Μενού Κλείσιμο

Σιγά να μην…

Kατεδάφιση προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης

Σε θέμα των ημερών έχει εξελιχθεί η αιφνιδιαστική(;) απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης (δηλαδή του κράτους) να εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης για την προβλήτα στην Παραλία, αφού πολλές δεκαετίες μετά την ανέγερσή της, η αρμόδια υπηρεσία «ανακάλυψε» τώρα, ότι πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή.
Πρόκειται προφανώς για την αντίδραση κάποιου γραφειοκράτη, που χειρίστηκε σχετική καταγγελία και καλύπτοντας εαυτόν και ανωτέρους, εξέδωσε το σχετικό έγγραφο, ζητώντας την κατεδάφιση της προβλήτας. Προβλήτα που ίσταται στο συγκεκριμένο σημείο, άγνωστο από πότε αφού η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, όμως κάποιοι την τοποθετούν στο 1947. Δεκαετίες τώρα και ειδικά από τότε που έπαψε να εξυπηρετεί μικρά πλοιάρια, αποτελούσε για την περιοχή ένα σημείο αναφοράς για επισκέπτες και ντόπιους. Το ερώτημα είναι, πώς γινόταν οι συντηρήσεις στην προβλήτα (εδώ και δεκαετίες), αφού δεν έχει ιδιοκτήτη, δεν έχει άδεια και δεν πιστοποιείται η «ύπαρξή της» από κάποια πολεοδομική άδεια.
Η απόφαση ενός «γραφειοκράτη», να τηρήσει κατά γράμμα τη διαδικασία, όταν ο δήμος Κατερίνης επιχείρησε να τη συντηρήσει το 2016, αποκάλυψε την υπόθεση και υποχρέωσε για δύο καλοκαίρια, τους επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή να «απολογούνται» για την κακή εικόνα που παρουσίαζε η προβλήτα η οποία ουσιαστικά είχε αφεθεί στην μοίρα της και ενδεχομένως ήταν και επικίνδυνη. Η απόπειρα κατεδάφισης δεν γίνεται πιστευτή από κανέναν, καθότι όλοι εκτιμούν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, ευκαιρίας όμως δοθείσης θα νομιμοποιηθεί και θα ανακαινισθεί νομίμως για πρώτη φορά.

Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

Με την αποκάλυψη του θέματος (της απόφασης κατεδάφισης) σειρά φορέων της Πιερίας κινητοποιήθηκαν ζητώντας να μην κατεδαφιστεί η προβλήτα, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό», «πολιτιστικό», «κοινωνικό» σύμβολο της περιοχής. Η πραγματικότητα είναι, ότι πρόκειται για μια παλιά κατασκευή, χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, χωρίς καμιά ιστορική (με την στενή έννοια του όρου) αξία, η οποία παρέμεινε στη θέση της όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Η αξία της συγκεκριμένης προβλήτας, περιορίζεται μόνο ως τόπος, όπου οι επισκέπτες (των Βαλκανίων κυρίως) την χρησιμοποιούν για να απαθανατίζουν στιγμές της παραμονής τους στην περιοχή. Ως προς αυτό, όντως παρουσιάζει ενδιαφέρον και αυτός ίσως είναι ο μοναδικός ίσως λόγος, που φορείς και επαγγελματίες της Παραλίας ζητούν να μην κατεδαφιστεί, με την προϋπόθεση όμως να συντηρηθεί ώστε να μην αποτελεί τόπο δυσφήμισης της περιοχής, όπως ήταν τα τελευταία δύο καλοκαίρια.

Η «απαίτηση» των επαγγελματιών της Παραλίας, είναι και ο λόγος που το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, είναι σε διαρκή επικοινωνία μήπως και προλάβουν τις προθεσμίες (αν το επιτρέψει το νομικό πλαίσιο που προετοιμάζεται για την νομιμοποίηση τέτοιων κατασκευών) και νομιμοποιήσουν την προβλήτα.
Ο χρόνος «στενεύει» αφού σύμφωνα με το πρωτόκολλο της κατεδάφισης, έως τις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει κατεδαφιστεί η κατασκευή. Σ’ αυτό το διάστημα (όπως ελπίζουν) θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή σχετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησής της. Οι ίδιες πληροφορίες λένε, ότι κυβερνητικοί βουλευτές της Πιερίας, έχουν αναλάβει να προωθήσουν το σχετικό αίτημα ικανοποιώντας την επιθυμία των φορέων της Παραλίας και «σώζοντας» τελικά την προβλήτα

Το ιστορικό της… κατεδάφισης

Το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας έλαβε το Πρωτόκολλο «κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών» μόλις πριν 10 μέρες περίπου, με το οποίο η αρμόδια δημόσια υπηρεσία δίνει προθεσμία 30 ημερών να κατεδαφίσει την κατασκευή, προειδοποιώντας πως μετά την παρέλευση της προθεσμίας η κατεδάφιση θα γίνει από συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο… λογαριασμός (αφού βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο) «θα βαρύνει τον καθ’ ης το Πρωτόκολλο».
Ο υπερβάλλων ζήλος τοπικών παραγόντων για τις διαδικασίες συντήρησης που είχε ξεκινήσει ο δήμος στην «επικίνδυνη» προβλήτα στο κέντρο της Παραλίας, όχι μόνο δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, αλλά οδήγησε στο «δημόσιο» να ανακαλύψει οτι η συγκεκριμένη εξέδρα δεν διαθέτει καν πολεοδομική άδεια, ενώ ουδέποτε παραχωρήθηκε δημόσια έκταση για την κατασκευή της.
Η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και το Αυτοτελές Γραφείο Πιερίας, κινητοποιήθηκε κατόπιν «σήματος» που έστειλε Λιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης (τον Ιούλιο του 2016) διαπιστώνοντας εργασίες συντήρησης στην εξέδρα.
Οι εργασίες συντήρης όπως ήταν λογικό σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2016. Στην εξέδρα τοποθετήθηκαν προστατευτικά και έκτοτε αυτή «ρήμαζε» και καθημερινά γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη για τους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις για μη προσέγγιση στο σημείο.
Το θέμα της διακοπής εργασιών συντήρησης, απασχόλησε κάποιες φορές και το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, όπου εκεί έγινε απολύτως αντιληπτό, οτι καμιά υπηρεσία δεν διέθετε πολεοδομική άδεια για την συγκεκριμένη κατασκευή, ενώ όλες οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στη νομιμοποίηση της κατασκευής, αφού πρόθεση του Δήμου, αλλά και των κατοίκων της Παραλίας ήταν να διατηρηθεί στο σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα συνέτειναν στο οτι καταβάλλεται προσπάθεια (κυβερνητικών βουλευτών) επίλυσης του θέματος, ώστε να μπορεί να υποβληθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την συντήρηση και διατήρηση της εξέδρας. Τελικώς, τις όποιες ενέργειες των βουλευτών, πρόλαβε το ίδιο το δημόσιο, με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει επικίνδυνα…

Τι αναφέρει το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης

«Καλούμε το Λιμενικό Ταμείο Ν. Πιερίας με ΑΦΜ 090204… όπως προβεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2971/2001, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος, στην κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση των κατασκευών (εξέδρα στην Παραλία Κατερίνης) συνολικού εμβαδού 192,78 τ.μ. όπως περιγράφεται στην από 23-11-2016 έκθεση αυτοψίας υπαλλήλων του Α.Γ. Πιερίας και εμφανίζεται με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Α στο από 23-11-2016 τοπογραφικό διάγραμμα του Γ.Α. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, υπάλληλος του Α.Γ. Πιερίας. Το πρωτόκολλο αυτό θα τοιχοκολληθεί στις υπό κατεδάφιση κατασκευές, στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Κατερίνης και η εκτέλεσή του θα γίνει 15 ημέρες μετά την κοινοποίηση της σχετικής Έκθεσης τοιχοκόλλησης (παρ. 5 και 7, του άρθρου 27 του Ν. 2971/2001)
Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας η κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση της αυθαίρετης κατασκευής στην πιο πάνω περιοχή θα πραγματοποιηθεί από συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον καθ’ ης το Πρωτόκολλο και θα εισπραχθεί ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων…»

Τι αναφέρει η Έκθεση Αυτοψίας

«Ύστερα από το με αριθμό 2131.24.7/2016, ΩΠ:032020/11-2016 έντυπο σήμα του Γ’ Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης οι κάτωθι υπογεγραμμένοι α) Γ.Α. ΠΕ/Α Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός και β) Α.Ζ. ΠΕ/Α Εφοριακών υπάλληλοι του Αυτοτελούς Γραφείου Πιερίας μεταβήκαμε την 16 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Τετάρτη στην παραλιακή περιοχή της Παραλίας Κατερίνης και συγκεκριμένα στον χώρο μπροστά από τον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής όπου βρίσκεται η υφιστάμενη κατασκευή της Ξύλινης Εξέδρας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τα αναγραφόμενα στο ανωτέρω έγγραφο του Γ’Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης.
Από την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε οτι η ύπαρξη Εξέδρας εντός της θαλάσσης με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Α όπως εμφανίζεται στο επισυναπτόμενο από 23-11-2016 τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε ο Α.Γ. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, διαστάσεων (37,80 μ. Χ 5,10 μ.) και εμβαδού 192,78 τ.μ. η οποία είναι κατασκευασμένη από πλάκα δαπέδου οπλισμένου σκυροδέματος, με φέροντα στοιχεία δοκών τοίχων και υποστηλωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και επένδυση της πλάκας δαπέδου με ξύλινα καδρόνια πλάτους 0,11 μ. και πάχους 0,05 μ., ξύλινα κάγκελα περιμετρικά ύψους 1 μ., ξύλινη κουπαστή και 6 φωτιστικά σώματα πάνω σε στύλους»

Επιστολή του προέδρου της ΕΒΕ για την (υπό κατεδάφιση) εξέδρα στην Παραλία

Την έντονη διαμαρτυρία του στην απόφαση κατεδάφισης της εξέδρας στην Παραλία Κατερίνης, εκφράζει ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πιερίας με επιστολή που έστειλε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης
«Η προβλήτα της Παραλίας αποτέλεσε την πρώτη ιχθυόσκαλα της περιοχής, ένα σημείο αναφοράς της εξέλιξης της τοπικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής», αναφέρει στην επιστολή του ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, υπογραμμίζοντας πως «γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει, έχουν παίξει, έχουν δουλέψει, σε αυτήν την προβλήτα αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού», ενώ η προβλήτα είναι πλέον σημείο αναφοράς των κατοίκων της Παραλίας και της Κατερίνης, αλλά και χιλιάδων επισκεπτών.
«Κανείς πολίτης του τόπου μας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η προβλήτα της Παραλίας θα κατεδαφιστεί επειδή δεν έχει άδεια κατασκευής, όταν βρίσκεται εκεί πάνω από εβδομήντα χρόνια», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υποστηρίζει πως «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά» η γραφειοκρατία της χώρας, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να συνεργαστούν εποικοδομητικά, για να βρεθεί μια λύση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις νομιμοποίησής της και αποκατάστασής της και σε καμία περίπτωση η κατεδάφισή της», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την εξέδρα ως κατάλληλο χώρο, όπου θα μπορούσε να αναδειχθεί και να παρουσιαστεί η εξέλιξη της οικονομίας και της ιστορίας της περιοχής.
«Η ανακατασκευή, ο φωτισμός και ο καλλωπισμός της προβλήτας, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ασφαλή πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και τόπο πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων» σημειώνει ενώ καταλήγει «ευελπιστώντας» οτι η απόφαση θα επανεξεταστεί, σημειώνοντας πως σε ότι αφορά στο Επιμελητήριο είναι στη διάθεση της υπηρεσίας για να συζητήσει και να καταθέσει προτάσεις, «τόσο για την αξιοποίηση της προβλήτας όσο και της ευρύτερης περιοχής.»

Αντίθετη στην κατεδάφιση και η Π.Ε. Πιερίας

Σειρά, στο χορό των αντιδράσεων (και των αιτημάτων για μη κατεδάφιση) πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με επιστολή που απέστειλε η Σοφία Μαυρίδου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης – αυτοτελές γραφείο Πιερίας.
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Η αντιπεριφερειάρχης, παραδέχεται οτι στην παρούσα φάση η κατασκευή «δεν πληροί όλες της διατάξεις», ωστόσο προτείνει να γίνουν οι απαιτούμενες σύννομες παρεμβάσεις, ώστε τελικώς να διατηρηθεί η εξέδρα, την οποία χαρακτηρίζει ως «ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σύμβολο της Πιερίας»

Η επιστολή:

«Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία έτη, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι συνέπειες εκτός από τις άμεσα οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με άλλες παράπλευρες, οι οποίες πολλές φορές εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται πιο υποβαθμισμένες από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Ο λόγος της έγγραφης αυτής επικοινωνίας μας, είναι η αντιμετώπιση μιας παράπλευρης απώλειας, που έχει σχέση με την κατεδάφιση της προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής από τον περασμένο αιώνα.
Φωτογράφοι, ζωγράφοι και πλήθος καλλιτεχνών απαθανάτισαν διαχρονικά την ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη προβλήτα, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής συνδέθηκαν μαζί της συναισθηματικά όχι μόνο με σημαντικά γεγονότα της ζωής τους αλλά και με την καθημερινότητά τους.
Μπορεί, η ομολογουμένως καθυστερημένη διαπίστωση, ότι δεν πληροί όλες τις διατάξεις (πολεοδομικές, ιδιοκτησίας, κλπ) δε σημαίνει απαραίτητα να προβούμε στην απομάκρυνση ενός ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού συμβόλου της Πιερίας.
Σημείο αναφοράς και για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ρίψη του Σταυρού κατά την ημέρα των Θεοφανίων, αφού βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής.
Είμαστε υπέρμαχοι για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να προβάλει το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπό της χωρίς να περιορίζεται στον ψυχρό και απρόσωπο κρατικό μηχανισμό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την παιδεία του πολιτισμού σε μια ευνομούμενη κοινωνία των πολιτών.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να γίνουν οι απαιτούμενες σύννομες ενέργειες – παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το σύμβολο της περιοχής, εξωραΐζοντας και νομιμοποιώντας (κατά παρέκκλιση) τη συγκεκριμένη προβλήτα.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ