Μενού Κλείσιμο

Συνέντευξη | Γλυκερία – 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου – Τετάρτη 6 Ιουλίου «Αλησμόνητες πατρίδες 1922 – 2022 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η Γλυκερία έρχεται στο αρχαίο θέατρο του Δίου για μία και μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 στις 21:00.

Την αγαπημένη ερμηνεύτρια θα συνοδεύσουν η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και η Δημοτική Χορωδία Αιγινίου “Canto Olympus”.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

51ο Φεστιβάλ Ολύμπου
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Αλησμόνητες πατρίδες
1922 – 2022
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

Θα έρθετε στο Αρχαίο Θέατρο του Δίον στις 6 Ιουλίου για μία συναυλία, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 1922 – 2022. Αλησμόνητες πατρίδες, λοιπόν. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτή τη συναυλία;

Μια χαρά τα λες, Ηρώ! Έχω παίξει κι άλλες φορές σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο του αρχαίου θεάτρου που προσφέρετε για τη μουσική. Η συναυλία που θα δώσουμε εντάσσεται στα πλαίσια της περιοδείας που κάνουμε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ταξιδεύουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά στην Κατερίνη ιδιαίτερα θα έχουμε και τη βοήθεια της Ορχήστρας & Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, αλλά και τη Δημοτική Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus». Κι όλα αυτά υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Πριν περίπου 5-6 χρόνια γυρίσαμε την Ελλάδα με αυτά τα τραγούδια, τα οποία ζω μαζί τους, τα έχω αναδείξει, τα έχω τραγουδήσει σε δίσκους και τα αγαπώ πάρα πολύ. Πιστεύω ότι θα είναι μια συναυλία που θα ζήσουμε στιγμές από την παράδοση των ανθρώπων που μας έφεραν αυτές τις μουσικές εδώ και επηρέασαν πολύ και την εξέλιξη του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.

Καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς στις συναυλίες μετά από 2 ολόκληρα χρόνια. Θα ήθελα τη σκέψη σας πάνω σε αυτό και να μου πείτε πώς το βιώσατε κι εσείς όλο αυτό το διάστημα..

Ήταν πολύ σκληρό. Όχι μόνο για εμάς, που δεν συναντηθήκαμε με το τραγούδι τα τελευταία 2 χρόνια και με τον κόσμο που ερχόταν να μας ακούσει, αλλά με όλες τις συνθήκες γενικότερα. Όλοι περάσαμε δύσκολα, μας απομόνωσαν, μας κράτησαν στα σπίτια μας, χάσαμε πολλές στιγμές από την κανονική μας ζωή. Τις επαφές μας, τους φίλους μας, τους αγαπημένους μας και πόσο μάλλον εμείς οι καλλιτέχνες, που όπως ανέφερα, χάσαμε το κοινό μας. Υπεστήκαμε πάρα πολλά, αλλά σιγά, σιγά βγαίνουμε ξανά στη ζωή με χαμόγελο, να αντικρίσουμε ξανά ο ένας τον άλλον, να πάρουμε βαθιές ανάσες χωρίς τις μάσκες και να μεταδώσουμε αγάπη αναπληρώνοντας αυτά τα χαμένα χρόνια. Εύχομαι όλο αυτό να βγήκε έστω σε κάποιο καλό, δίνοντάς μας παραπάνω γνώση για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και σε ό,τι μελλοντικό πρόκειται να συμβεί. Όσες δυσκολίες οικονομικές κι αν υπάρχουν, ο κόσμος έχει ανάγκη να ισορροπήσει μέσα του, να βρει τον βηματισμό του και θέλει να ζήσει. Είμαστε ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να προχωράμε και να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν!

Το “μαζί”. Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το νέο σας τραγούδι που ακούγεται στο σήριαλ «Σασμός». Πώς έφτασε στην τελική μορφή και να το ακούμε εμείς; Να πω βέβαια, ότι πάντα η φωνή σας χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά!

Είναι το συναίσθημα μπορώ να σου πω πάνω σε αυτό κι ο τρόπος που τραγουδάει ο καθένας και πώς αντιλαμβάνεται τη μουσική. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει τη φωνή ώστε να γίνει τραγουδιστής, μπορεί να δώσει συναισθήματα μέσα από το τραγούδι και τη μουσική. «Το μαζί», λοιπόν, που το ακούμε στο σήριαλ «Σασμός», το έχει γράψει σε μουσική ο Νίκος Τερζής και στους στίχους ο Γιάννης Κότσιρας. Η πρώτη επαφή στο σήριαλ έγινε με ένα πιο παλιό μου τραγούδι το «Όλα για σένα» σε μουσική Νίκου Τερζή και στίχους του Πάνου Φαλάρα. Εξυπηρετούσε πολύ στην ιστορία του και στην αρχή. Έτσι πήρα μέρος και εγώ τραγουδιστικά. Αυτή τη φορά είναι με ένα καινούργιο τραγούδι που ντύνει κι έναν μεγάλο έρωτα κι έχουν αγαπηθεί όλοι οι ήρωες από το τηλεοπτικό κοινό. Τα τραγούδια, πέραν από την ιστορία και τους ηθοποιούς σε ένα σήριαλ, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του. Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω κι εγώ σε αυτή την εξέλιξη!

Να πιαστώ από τον τίτλο του και να σας ρωτήσω… Τι σημαίνει για εσάς μαζί;

Μου βγάζει τα πάντα και σημαίνει τα πάντα. Ολόκληρη τη ζωή! Ούτως ή άλλως η δημιουργία ολόκληρη είναι το μαζί! Όλα έχουν μία εξάρτηση το ένα από το άλλο. Προχωράνε μαζί, εξελίσσονται μαζί… Όλα στο σύμπαν συμβαίνουν κατά αυτόν τον τρόπο και κατά την ταπεινή μου άποψη που δεν είναι επιστημονική. Τα λέω όπως τα αντιλαμβάνομαι. Είμαστε «μαζί» με τον αέρα, το οξυγόνο, το νερό, το φως. Είμαστε άνθρωποι αλληλένδετοι κι η ευημερία του ενός, επηρεάζει την ευημερία και την πορεία του άλλου. Και στο παρελθόν οι άνθρωποι κατέκτησαν πράγματα όντες μαζί. Μόνος σου μπορείς να βελτιώσεις ή να διορθώσεις τα συναισθήματά σου, τον εσωτερικό σου κόσμο. Την πορεία σου ας πούμε, για να μπορείς να βρεις τους άλλους, αλλά και πάλι στη συνέχεια να είστε μαζί. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί να είσαι μόνος και πάλι για λίγο… Γι’αυτό οτιδήποτε έχει μέσα το φόβο, δεν πρέπει να υπάρχει. Ρατσισμός, ομοφοβία, ξενοφοβία. Θέλουμε μόνο φως και αγάπη και να προχωράμε μπροστά μαζί, σε όλο αυτό το «χάος» που ζούμε!

Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο, έχει δει τόσα πράγματα. 45 χρόνια καριέρας… Για μία καλλιτέχνιδα όπως είστε εσείς, τελικά τι είναι αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας…

Έχω σταματήσει να τα μετράω, αλλά είναι πάρα πολλά! (γέλια) Πιστεύω ότι αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι η σχέση με τον εαυτό σου. Δηλαδή όλα αυτά που έχεις κάνει και τι κατάλοιπα αφήνουν στη ψυχή σου. Εάν αφήνουν χαμόγελο, ή εάν αφήνουν μία λύπη. Ένα χαμόγελο είναι μία καλή πορεία κι είναι μια πορεία και για το «μαζί» που λέγαμε προηγουμένως. Εάν υπάρχει θλίψη κάτι πρέπει να διορθώσεις, για να μπορέσεις να συνεχίσεις την πορεία σου.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τελικά πώς προσδιορίζετε η ευτυχία;

Δεν υπάρχει το «είμαι ευτυχισμένος» ή το «είμαι δυστυχισμένος». Υπάρχουν στιγμές. Στιγμές που σου δίνουν αυτή τη μεγάλη χαρά και τότε μπορείς να πεις ότι είσαι ευτυχής. Όταν ηχογραφήσω ένα ωραίο τραγούδι, είμαι ευτυχής, αισθάνομαι πολύ όμορφα. Όταν τρώω ένα πολύ ωραίο φαγητό επίσης ή όταν είμαι με μία καλή παρέα. Όταν βρω κοινά με άλλους ανθρώπους, κοινές δραστηριότητες. Γιατί με καλύπτει εκείνη την ώρα. Οπότε όλα αυτά είναι στιγμές ευτυχίας. Δεν θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να πει ότι είναι ευτυχισμένος μονίμως, γιατί εάν δεν περάσεις από το αρνητικό, δεν μπορείς να κατανοήσεις τη δυστυχία και να διεκδικήσεις την ευτυχία και την καλή στιγμή!

Ποιο είναι αυτό που προσέχατε περισσότερο στην καριέρα σας όλα αυτά τα χρόνια; Υπήρχε κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση;

Όχι, δεν είχα κάποιο «πατρόν». Ούτε όσον αφορά την εμφάνιση… Το μόνο που με ενδιέφερε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να τραγουδάω καλά. Να ικανοποιώ την υποκειμενική μου άποψη για το τραγούδι. Για το πώς, δηλαδή, πρέπει να αποδίδει κάποιος ένα τραγούδι. Μιλώντας, βεβαίως, για τις δικές μου δυνατότητες. Ίσως εκεί να έχω κιόλας μία πιο σκληρή ματιά… Η προϋπόθεση για εμένα είναι κάποιος να ξέρει να τραγουδάει και το εννοώ, λέγοντας ότι ξέρει να επικοινωνεί μέσα από μία μουσική κι ένα στίχο. Να το περάσει στους ανθρώπους. Αυτό είναι έτσι κι αλλιώς και το τραγούδι κι ο ρόλος του. Δεν είναι ο ρόλος του ούτε να βγει κάποιος στην τηλεόραση, φορώντας ένα ωραίο φόρεμα, που ναι, θα το κάνει κι αυτό, αλλά κυρίως πρέπει να δώσεις το συναίσθημα. Εάν αυτό το εισπράξει ο άλλος, σημαίνει ότι έχεις πετύχει. Αυτή η ένωση κι αυτή η προσέγγιση είναι το σημαντικότερο.

Ποια είναι τα σχέδια μετά το καλοκαίρι;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας ανακοινώσω για το χειμώνα, αλλά το δικό μου καλοκαίρι «τραβάει» μακριά. Θα πιάσει όλο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, γιατί πέραν από τις συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έχω πολλές εμφανίσεις στο Ισραήλ. Θα έχω μία περιοδεία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ και αυτό είναι κι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πορείας μου εκεί. Έχω τραγουδήσει και τραγούδια στη γλώσσα τους κι ο κόσμος με έχει αγαπήσει πολύ. Μετά από αυτό, φαντάζομαι ότι θα έχουν προκύψει και τα σχέδια για το εδώ!

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ