Μενού Κλείσιμο

Σάββας Χιονίδης: Ζητώ Ψήφο Εμπιστοσύνης.

 

Κυριακή 26 Μαΐου η μάχη των μαχών κ. Δήμαρχε;

Νομίζω υπερβολικό ακούγεται. Καμία μάχη, κανένας πόλεμος, κανένας νεκρός ή τραυματίας. Αντίθετα μια ανοικτή, συμμετοχική, δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, σε ότι μας αφορά γιατί υπάρχουν και οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές.

Πολύ ρομαντικά  το αντιμετωπίζετε, ως προς τα δημοτικά μας πράγματα, για να τολμήσω περισσότερο, πολύ θεωρητικά το αντιμετωπίζετε, έτσι είναι;

Καθόλου ρομαντικά, αν και ο ρομαντισμός υπό την έννοια της αγνής και άδολης αγάπης για τους ανθρώπους, για τα θέματα που καταπιάνεσαι, για τα συλλογικά αγαθά, για τις συλλογικές προσπάθειες είναι καλός προσανατολισμός, καλός οδηγός.

Δηλαδή προκρίνετε τον ρομαντισμό από τον πραγματισμό, τον ρομαντισμό από την πραγματικότητα;

Προκρίνω τον ρομαντικό ρεαλισμό. Πιστεύω ότι σε όλη μας τη ζωή, σε ότι και εάν μας αφορά, αλλά πρωτίστως στις συλλογικές προσπάθειες όπως είναι η πολιτική και η κοινωνική συμμετοχή, είναι όμορφο να οραματίζεσαι ρομαντικά και να εφαρμόζεις πρακτικά. Να είσαι ρομαντικός όταν συλλογίζεσαι και πρακτικός όταν εφαρμόζεις. Αλλιώς γίνεσαι μίζερος και θιασώτης της ελάσσονος προσπάθειας.

Στα δημοτικά πράγματα αυτή η λογική του ρομαντικού ρεαλισμού, πως εφαρμόζεται, πως βγαίνει στην διοίκηση μιας πόλης, ενός δήμου;

Να σχεδιάζεις το ιδανικό, να θέλεις το καλύτερο και στην εφαρμογή του εάν αντιμετωπίσεις αντιξοότητες να πράξεις το καλύτερο εφικτό. Ακόμα περισσότερο να τολμάς να εφαρμόσεις καλές πρακτικές και λύσεις ακόμα και εάν στην αρχή αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα. Να σχεδιάζεις έργα και δράσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα στο δήμο για 10 και 20 χρόνια. Να θέλεις για το Δήμο σου να διακριθεί, να συγκριθεί και να κερδίσει στον ανταγωνισμό των πόλεων. Να βλέπεις εκεί που θέλεις να πας και να περπατάς με προσεκτικά βήματα, ζυγισμένα και σίγουρα.

 

Εντάξει αλλά δεν είναι θεωρητική η προσέγγιση για τις εκλογές περί συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας και όχι μάχης μεταξύ των υποψηφίων, που υποστηρίζετε;

Γιατί θεωρητική. Καταρχήν από εμάς εξαρτάται η ποιότητα της αναμέτρησης. Και όταν λέω από εμάς από τους πολίτες. Πιστεύω ότι η εκλογική αναμέτρηση, η λογοδοσία και η κρίση των πολιτών στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία αποκτά αξία και περιεχόμενο όταν υπάρχει συμμετοχή των περισσότερων. Όταν υπάρχει διάλογος και σύγκριση αξιών, ικανοτήτων και προσωπικοτήτων των υποψηφίων. Όταν ανεμπόδιστα και γνήσια, χωρίς εκμαυλισμό, αφήνεται ο πολίτης να αποφασίζει. Καθόλου θεωρητικό, εάν δεν ισχύει πρακτικά τότε αλίμονό μας.

 

Πιστεύετε ότι θα έχουμε συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές μια που διεξάγονται την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές;

Πρέπει να έχουμε συμμετοχή. Ειδικά τα νέα παιδιά, μην ξεχνούν οι 17ρηδες ότι ψηφίζουν, θα ήθελα να τους δω, τους νέους μας, να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές. Αλλά όχι μόνον. Και σε προτάσεις, προβλήματα, λύσεις που θέλουν, τα δικά τους θέλω και πρέπει να εκφράσουν, να τα ζητήσουν, με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν δόκιμο. Έχω τρία παιδιά στην ηλικία των 20-30 και ξέρω πόσες φορές η γνώμη τους μου φάνηκε χρήσιμη και κυρίως δίκαιη.

 

Δήμαρχε νομίζετε ότι ο φανατισμός και η κομματική αναμέτρηση των ευρωεκλογών θα αλλοιώσει το χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών;

Όχι στην Κατερίνη μας, όχι στην πόλη και τα χωριά μας. Πιστεύω ότι στην επιλογή Δήμαρχου, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων θα επικρατήσει το καλό για τον τόπο. Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον εαυτό μου ως παράδειγμα. Με επέλεξαν 3 φορές περισσότεροι από 2 στους τέσσερις συνδημότες μας. Πιστεύετε ότι είχα ιδεολογική ή κομματική συγγένεια με όλους τους, όχι φυσικά. Συνεπώς εμείς στο Δήμο Κατερίνης μάθαμε να βάζουμε τα τοπικά πάνω από τα ιδεολογικά και κομματικά. Και καλά πράξαμε και πράττουμε.

 

Ποια είναι δηλαδή κατά τη γνώμη σας τα κυρίαρχα στοιχεία επιλογής για το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο;

Γνώση, εμπειρία, ασφάλεια, σιγουριά, ικανότητα και προσωπικότητα των υποψηφίων. Η γνώση της αυτοδιοίκησης και των χρηματοδοτικών της εργαλείων, η εμπειρία σε καλές πρακτικές και λύσεις, η ασφάλεια και η σιγουριά της επιλογής του προσώπου και βεβαίως οι αξίες, τα προτερήματα και τα ελαττώματα που ο καθένας από εμάς έχει. Θα σας έλεγα ακόμα περισσότερο ο καθαρός και έντιμός τρόπος που ανταγωνίζεται και στην εκλογική αναμέτρηση. Γιατί ο χαρακτήρας φαίνεται στον τρόπο που αγωνίζεσαι, στον τρόπο που διεκδικείς τα θέλω σου, στον τρόπο που προσπαθείς να πείσεις τους άλλους για τις ιδέες και τα σχέδια σου, για να σε εμπιστευτούν.

Πως κρίνετε τους συνυποψηφίους σαςτους υποψηφίους Δήμαρχους, μην με αποφύγετε με τα «δεν πρέπει» και λοιπά, θα ήθελα τη γνώμη σας;

Έμαθα και κυρίως διάλεξα στη ζωή μου να μην αποφεύγω να λέω τη γνώμη μου και αυτό είναι γνωστό αλλά και μου βγήκε σε καλό γιατί έφτιαξα ισχυρές φιλίες και σχέσεις εμπιστοσύνης με πολλούς. Φυσικά και θα σας πω τη γνώμη μου αφού με ρωτάτε. Θα σας μιλήσω για τους 3 που ξέρουμε ότι οριστικά θα συμμετέχουν. Ο Γιώργος άργησε, ο Θανάσης βιάστηκε, ο Κώστας έχασε τον προσανατολισμό του.

 

Εσείς είστε έτοιμος να συνεργαστείτε με όλους μιας και ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί και επιβάλλει τις ευρύτερες συνεργασίες;

Φυσικά. Άλλωστε έχω και στο παρελθόν συνεργαστεί με μειοψηφικές δημοτικές παρατάξεις. Και συνεργάζομαι σημαίνει ακούω γνώμες, απόψεις, συνθέτω και μετά αποφασίζουμε.  Συνεπώς προσωπικά είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με καθεμία και καθένα που πιστεύει στην ταυτότητα του Δήμου, προασπίζεται το καλό των ανθρώπων του και διασφαλίζει τη συνέχεια και τον πολλαπλασιασμό της αξίας όσων με κόπο και αγώνες πετύχαμε.

 

κ Δήμαρχε διαβλέπω ότι αποδίδετε μια μεγάλη σημασία στον πολλαπλασιασμό όσων έγιναν, στις καλές πρακτικές που εφαρμόσατε, γιατί;

Γιατί η δουλειά μπορεί να μην τελειώνει ποτέ αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο για όλους και δεν εξασφαλίζεται πάντα και από όλους. Γιατί σε αυτά τα 10 χρόνια που η Ελλάδα αγκομαχούσε, που γειτονικοί δήμοι δεν είχαν πετρέλαιο για τα σχολειά τους εμείς αλλάξαμε την Κατερίνη, τη μεταμορφώσαμε από μια επαρχιακή πόλη της δεκαετίας του 90 σε μια όμορφη και φιλική πόλη για τον δημότη. Γιατί σήμερα μας αντιγράφουν, κυκλικοί κόμβοι, δενδροφύτευση στο δρόμο, κυβόλιθοι στα πεζοδρόμια, φιλοπεριβαλλοντικές επιλογές στα υλικά, σύγχρονες τεχνολογίες στα τεχνικά έργα που μειώνουν το κόστος, αυτά δεν έγιναν στον αυτόματο και δεν θα συνεχίσουν αυτονόητα.

 

Η αλήθεια είναι ότι η πόλη ομόρφυνε αλλά τι γίνεται με τα χωριά μας, τα διαμερίσματα, εκεί έγιναν πράγματα;

Πολλά και σημαντικά. Ύδρευση, οδοποιία, αγροτική οδοποιία, συντήρηση και αύξηση των υποδομών, καθαριότητα, αθλητικοί χώροι γήπεδα και παιδικές χαρές, προβολή όλων των τουριστικών πόρων για ανάπτυξη και ενίσχυσης της οικονομίας τους, έγιναν πολλά και σημαντικά.

Και σας διαβεβαιώ ότι στην κατανομή των κονδυλίων τα τελευταία 6 χρόνια στα διαμερίσματα εκτός Κατερίνης διατέθηκαν περισσότερα από όσα η αναλογικότητα πληθυσμού και οι διατάξεις του προϋπολογισμού μας επιτρέπουν. Φυσικά είναι λογικό αφενός επειδή η πόλη πραγματικά άλλαξε και αφετέρου επειδή τα έργα στα διαμερίσματα διασπώνται σε 30 και πλέον χωριά να φαίνεται το έργο λιγότερο στα χωριά μας και περισσότερο στην Κατερίνη.

 

Παρ’ όλα αυτά κ Δήμαρχε η πόλη πάντα ευνοείται, έτσι δεν είναι;

Σας ερωτώ εγώ τα μεγάλα έργα είναι χρήσιμα μόνον για τους δημότες στην πόλη ή για όλους τους πολίτες του Δήμου. Ο Περιφερειακός Κατερίνης, αυτό το έργο που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμεαφορά μόνον την πόλη και όχι δεκάδες από τα χωριά μας. Το Πάρκο, η πλατεία Μακεδονίας, το Πολιτιστικό, που εξασφαλίσαμε εκ νέου την χρηματοδότησή του και οσονούπω ολοκληρώνεται, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πιερικού, του κολυμβητηρίου, της εθνικής οδού που άμεσα παραδίδουμε σε χρήση ολοκληρωμένους, οι δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι ή δεν είναι δράσεις που αφορούν όλους τους συνδημότες.

Αλλά και οι δράσεις οι εξωστρεφείς που έχουν πολλαπλασιάσει την επισκεψιμότητα του Δήμου, όπως το «Πάρκο των Χρωμάτων», τα «Αικατερίνεια», το «τρέχω για την Κατερίνη», οι «Εαρινές Μουσικές Ημέρες», το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Νέων της UEFA, οι δράσεις ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων της Google,  που φιλοξενήσαμε και τόσα άλλα.

 

Και τι γίνεται Δήμαρχε την επόμενη τετραετία, ποιό είναι το πρόγραμμα σας;

Καταρχήν υπάρχουν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων που αρχίζει η υλοποίησή τους. Υπάρχουν ανοικτά έργα που υλοποιούνται και φυσικά υπάρχουν σχέδια για τα επόμενα χρόνια. Αυτά όμως θα έχουμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε στην προεκλογική περίοδο. Μην λησμονείτε ότι είμαι Δήμαρχος, κάθε στιγμή και κάθε μέρα, και οι εκλογές για εμένα είναι μόνον στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου και τις τελευταίες είκοσι μέρεςΌμως το πρόγραμμα της νέας τετραετίας ολοκληρώνει ένα σύνολο έργων που έγιναν και αυτό έχει σημασία. Να κτίζεις σε αυτά που έχεις και όχι να πειραματίζεσαι ή να γκρεμίζεις ή να φαντάζεσαι πράγματα που δεν γίνονται.

κ. Χιονίδη πως βλέπετε τους δημοτικούς συνδυασμούς, τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, τους δικούς σας αλλά και των αντιπάλων σας; 

Πιστεύω ότι έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Ο δημοτικός μας συνδυασμός έχει ανανεωθεί περισσότερο από το 60% με νέους στην αυτοδιοίκηση αλλά έμπειρους στα κοινωνικά και επαγγελματικά τους καθήκοντα. Και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί έχω μάθει να δουλεύω όπως ξέρετε με το δημοτικό συμβούλιο όπως και με τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο Δήμο. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και ότι έγινε, συλλογικά έγινε έως σήμερα. Φυσικά και στους άλλους συνδυασμούς υπάρχουν ικανά στελέχη υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Όλοι έχουν να προσφέρουν, κανείς δεν περισσεύει.

 

Δήμαρχε τι ζητάτε από τους πολίτες του Δήμου Κατερίνης σε αυτές τις εκλογές; 

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης. Ψήφο εμπιστοσύνης για τα έργα και τις δράσεις που έγιναν. Ψήφο εμπιστοσύνης για αυτά που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν. Ψήφο εμπιστοσύνης για το Σάββα ως Δήμαρχο που μόχθησε, δούλεψε και πέτυχε να αλλάξει το δήμο. Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου για αυτά που μπορώ να διορθώσω. για όσα μπορώ να βελτιώσω και για αυτά που μπορώ να λύσω τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό ζητώ και θα είναι τιμή μου να λάβω την ψήφο εμπιστοσύνης των συνδημοτών μου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ