλείσουν οι ναοί, για την προστασία των πιστών.

Από αυτήν την άποψη αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια συζήτηση (μέσω διαδικτύου) με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο. Ο Σεβασμιότατος απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων, που έχουν να κάνουν με την πανδημία, αλλά και το πραγματικό μήνυμα της Αναστάσεως.

Πώς υποδέχθηκε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για αναστολή των ακολουθιών ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός πως η ενημέρωση της Εκκλησίας έγινε από έναν επιστήμονα που είναι κοντά στην Εκκλησία, αλλά και για τα λιγοστά περιστατικά, ιερέων που δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου.

«Δεν άφησε τον ορθολογισμό να επισκιάσει το συναίσθημα και τις ηθικές αξίες», σχολιάζει ο Σεβασμιότατος για τον Σωτήρη Τσιόδρα «και αυτό είναι κάτι που με εντυπωσίασε» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα την τοποθέτηση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ για τους ηλικιωμένους και την ανάγκη προστασίας τους.

Ο Μητροπολίτης, απαντά για την κατάσταση στο Γηροκομείο του Σβορώνου, για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των ηλικιωμένων, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται για τα καθημερινά συσσίτια τα οποία πάντως συνεχίζουν κανονικά και σε καθημερινή βάση.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η άποψή του για το Άγιο Φως και το ενδεχόμενο να μην μεταφερθεί φέτος στην χώρα μας. «Το Άγιο Φως για μας τους πιστούς έχει πνευματική σημασία» τονίζει ο Μητροπολίτης, εκφράζοντας ωστόσο την ενόχλησή του για την «λίγο ειδωλοποίηση» του Αγίου Φωτός. «Είναι μεγάλο λάθος να λέμε ότι χωρίς το Άγιο Φως δεν μπορούμε να κάνουμε Πάσχα και για αυτό λέω πως το φετινό Πάσχα μας βοηθάει να δούμε την ουσία πολλών πραγμάτων (…) το Άγιο Φως είναι, το κατά πόσο φωτίζεται ο πιστός για να γίνει καλύτερος άνθρωπος», αναφέρει χαρακτηριστικά

Σε όλες τις πτυχές της συζήτησης, επιμένει στο πραγματικό νόημα της Ανάστασης του Κυρίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι φετινές συνθήκες, θα δώσουν σε όλους μας την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το πραγματικό νόημα της Εβδομάδας των Παθών

Στο δεύτερο και τελευταίο κομμάτι, ο Κίτρους Γεώργιος, απευθύνει τις δικές του ευχές, στο Χριστεπώνυμο πλήθος, προτρέποντας τους πιστούς να βιώσουν φέτος, αυτό που η εξωστρέφεια του Πάσχα των προηγούμενων ετών, δεν μας άφηνε να ζήσουμε.

Με τον Μητροπολίτη, είχα την χαρά να συνομιλήσω «δια ζώσης», να συνομιλήσω μέσω της TV-100, να συνομιλήσω μέσω Δημοτικού Ραδιοφώνου και εσχάτως και μέσω διαδικτύου. Προσωπικά, πιστεύω ότι πάντα κάτι χρήσιμο προκύπτει (για μένα τουλάχιστον) από αυτές τις συζητήσεις. Τέλος θα ήθελα και δημόσια να τον ευχαριστήσω που δέχθηκε να δημοσιοποιήσω μέσω της eptanews.gr την συνομιλία μας.

Καλή Ανάσταση για όλους μας!

Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς 

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ