Μενού Κλείσιμο

Σημείο έλξης μικρών και μεγάλων

Ζωολογικός κήπος στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης

Το Δημοτικο Πάρκο Κατερίνης δεσπόζει στο κέντρο της πόλης.

Ένα πανέμορφο πάρκο, μοναδικό στην περιοχή αλλά και στην Ελλάδα, έκτασης 55 περίπου στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί χώρο ανάπαυσης, αναψυχής, γαλήνης και ηρεμίας.

Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με την πόλη της Κατερίνης, το Δημοτικό Πάρκο αποτελεί ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου.

Ο Δήμος Κατερίνης με συνεχείς παρεμβάσεις εξωραϊσμού και αναβάθμισης του Δημοτικού Πάρκου, το έχει καταστήσει πνεύμονα πρασίνου, χώρο υψηλής αισθητικής και αναψυχής για όλους.

«Με συγκεκριμένο στόχο και πρόγραμμα, με εντατική φροντίδα αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το Πάρκο της Κατερίνης, το οποίο καθίσταται περισσότερο οικείο, ασφαλές και προσιτό στους δημότες.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αύξηση της επισκεψιμότητας του Πάρκου» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης. Διαθέτοντας πλούσια βλάστηση, έντονα στοιχεία νερού, φιλοξενούμενα ζώα παιδικές χαρές και χώρο για να παίζουν τα κατοικίδια αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό χαλάρωσης.

Ζωολογικός κήπος είναι η εγκατάσταση όπου τα ζώα διαβιούν σε περιφραγμένους χώρους, εμφανίζονται στο κοινό και μπορούν να αναπαραχθούν.

Ο όρος «ζωολογικός κήπος» αναφέρεται στη ζωολογία, τη μελέτη των ζώων, έναν όρο που προέρχεται από το ελληνικό ζωον και τον λογό (λόγος, ‘μελέτη’).

Η συντομογραφία «ζωολογικός κήπος» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους ζωολογικούς κήπους του Λονδίνου, που άνοιξαν για επιστημονική μελέτη το 1828 και για το κοινό το 1857.

Οι μεγάλοι ζωολογικοί κήποι που είναι ανοιχτοί στο κοινό σε όλο τον κόσμο υπερβαίνουν σήμερα τους 1.000 περίπου, εκ των οποίων το 80% είναι σε πόλεις.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τους ζωολογικούς κήπους επισκέπτονται πάνω από 180 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Το ανοικτό, ηλιόλουστο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της πλούσιας φυτοκομικής παράδοσης της Ελλάδας.

Η ποικιλία των φυτών αρκεί για να καταστήσει το Πάρκο τόπο προορισμού: αειθαλή και άλλα ενδημικά φυτά, όπως το έλατα, πλατάνια, φλαμούρια, κυπαρίσσια – όλα μαζί καθιστούν την κάθε επίσκεψη απολαυστική. Κάθε μήνας φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα.

Παράλληλα το Δημοτικό Πάρκο φιλοξενεί πλούσια πανίδα. Τα 55 στρέμματα που το ορίζουν, φιλοξενούν τεχνητές λίμνες νερού και δροσιάς με μόνιμα διαμένουσες τις πάπιες και τις χήνες του Πάρκου.

Εντός του Πάρκου υπάρχει άμεση οπτική επαφή με την ελληνική πανίδα, καθώς φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένους και φυλασσόμενους χώρους ελάφια, παγώνια, φασιανοί, περιστέρια, κ.α.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης του Πάρκου, ο Δήμος Κατερίνης έχει διαμορφώσει περιφραγμένο και ασφαλή χώρο για τους σκύλους και τους ζωόφιλους ιδιοκτήτες τους. Σε αυτό το μεγάλο, ελεύθερο, φιλόξενο χώρο με χώμα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να φέρει το σκυλάκι του, προκειμένου να τρέξει ελεύθερα, να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί με τους άλλους σκύλους χωρίς να διατρέχει κανέναν κίνδυνο και κυρίως χωρίς να παρεμποδίζει και να παρεμποδίζεται. Σε μία εποχή, κατά την οποία, όλο και περισσότεροι δημότες φροντίζουν ζώα συντροφιάς, ο Δήμος Κατερίνης συμβάλλει στην εκτόνωση των ζώων, γεγονός, που αποτελεί πλέον ένα πρόβλημα στις σύγχρονες πόλεις και δεν αφορά μόνο τους ζωόφιλους.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ