Μενού Κλείσιμο

Υποστολή… «Γαλάζιων σημαιών»

Αφαιρέθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες από τις ακτές του Δήμου Δίου Ολύμπου


Η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική, αλλά ελλειμματική η τήρηση των κανόνων σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών.

Μια δυσάρεστη (αλλά μάλλον αναμενόμενη) εξέλιξη έκρυβε χθες η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» για την Πιερία. Τέσσερις από τις δώδεκα συνολικά Γαλάζιες σημαίες στο νομό πρέπει να «κατέβουν» αφού οι «ξαφνικοί έλεγχοι» έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες ακτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις!

Συνολικά 8 ακτές σε όλη τη χώρα «έχασαν τη Γαλάζια Σημαία» και αποσύρθηκαν από τον σχετικό εθνικό και διεθνή κατάλογο, μετά από αξιολογήσεις που έγιναν. Είναι λυπηρό οι μισές από τις αφαιρεθέντες σημαίες να είναι στην Πιερία και όλες στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, που αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) τη «ναυαρχίδα» της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Όπως υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος (και αυτό είναι το μόνο ενθαρρυντικό) στις συγκεκριμένες ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική.
Η ποιότητα όμως των νερών, αποτελεί μια από τις πολλές προϋποθέσεις για την ανάρτηση Γαλάζιας Σημαίας σε μια ακτή. Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.
Οι τέσσερις ακτές που χάνουν τη Γαλάζια Σημαία στην Πιερία είναι: Ακτή Λεπτοκαρυά 1, Ακτή Σκοτίνα, Ακτή Πλαταμώνας 1 και Ακτή Πλάκα-Μύλος. Οι υπόλοιπες τέσσερις Ελληνικές παραλίες που τέθηκαν εκτός προγράμματος είναι η Ακτή Αγ. Πέτρος (Δήμος Άνδρου), η Ακτή Χρυσή Άμμος (Δήμος Άνδρου), η Ακτή Ανατολικά Ενυδρείου (Δήμος Ρόδου) και η Ακτή Καλαθάς (Δήμος Χανίων)

Τα 4 βασικά κριτήρια για την ανάρτηση Γαλάζιας Σημαίας

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής: «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Οργάνωση ακτής: Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής. Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού. Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Ασφάλεια επισκεπτών: Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση: Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο. Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του. Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ