Μενού Κλείσιμο

Η μουσική εκφράζει το θαύμα της αγάπης

Συνέντευξη του Μάριου Φραγκούλη

Το καλοκαίρι του 2017 ο Μάριος Φραγκουλης, μας ταξιδεύει στα θαύματα της ελληνικής μουσικής και της διεθνούς του πορείας.

Αυτά τα «θαύματα» θα έχει την ευκαιρία να απολαύσουν και οι θεατές του Φεστιβάλ Ολύμπου σε μια από τις σημαντικότερες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού στην Πιερία.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου, το αρχαίο Θέατρο του Δίου, θα υποδεχθεί τον γνωστό καλλιτέχνη και θα γεμίσει με νότες και στίχους ελλήνων και ξένων δημιουργών. Μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη, επί σκηνής και οι Θοδωρής Βουτσικάκης και Δήμητρα Σελεμίδου, δύο καταξιωμένοι τραγουδιστές της νέας γενιάς που θα παρουσιάσουν και τραγούδια από τις νέες τους δισκογραφικές δουλειές.

Ερμηνεύοντας τα τραγούδια-μύθους, Ελληνικά και από το πλούσιο διεθνές ρεπερτόριο, ο Μάριος Φραγκούλης θα συμπαρασύρει το κοινό σε βραδιές μέθεξης και θα θυμίσουν σε όλους τη δύναμη της μουσικής και του λόγου.

Με την φωνή αναμένεται να φέρει την αισιοδοξία και την καλή μουσική και στο αρχαίο θέατρο Δίου. Εξάλλου, αυτός είναι Βασικός στόχος, όπως αναφέρει σε

συνέντευξή του στην Επτά.

Να δώσει περισσότερη ελπίδα και περισσότερη αισιοδοξία, μέσα από τις ερμηνείες του.

Ο Μάριος Φραγκούλης μιλάει για την φετινή του περιοδεία, για τις καλλιτεχνικές του επιλογές, για ότι έχει ή δεν έχει μετανιώσει, αλλά και τα μηνύματα που θέλει ο ίδιος να στείλει στο κοινό του…

Κοινός παρονομαστής η πίστη στις δυνάμεις μας, η ελπίδα και η αισιοδοξία!

Ε.: Μια μεγάλη καριερα, διεθνής αναγνώριση, πολλές συναυλίες, ένας συνεχής αγώνας. Υπάρχουν στιγμές που μετανιώνετε για όσα έχετε θυσιάσει ή έχετε στερηθεί;

Μ.Φ.: Ποτέ δεν μετανιώνω γιατί αγαπώ πραγματικά και με πάθος τη δουλειά μου και έτσι δεν αισθάνομαι ποτέ πως έχω θυσιάσει κάτι. Καμιά φορά, όταν βρίσκομαι σε μακρινά ταξίδια, μου λείπουν οι φίλοι μου και οι δικοί μου άνθρωποι, όμως βγαίνοντας στον κόσμο να τραγουδήσω, αισθάνομαι ολοκληρωμένος και γεμάτος, νιώθω ευτυχισμένος.

Ε.: Έχετε μετανιωσει για συνεργασίες ή καλλιτεχνικές επιλογές;

Μ.Φ.: Πιστεύω πως δεν έχω κάνει λάθος επιλογές ως τώρα, ήμουν πολύ τυχερός και είχα καλούς φίλους και συνεργάτες που με συμβούλευσαν σωστά. Είχα όμως και πολύ μεγάλο ένστικτο που με οδηγούσε στις σωστές αποφάσεις.

Ε.: Η μουσική στέλνει δυνατά μηνύματα ειδικά σε περιόδους μεγάλων κρίσεων όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Έχετε αισθανθεί την αναγκη με τη μουσική σας να στείλετε μήνυμα σε όλο τον κόσμο;

Μ.Φ.: Η μουσική για μένα είναι σαν μια γέφυρα επικοινωνίας με τον κόσμο και πραγματικά, όπως λέτε, περνάω μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αισιοδοξίας. Περνάμε δύσκολους καιρούς και είμαστε συναισθηματικά μουδιασμένοι. Πρέπει όμως να δούμε πως αν είμαστε ενωμένοι και μαθαίνουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να είμαστε πιο καλά μέσα μας.

Ε.: Πόσο έχει επηρεαστεί η δική σας δουλειά από την κρίση;

Μ.Φ.: Πολύ, αλλά ευτυχώς από τη φύση μου είμαι πολύ θετικός άνθρωπος που αγαπάει την ζωή με πάθος και έτσι βλέπω όλα τα θετικά που συμβαίνουν γύρω μας, τη δημιουργία, τα νέα παιδιά που προσπαθούν και βρίσκουν τρόπους να υπάρχουν και να ονειρεύονται. Σίγουρα έχουμε λιγότερες συναυλίες και μεγαλύτερη αγωνία, όμως έχουμε και περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε αυτά που πραγματικά έχουν αξία στη ζωή.

Ε.: Πόσο δύσκολο τελικά είναι να κάνει κάποιος διεθνή καριέρα; Ποιο και πόσο βαρύ είναι το τίμημα;

Μ.Φ.: Όταν αγαπάς με τόσο πάθος τη δουλειά σου, τότε αισθάνεσαι σαν να είσαι διακοπές για πάντα! Το τίμημα δεν είναι καθόλου βαρύ, αλλά ευχάριστο, γίνεται τρόπος ζωής.

Η διεθνής καριέρα είναι άλλο κεφάλαιο, δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Θέλει συνέπεια, δουλειά, αφοσίωση και μελέτη.

Για να ανταγωνιστείς με συνάδελφο στο εξωτερικό, πρέπει εσύ να είσαι ακόμα πιο έτοιμος για την πρόκληση από εκείνον, να είσαι πιο δυνατός. Η εκπαίδευση και η μάθηση σου δίνουν μεγάλη σιγουριά.

Ε.: Αν θα μπορούσατε με τη μουσική σας να απαντήσετε σε όσους στρέφονται κατά της Ελλάδας ποιο τραγούδι θα τους αφιερώνατε;

Μ.Φ.: Θα τους τραγουδούσα το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη «Ανοίγω το στόμα μου» όπως λέει ο στίχος «χαράζω τις φλέβες μου, κοκκινίζουν τα όνειρα και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε, κρυφά για να ακούν των ερώτων τα θαύματα…»

Ε.: Πόσες ώρες από την ημέρα σας αφιερώνετε στη δουλειά σας και πόσες στην προσωπική σας ζωή, στην ξεκούραση, στην ενασχόλησή σας με χόμπι;

Μ.Φ.: Αφιερώνω πολλές ώρες την ημέρα γιατί περνούν τα πάντα από τα χέρια μου, από την αφίσα που θα βγει που είναι η εικόνα μας για ένα διάστημα, μέχρι να ετοιμάζω δημιουργικά κάποια δισκογραφική ή συναυλιακή δουλειά. Μου αρέσει να μαζεύω κοχύλια από το βυθό της θάλασσας, είναι κάτι που με ξεκουράζει πολύ. Να πάω σινεμά με τους φίλους μου, να πάμε σε μια ταβέρνα να φάμε φρέσκο ψαράκι, να πούμε αστεία και να χαρούμε την παρέα μας.

Ε.: Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που αποφασίζει να πάει στο εξωτερι¬κό να κάνει τα δικά του βήματα;

Μ.Φ.: Θα έλεγα να μελετήσει σκληρά και με αποφασιστικότητα και ότι τα όνειρα τους ανήκουν, φτάνει να το θέλουν με όλη τους την δύναμη και με όλο τους το πάθος. Όλα είναι εκεί και τους περιμένουν, πρέπει να έχουν εσωτερική δύναμη να τα βάλουν με τον εαυτό τους και να έχουν πείσμα ότι θα τα καταφέρουν… και θα τα καταφέρουν!

Ε.: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης κουβαλάει το βάρος της επιτυχίας συνεχώς;

Μ.Φ.: Δεν το θεωρώ βάρος, αλλά ευθύνη. Πιστεύω πως εμείς οι καλλιτέχνες επικοινωνούμε με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, μια άλλη δύναμη από μακριά, μια δυνατή εσωτερική ενέργεια που όμως ποτέ δεν μπορούμε να την κρατήσουμε μυστική, ούτε μόνο για εμάς. Θέλουμε αυτήν την ενέργεια και την μαγεία που αισθανόμαστε μέσα μας να την μοιραζόμαστε με όλο τον κόσμο, να δίνουμε χαρά και αγάπη, γιατί τελικά αυτή η εσωτερική ανάγκη έκφρασης μεταφράζεται μόνο σαν «αγάπη»

Ε.: Μιλήστε μας για την φετινή καλοκαιρινή σας περιοδεία με τον τίτλο «Ένα νησάκι η καρδιά». Ποια η γεύση από τις μέχρι σήμερα συναυλίες;

Μ.Φ.: Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά με δύο sold out παραστάσεις στην Αθήνα και από ότι φαίνεται θα πάμε πολύ καλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρουσιάζουμε πολλά τραγούδια που έχει αγαπήσει και τραγουδήσει ο κόσμος.

Του Μάνου Χατζηδάκι, της Ελένης Καραϊνδρου, του Nicola Piovani, Jose Maria Cano, Κραουνάκη και Νικολακοπούλου, Μικρούτσικου, Ανδρέου και κάποιες νέες συνθέσεις δικές μου πάνω στον στίχο του αγαπημένου μου Παρασκευά Καρασούλου.

Με τον Παρασκευά, 12 χρόνια μετά τον «Κήπο των ευχών», πραγματοποιούμε τη νέα μας δισκογραφική δουλειά με συμμετοχές της σπουδαίας Ελένης Καραΐνδρου, Δήμητρας Γαλάνη, Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιώργου Ανδρέου που υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις του νέου CD όπου συμμετέχω κι εγώ ως συνθέτης.

Στοίχημά μας φέτος, ο κόσμος να περάσει καλά και να φύγει με αγάπη και ελπίδα, με ένα μεγάλο χαμόγελο και γεμάτος ζωή και όνειρα! Συνοδοιπόροι μου είναι δύο υπέροχα νέα παιδιά, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Δήμητρα Σελεμίδου. Δύο νέοι καλλιτέχνες με ξεχωριστό ταλέντο, ήθος και διάθεση για δουλειά.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ