Μενού Κλείσιμο

Μαρία Τερζίδου (αντιδήμαρχος τουρισμού Δήμου Κατερίνης): Ο επισκέπτης δεν γνωρίζει σύνορα δήμων

  1. Γιατί να επισκεφθεί μια οικογένεια το Δήμο σας;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως μια οικογένεια μπορεί να επισκεφθεί τον Δήμο Κατερίνης όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κάθε εποχή για διαφορετικό λόγο. Ακόμη όμως κι αν έλθει για τον ίδιο λόγο, οι εικόνες που θα εισπράξει από την περιοχή μας θα είναι με διαφορετικά χρώματα, δημιουργώντας ξεχωριστές αναμνήσεις.

Οι οικογενειακές διακοπές έχουν μοναδικό ζητούμενο τα μέλη να βρεθούν κοντά και να μοιραστούν ευχάριστες στιγμές  για λίγες ημέρες. Μια οικογένεια επιλέγει μια διαδρομή δίχως ταλαιπωρία. Το κύριο προσόν του δήμου μας είναι η εύκολη πρόσβαση από κάθε σημείο της χώρας και με κάθε μέσο μεταφοράς, όπως αυτοκίνητο, τραίνο, αλλά ακόμη και από αέρος. Οι διαδρομές είναι κοντινές και ο επισκέπτης μπορεί να εκδράμει καθημερινά με ευκολία από την θάλασσα στο βουνά και πίσω.

Επισκεπτόμενη τον Δήμο Κατερίνης μια οικογένεια το καλοκαίρι θα απολαύσει τις χρυσές αμμουδιές μας, που βρέχονται από ρηχά και ζεστά νερά, το καλό ψάρι  κοντά στη θάλασσα, βραδιές σε όμορφα χωριά, που η δροσιά είναι το χαρακτηριστικό τους, και πολλούς προσεγμένους χώρους εντός της πόλης, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν ανέμελα  και οι γονείς να χαλαρώσουν.

Την άνοιξη τα χρώματα είναι θεσπέσια στα Πιέρια Όρη και μία τέτοια διαδρομή, πέρα από εύκολη οδικώς, είναι και εκπαιδευτική για μια οικογένεια με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

Το χειμώνα η Κατερίνη είναι όμορφη. Πρωταγωνιστική θέση όμως κατέχει το Ελατοχώρι με το Χιονοδρομικό Κέντρο. Αυτό αποτελεί χειμερινό προορισμό για κάθε οικογένεια. Υπάρχουν τόσα εξαιρετικά καταλύματα που η διαμονή θαρρώ μένει αξέχαστη σε όλους όσους επισκέπτονται το ορεινό κομμάτι του δήμου.

Φθινόπωρο. Η εποχή που ξεκινούν τα σχολεία. Κι όμως, μια οικογένεια έχει ανάγκη να αποδράσει έστω και για ένα σαββατοκύριακο. Μια βόλτα στην πόλη, μέσα από τους δρόμους του εμπορικού κέντρου και τον Πεζόδρομο της Κατερίνης, οδηγεί στο πιο όμορφο πάρκο της χώρας. Το δημοτικό πάρκο της Κατερίνης είναι όμορφο όλες τις εποχές αλλά αξίζει να το δεις Φθινόπωρο, πιστεύω.

Ο Δήμος Κατερίνης μπορεί να προσφέρει στα μέλη μιας οικογένειας πολλές αξέχαστες  διαδρομές, πολιτιστικά δρώμενα, επισκέψιμα αρχαιολογικά σημεία, μονές και μοναστήρια με ιστορία.

 

  1. Κάποιοι πιστεύουν ότι επενδύονται από πλευράς φορέων περισσότερα σε διαφήμιση, παρά σε υποδομές που θα προσέλκυαν επισκέπτες και κυρίως θα τους «ανάγκαζαν» να επισκεφθούν ξανά την περιοχή μας.

 

Κατά τη γνώμη μου, όλα είναι απαραίτητα. Τόσο η προβολή του τόπου όσο και οι υποδομές. Το κυριότερο όλων όμως είναι, ο συντονισμός των φορέων και η επίτευξη κοινών στόχων με κύριο ζητούμενο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της Κατερίνης ως τουριστικός προορισμός.

Με σωστό προγραμματισμό μπορούμε να εργαστούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις: να προβάλλουμε, ως έχουμε υποχρέωση, τις πλούσιες εικόνες του «σήμερα» και ταυτόχρονα να επιχειρούμε καθημερινά την βελτίωση των υποδομών μας. Αυτό πραγματοποιείται από την σημερινή Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης και νομίζω πως ήδη είναι ευδιάκριτες οι αλλαγές.

 

 

  1. Για πρώτη φορά, οι τρεις δήμοι μέσω των αρμόδιων αντιδημαρχιών, συνεργάζονται για την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ τους. Είναι νωρίς να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση αυτής της συνεργασίας;

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως όσο περνά ο καιρός δημιουργείται η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας. Αυτό που εμείς, οι τρεις Αντιδήμαρχοι Τουρισμού, έχουμε συνομολογήσει από την πρώτη συνάντησή μας, και κανείς σε τούτον τον τόπο δεν πρέπει να ξεχνά, είναι πως όλοι είμαστε από την πανέμορφη Πιερία. Ο επισκέπτης δεν γνωρίζει σύνορα δήμων. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε το χρέος να πορευθούμε όλοι.

 

  1. Σε ποια σημεία επικεντρώνονται οι δράσεις σας; Και κυρίως τι είναι αυτό που κάνει αυτήν τη συνεργασία μια ουσιαστική πολιτική απόφαση και όχι μια απόφαση «επικοινωνίας»

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δική μου θητεία ξεκίνησε στις 01 Απριλίου του 2021, ο προγραμματισμός για κοινές δράσεις αφορά το μέλλον, δεδομένου και του φόρτου των επιμέρους υποχρεώσεών μας στην αρχή του καλοκαιριού. Για την ώρα θα έλεγα πως η  συνεχής διάθεση αλληλοενημέρωσης, η σύμπτωση απόψεων για το μέλλον του Τουρισμού στον τόπο και το διαρκές αίσθημα αλληλοϋποστήριξης τόσο σε πρακτικά όσο και σε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν την κοινή μας αρμοδιότητα, είναι γεγονός.

Πολιτική απόφαση υπήρξε η πρωτοβουλία μου να καλέσω, ευθύς εξαρχής της ανάληψης των αρμοδιοτήτων μου, τους συναδέλφους μου, των δύο όμορων Δήμων, σε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων στον Δήμο Κατερίνης. Επίσης, πολιτική απόφαση δική τους ήταν να αποδεχθούν την πρόσκληση και να βρεθούμε για περισσότερες από δύο ώρες να συνομιλούμε για το κοινό αντικείμενο που έχουμε επιφορτιστεί και για το «σχέδιο» που λείπει αλλά και αυτό που οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε με παραγωγικές συνέργειες. Κάθε «επικοινωνία» μας είναι μία πολιτική απόφαση. Δεν θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω αλλιώς.

 

  1. Σε τι επίπεδο είναι η συνεργασία σας με άλλους φορείς, όπως πχ Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας. Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη ή οι δήμοι ακολουθούν ένα δικό τους μονοπάτι;

Θέλοντας να συνεχίσω στο πνεύμα της απάντησής μου στο προηγούμενο ερώτημά σας, θα αναφερθώ στον Π.Ο.Τ.Α.Π., τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον δήμο μας σε ένα οργανισμό που βρίσκεται στους κόλπους της Αντιπεριφέρειας. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τα μέγιστα για την τουριστική προβολή της Πιερίας εν τω συνόλω.

Από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής μου στην Αντιδημαρχία Τουρισμού επιχείρησα την επικοινωνία και τον διάλογο με όλους τους φορείς που αναφέρετε αλλά και με πολλούς ακόμη. Η ανταπόκριση ήταν θετική και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε τον συντονισμό από την Αντιπεριφέρεια μίας συνάντησης εργασίας με κατάθεση προτάσεων, την οποία πρότεινε η κ. Αντιπεριφερειάρχης όταν την επισκέφθηκα προ μηνών και φυσικά συμφώνησα με χαρά .

Είναι αλήθεια ότι πολλοί φορείς της κοινωνίας μας, όπως η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας,  η Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Πιερίας, Ημαθίας & Πέλλας, η Ιερά Μητρόπολης, η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων αλλά και άλλοι πολλοί και σημαντικοί, αποτελούν μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Κατερίνης. Εκ των πραγμάτων επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με όλους για την υλοποίηση των στόχων του Τουριστικού Προγράμματος του Δήμου Κατερίνης για το 2021. Επίσης,  βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για την επίλυση θεμάτων αλλά και τον προγραμματισμό δράσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι διαδικτυακές ημερίδες υγειονομικού ενδιαφέροντος που συνδιοργανώσαμε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού στον Δήμο Κατερίνης με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και την  Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Πιερίας, Ημαθίας & Πέλλας.

Μία κοινή συνισταμένη. Αυτός είναι ο στόχος. Και ως ένα βαθμό, αυτός πραγματώνεται ήδη.

 

 

  1. Κάποιοι υποστηρίζουν πως για την προσέλκυση επισκεπτών, δεν απαιτούνται μόνο χρήματα, αλλά και στόχευση. Η στόχευση ποια είναι από πλευράς σας;

 

Η στόχευση αποπνέεται από το Πρόγραμμα Τουριστικής Στρατηγικής που η Αντιδημαρχία Τουρισμού για δεύτερη χρονιά φέτος συνέταξε, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής καθώς και το Δ.Σ. του Δήμου Κατερίνης ενέκριναν και αυτό χαίρει της έγκρισης του Ε.Ο.Τ. Επίσης, σημαντική είναι και η απόκτηση από τον Δήμο Κατερίνης , εταίρου-υπευθύνου για την διαμόρφωση εξειδικευμένης τουριστικής στρατηγικής την οποία πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και διαρκώς να αναπτύσσουμε. Η επιστημονική καθοδήγηση στην διαμόρφωση του brand name του προορισμού μας ήταν η πιο ουσιαστική και κρίσιμη απόφαση που λήφθηκε  και θεωρώ πως μακροπρόθεσμα θα έχει θετικές αποδόσεις.

 

  1. Κλείνοντας, θα ήθελα να μου κάνετε μια εκτίμηση για τη φετινή τουριστική περίοδο, με δεδομένο ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη, υπό ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες

Ως, φύση και θέση, θετικό πνεύμα θα σας πω ότι, η φετινή τουριστική περίοδος, αν μη τι άλλο, δεν αποδεικνύει την ρήση « κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα».

Η επιχειρηματίες του τουρισμού παραμένουν σε προβληματική θέση αλλά η τουριστική κίνηση είναι υπαρκτή και ελπίζω ότι θα ενταθεί, καθώς διανύουμε τον πιο ζεστό μήνα του καλοκαιριού. Ο Κορωνοϊός ενέτεινε την ενεργητικότητα, ίσως και ευρηματικότητα, όλων. Παρόλα αυτά, οι συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η υποχρέωση όλων να διαχειριστούν ορθά όλη αυτή την κατάσταση, διαμορφώνουν μία ψυχοφθόρα κατάσταση που απαιτεί ψυχραιμία και ανάπτυξη μεθόδου.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη για το υπόλοιπο του καλοκαιριού μας. Η Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δράσεις για την προβολή του προορισμού μας και την υποστήριξη του κλάδου του Τουρισμού, διαμηνύοντας σε όλη την χώρα: ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Ασφαλώς!

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ