Μενού Κλείσιμο

Έφη Μπασδρα: Η Πιερία είναι η Ιθάκη μου…

Έχουμε μία μόνο επιλογή. Να πετύχουμε! Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κρίνεται το μέλλον του τόπου, αναφέρει η υποψήφια βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας και καθηγήτρια Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Έφη Μπάσδρα

Ερ.: Κυρία Μπάσδρα, βλέποντας το βιογραφικό σας, δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα για τη σπουδαία πανεπιστημιακή σας πορεία. Θα ήθελα να μας πείτε «Τι σημαίνει για σας το να είσαι πανεπιστημιακός δάσκαλος;».

Απ.: Αν και προέρχομαι από επιχειρηματική οικογένεια, πατέρας μου ήταν ο γνωστός τυρέμπορας της Πιερίας Κώστας Μπάσδρας, ένας αυτοδημιούργητος δραστήριος και πολύ αγαπητός άνθρωπος, εγώ κατευθύνθηκα προς την επιστήμη και το πανεπιστήμιο.

Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου στην Αμερική στην ορθοδοντική, παράλληλα με το κλινικό έργο άρχισα να εντρυφώ στη βασική έρευνα και σε ερωτήματα της κλινικής πράξης. Στη Γερμανία, στο διδακτορικό μου και στη συνέχεια στην Υφηγεσία μου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εντρύφησα στην εξειδικευμένη περιοχή της κυτταρικής και μοριακής εμβιομηχανικής, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο απαντούν τα κύτταρα και οι ιστοί στα εξωτερικά μηχανικά ερεθίσματα πχ στις πιέσεις. Οι μηχανικές δυνάμεις συσχετίζονται με σημαντικές ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, η αθηρωματική νόσος, η ψωρίαση και τελευταία ο καρκίνος.

Σημερα διευθύνω την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εκβιομηχανικής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική μου ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές, και έχει συμβάλλει σημαντικά στην απάντηση ερωτημάτων στο πεδίο. Οι επιστημονικές μας εργασίες έχουν βραβευτεί με πολλά και σημαντικά βραβεία σε όλο τον κόσμο και είμαστε ένα από τα λίγα εργαστήρια στον κόσμο στο πεδίο. Στη δουλειά τιμήθηκα πολύ με διακρίσεις και θέσεις. Σήμερα είμαι Πρόεδρος της πανελλήνιας εταιρείας ειδικών ορθοδοντικών, ΕΟΓΜΕ.

Ερ.: Το βιογραφικό σας «πλούσιο» σε επιστημονικές μελέτες και βραβεία (όπως το βραβείο ιδιαίτερου κύρους ‘Arnold Biber Prize’ της Γερμανικής Γναθο-ορθοπεδικής Εταιρείας). Επιπλέον διετελέσατε Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού Παγκόσμια Ορθοδοντική Επιθεώρηση, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κριτής περιοδικών και επιθεωρήσεων βασικής έρευνας, και ειδικής έρευνας στην βιολογική βάση των γναθοπροσωπικών παθοφυσιολογιών, αλλά και πρώην πρόεδρος του ΙΚΥ. Από όλες αυτές τις στιγμές σας ποια πιστεύετε ότι σας έχει καθορίσει;

Απ.: Η πορεία μου στο πανεπιστήμιο με καθόρισε σαν άνθρωπο. Από την άλλη, η συνεισφορά μου στο ΙΚΥ είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου. Το ΙΚΥ ιδρύθηκε το 1951, είναι το σημαντικότερο ίδρυμα του Υπουργείου Παιδείας, στηρίζει τις ίσες ευκαιρίες και προάγει την αριστεία. Από παιδί πορεύτηκα με όρους και στόχους αριστείας.

Στο ΙΚΥ κάναμε εξαιρετική δουλειά. Απορροφήσαμε το 100% των προγραμμάτων του παλιού ΕΣΠΑ, η μόνη απ’ όλες τις υπηρησίες του Δημοσίου.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε νέες υποτροφίες που συνδέουν τις σπουδές με την αγορά εργασίας, το ζητούμενο της εποχής, και που βραβεύτηκαν με διεθνή και ελληνικά βραβεία. Με την οργάνωση του ίδιου του φορέα στα πρότυπα των μεγάλων φορέων του εξωτερικού με βραβεία και διακρίσεις γι αυτό, όπως το European Framework for Quality Management (EFQM). Στο ΙΚΥ κάναμε πολλά. Θεσπίσαμε την Ημερα Βραβείων και Υποτροφίων, την 27η Οκτωβρίου, που βραβεύαμε παιδιά που προσπαθούν και αριστεύουν στις απομακρυσμένες μεριές της Πατρίδας μας, την άγονη γραμμή, τους ακρίτες μας. Οργανώσαμε την έκθεση «Ζωγράφησε το μέλλον σου» στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη στήριξη νέων καλλιτεχνών, τη στήριξη του πολιτισμού.

Στη διάρκεια της θητείας μου το ΙΚΥ συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού, όπως η Γερμανική DAAD, το αμερικανικό Institute for International Education κατω από την ομπρέλλα του οποίου λειτουργεί το ίδρυμα Fulbright, το κινεζικό China Scholarship Council.

Το πιο σημαντικό όμως υπήρξε η διαχείριση του γνωστού μεγάλου προγράμματος Erasmus+, ενός προγράμματος 350 εκ Ευρώ. Εκδήλωση ενημέρωσης και προώθησης του προγράμματος αυτού έγιναν και εδώ στην Κατερίνη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, στελεχών φορέων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νεολαίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του Erasmus.

Ερ.: Δηλώνετε παντού ότι η μεγάλη σας αγάπη είναι η Πιερία. Διακρίνουμε μια ιδιαίτερη αφοσίωση και το αποδεικνύεται μέσα από την πρωτοβουλία σας της ιδέας του “Olympus Terra & Mare/ Γη και Θάλασσα του Ολύμπου”. Πείτε μας γι αυτό.

Απ.: Όλες οι περιοχές της πατρίδας μας είναι σημαντικές και διακρίνονται για την παγκόσμια συμβολή της χώρας μας στον πολιτισμό, αλλά ο Όλυμπος με την παγκόσμια μυθολογική φόρτιση του ονόματος του και τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου, είναι ένας! Η μοναδικότητα του Ολύμπου και της περιοχής άρχισε να προβάλλεται από την σελίδα που δημιούργησα στο διαδίκτυο, σήμερα είναι η δημοφιλέστερη σελίδα της περιοχής με πάνω από 30.000 φίλους και εξαιρετικά μεγάλη απήχηση. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την περιοχή μας. Χρειάζεται όμως να πω πως η περιοχή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την στήριξη της αγροτικής παραγωγής, την ανάδειξη του εξαιρετικού τουριστικού της αποτυπώματος και του τεράστιου πολιτιστικού της αποθέματος, την προβολή της ιστορίας και των ανθρώπων της. Η «Τοσκάνη της Ελλάδας» όπως την αναφέρω συχνά, είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που πρέπει επιτέλους να αποκαλυφθεί. Αυτό γίνεται πλέον στοχευμένα και μέσα από τη συχνή αρθρογραφία μου στις μεγάλες εφημερίδες της χώρας (Καθημερινή, τα Νεα, το Βήμα, Φιλελεύθερος). Η φωνή πρέπει επιτέλους να ακουστεί δυνατά και η Πιερία να βγει ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!!

Ερ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια πολύ σημαντική έκδοσή σας, ένας καλαίσθητος σκληρόδετος τόμος τo δίγλωσσο Λεύκωμα «Flowers. Olympus terra & mare», «Λουλούδια. Γη και θάλασσα του Ολύμπου».

Απ.: Η δίγλωσση έκδοση «Λουλούδια. Γη και θάλασσα του Ολύμπου» στα αγγλικά και ελληνικά, με τον φίλο και ερευνητή χλωρίδας κο. Λευτέρη Κηπόπουλο, συνδέεται με το προηγούμενο σχέδιο. Στόχος και σκοπός ήταν η αναδειξη του ευαίσθητου περιβάλλοντος του Ολύμπου και η προστασία της μοναδικότητας του. Γι’ αυτό το Λευκωμα το προλόγισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κος. Βαρθολομαίος γνωστός παγκόσμια για την ευαισθησία του για το περιβάλλον και ο ακαδημαϊκός καθ. Χρήστος Ζερεφός. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει και άλλες εκδόσεις όπως ημερολόγια με θεματολογία και πάλι απο το περιβάλλον όπως οι πανέμορφες πεταλούδες του Ολύμπου.

Ερ.:Διαβάζοντας κάποιος τις δεκάδες περγαμηνές στην εκπαιδευτική και Ακαδημαϊκή σας πορεία δε θα μπορούσε να φανταστεί την κομματική σας δράση!

Απ.: Διετέλεσα επί σειρά ετών (2010-2016) μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Είχα τη μεγάλη τιμή να υπηρετήσω ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων του κόμματος της ΝΔ, μια απο τις οκτώ γραμματείες του κόμματος, σε μια ύψιστη κομματική θέση από που πέρασαν σημαντικότατες γυναίκες οπως η Αννα Συνοδινού, η Φάνη Πετραλιά, η Μερόπη Καλδή κα.

Είμαι το μοναδικό στέλεχος της ΝΔ από την Πιερία, που κατείχα μια τόσο υψηλή θέση με τον ορισμό μου από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μας τιμά, τον σύζυγό μου και εμένα με στενότατη προσωπική φιλία.

Στη διάρκεια της θητείας μου εκπροσώπησα τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα EPP-Women στις Βρυξέλλες, διεπίστωσα από κοντά τα γυναικεία προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύσφιξα τις σχέσεις με την πρόεδρο του Doris Pack. Συμμετείχα στις Συνόδους του και στην εκλογή του Προέδρου της ΕΕ, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Κύριο μου όμως έργο ήταν η ανάδειξη των γυναικείων θεμάτων, της γυναίκας, αγρότισσας, της γυναίκας στην εργασία, την επιστήμη, τις επιχειρήσεις, την οικογένεια, θέματα για τα οποία έχω αναδείξει και αρθρογραφήσει εκτένως. Θέλω εδώ να κάνω μνεία και για τον ρόλο μου ως σύζυγο και μητέρα. Είμαι παντρεμένη με τον Θανάση Παπαβασιλείου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω δύο γιούς: τον Γιώργο που σπούδασε στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ, Ιδρυτή-Διευθυντή της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης Avlos στη Βοστώνη των ΗΠΑ, και τον Κώστα, απόφοιτο Μοριακής Βιολογίας του Χάρβαρντ και τελειόφοιτο Ιατρικής και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χρωστώ πολλά!

 

Ερ.: Κατά κοινή ομολογία είστε ένας από τους ανθρώπους που κάνει περήφανη την Πιερία. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος που θέλετε να κατακτήσετε;

Απ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Με τιμούν ιδιαίτερα. Προσπάθησα πάντα στη ζωή μου, σκληρά ομολογώ και με πολύ κόπο – τίποτα δε χαρίζεται-, να πορεύομαι δημιουργικά και αισιόδοξα.

Αυτό που με διέκρινε από μικρή ήταν το πάθος και μαζί με το πείσμα και τη διάθεση για προσφορά, ευελπιστώ να αποδώσω στον τόπο μου, στην πανέμορφη Πιερία μας, τον πλούτο από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γνωριμίες και τις επαφές, από το όμορφο αυτό ταξίδι της ζωής μου. Ένα ταξίδι στο χώρο της επιστήμης και των γραμμάτων. Η Πιερία, είναι η δική μου Ιθάκη, ο ευλογημένος τόπος μου. Με την τιμητική, από την παράταξη που χρόνια υπηρετώ, συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Πιερία θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ανάδειξη του τόπου που γεννήθηκα την Πιερία, όπως κάνω χρόνια τώρα με όσα προανέφερα.

Ερ.: Είστε ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο με πάρα πολλές περγαμηνές στη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα. Κατέρχεστε για πρώτη φορά στην πολιτική. Η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο είναι συνειδητή επιλογή;

Απ.: Η συμμετοχή μου στα κοινά αλλά και η υποψηφιότητά μου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, είναι συνειδητή επιλογή! Στόχος η πολιτική αλλαγή στην οικονομία, την κοινωνία, την πορεία της χώρας.

Μια αλλαγή που θα υλοποιήσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι μια κρίσιμη στιγμή για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ενωμένοι όλοι μαζί, δυναμικά, παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας για να οδηγήσουμε την Πιερία μας, τη Μακεδονία μας, την Ελλάδα μας στην επόμενη μέρα. Η χώρα χρειάζεται άλμα προς τα εμπρός.

Ενωμένοι οι Έλληνες, μια γροθιά, με νέες ιδέες, όραμα, χωρίς πειραματισμούς και δοκιμές, με σύνεση κ αισυνέπεια, να αλλάξουμε σελίδα. Είναι ώρα ευθύνης. Η ώρα της σωστής επιλογής. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς διχαστικές τακτικές, προχωράμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ με ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, για την Πιερία, για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα…

Ερ.: Ποια θα είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ΝΔ εάν κερδίσει τις εκλογές;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, εισπράττω τα μηνύματα νίκης σε κάθε γωνιά της Πιερίας. Θα κληθεί να ανορθώσει την οικονομία μέσα από μια θαρραλέα πολιτική μείωσης φόρων, φιλελευθέρων μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να καταφέρουμε να επιστρέψουν τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό σε μια κανονική και λειτουργική Ελλάδα. Να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και να βάλλουμε φρένο στη δημογραφική συρρίκνωση.

Η Νέα Δημοκρατία, όντας μια βαθιά λαϊκή παράταξη, στηρίζει ουσιαστικά, τους πιο αδύναμους με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής.

Μεγάλος στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και η μετατροπή της σε βασικό μοχλό ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του κάθε πολίτη σε κάθε γειτονιά της πατρίδας μας.

Ερ.: Ποια είναι η δική σας πολιτική πρόταση;

Απ.: Η πολιτική μου πρόταση, είναι το προσωπικό μου παράδειγμα: η προσπάθεια, η σκληρή δουλειά, η επιμονή, η φυγή προς τα μπρος, το κυνήγι της αριστείας. Πάντα με την ίδια δύναμη που πορεύτηκα ίσαμε τώρα. Ενώνω τις δυνάμεις μου με τους συμπολίτες μου, για να ανεβούμε όλοι μαζί ψηλότερα…

Ερ.: Κυρία Μπάσδρα, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε μέσα από την εφημερίδα μας στους Πιεριείς;

Απ.: Με την πρώτη φορά αριστερά, καλείται ο λαός να ψηφίσει μετά από τεσσεράμιση χρόνια έντονου λαϊκισμού, ψεμμάτων, αυταπατών και απογοήτευσης. Μέσα στο κατακαλόκαιρο!! Είναι επιτακτική ανάγκη όμως και ευθύνη να συμμετέχουν όλοι. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κρίνεται το μέλλον του τόπου.

Σ΄ αυτόν τον αγώνα καλώ όλους τους Πιεριείς σε συστράτευση, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους αγρότες και τους ανθρώπους του μόχθου, τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, τους φορείς και την εκκλησία, όλους ανεξαιρέτως τους συμπατριώτες μου, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε την Πιερία που οραματιζόμαστε, την Πιερία που μας αξίζει. Ζητώ τη βοήθεια και τη στήριξη των συμπολιτών μου!

Έχουμε μία μόνο επιλογή. Να πετύχουμε!

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ