Μενού Κλείσιμο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

71ο Συνέδριο Παμμακεδονικών Οργανώσεων ΗΠΑ-Καναδά και 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τον κόσμο, στο Αλεξάνδρειο

Ένα από τα κρισιμότερα συνέδρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων και Οργανώσεων ανά τον κόσμο, ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται σήμερα (και μέχρι την Τετάρτη) στο «Αλεξάνδρειο» στο Λιτόχωρο.

Το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου η συζήτηση για την ονομασία της FYROM επανέρχεται δειλά-δειλά στην επικαιρότητα, μετά τις πολιτικές αλλαγές που προηγήθηκαν στο κράτος των βόρειων συνόρων μας.
Ο δεύτερος λόγος που καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το συνέδριο, έχει να κάνει με την τύχη του Ιδρύματος Μνημείου του Μ. Αλεξάνδρου, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπονται εκλογές για την ανάδειξη νέου Συμβουλίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή η διαδικασία να μην προκαλέσει (νέα) «τραύματα» στο εσωτερικό της ομογένειας, η επιλογή των προσώπων να είναι αντάξια των δυνατοτήτων του Ιδρύματος, αλλά και του ρόλου για τον οποίο συστάθηκε και ελάχιστες φορές διαδραμάτησε με επιτυχία.

Μέσα από το συνέδριο, θα γίνει απολογισμός των δράσεων της Παμμακεδονικής Ένωσης και θα τεθούν οι επόμενοι στόχοι της, προς την διεκδίκηση των εθνικών δικαίων. «Στόχος δικός μου προσωπικά και του Υπάτου Συμβουλίου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ, ήτανε η ολοκλήρωση του Petition, φέρνοντας το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στο Κογκρέσο για επανασυζήτηση και ήδη έχουμε κάνει σειρά επαφών με πολιτικούς της Ουάσιγκτον προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Στέλιος Κυριμλής, τονίζοντας πως «καταθέσαμε το γράμμα μας και τις υπογραφές στον Πρόεδρο Ομπάμα πριν την αναχώρηση του για την Ελλάδα και φυσικά το Αμερικανικό κογκρέσο ενημερώθηκε για αυτό. Αποκαταστήσαμε την συνεργασία καθώς και τίς σχέσεις μας με τα Ελληνικό ΥΠΕΞ καθώς και το Αμερικανικό State Department πού είναι άψογες.
Επιπροσθέτως στόχος της Διοίκησης μας ήτανε και είναι αναντίρρητα η συνέχιση της επωφελούς για τον Ελληνισμό συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδίες και οργανισμούς της ομογένειας για να είμαστε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί για την Πατρίδα.»
Ζητούμενο σ’ αυτό το συνέδριο (και κομβικό σημείο για τη συνέχεια της Ένωσης) είναι η ενεργοποίηση της απόδημης νεολαίας. Ο συγκεκριμένος στόχος, τίθεται ολοένα και πιο επιτακτικά τα τελευταία χρόνια και όπως αναφέρει ο κ. Κυριμλής «η Μακεδονική νεολαία έχει όλα τα προσόντα να πάρει τη σκυτάλη και να συνεχίσει το ίδιο ζωηρά και με πάθος τους αγώνες μας για την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας! Εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε αρκετά εμπόδια και η προσπάθεια μας δεν ήτανε αρκετή και ζητώ συγγνώμη. Όμως η Παμμακεδονική Ένωση θα συνεχίσει τις προσπάθειες να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, για τα οποία είμαστε περήφανοι!
Ήδη συμπληρώσαμε 71 χρόνια παρουσίας στις ΗΠΑ, μέσα από δυσκολίες και εμπόδια, όμως παίρνουμε δύναμη από την αγάπη που όλοι μας έχουμε για την Μακεδονία μας! Θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά ότι παρ’ όλες τίς διαφορές μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ θα συνεχίσει να κάνει περήφανους τους Μακεδόνες σε όλο τον κόσμο και για τα επόμενα χρόνια, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στις ηθικές αξίες μας και την αγάπη μας για την πατρίδα μας!»
Συγκινητικό είναι το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, προς τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης. «Η διεξαγωγή ενός ακόμη ετήσιου συνεδρίου της Ενώσεων σας αποτελεί ευτυχές γεγονός διότι είναι ενδεικτική της αγάπης και αποφασιστικότητας των μελών της για τη Μακεδονία και την Ελλάδα εν γένει. Συγκεντρώνεστε εφέτος στο Λιτόχωρο Πιερίας από τα πέρατα της γης για να διατρανώσετε τη δέσμευσή σας για την υποστήριξη των δικαίων της Μακεδονίας και την αντιμετώπιση απειλών εναντίων του πατρογονικού Ελληνικού χώματος το οποίο είναι ποτισμένο με αίμα ηρώων. Σας αξίζουν θερμότατα ευχαριστήρια και έπαινος διότι δεν ολιγωρείτε, διότι είσθε άγρυπνοι θεματοφύλακες, αδιαπραγμάτευτοι και οπλισμένοι με πίστη και αγάπη για την πατρίδα», αναφφέρει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα του 71ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης, δίνει όμως και το Υπουργείο Εξωτερικών. «Η εθνική συμπόρευση όλων των Μακεδόνων της Αμερικής, όπως και όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων σε όλο τον κόσμο, δίνει δύναμη σε όλους μας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και ειδικότερα στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία είναι δίπλα στις απανταχού της γης Παμμακεδονικές Ενώσεις εδώ και τριανταπέντε χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος τονίζει επίσης πως «συνεπείς στον εθνικό μας προσανατολισμό, σοβαροί και μετρημένοι, θα παραμείνουμε όλοι με την καρδιά συντεταγμένη δίπλα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα κάνει την διαπραγμάτευσή του με τον τρόπο, που έχει αποδείξει ότι γνωρίζει. Στις ιστορικές αυτές στιγμές, θα είμαστε όλοι μαζί, οι Έλληνες της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολάκερου.»
Ο επικεφαλής της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών απευθυνόμενος στου συνέδρους, εκφράζει την πεποίθηση «πως κάθε μέρα η πρωϊνή αχλύς του Ολύμπου, θα σας θυμίζει ότι έχετε το απίστευτο προνόμιο να κάνετε το συνέδριό σας στη γη, όπου αναπαύονται τα σώματα των αρχαίων προγόνων σας, των ανθρώπων που γέννησαν έναν πολιτισμό, ο οποίος κάνει τα παιδιά σας στην Αμερική να δηλώνουν με καμάρι ότι κατάγονται από την Μακεδονία.
Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους μας ότι καμια μάχη δεν είναι χαμένη πια για την Ελλάδα, προκαταβολικά. Σε καμια μάχη δεν πάμε με αίσθημα κατωτερότητας και διάθεση ηττοπάθειας. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα στην περιοχή της, έχει μάθει να λέει όχι όταν πρέπει να πει όχι, να θέτει τις κόκκινες γραμμές που η διαπραγμάτευση σταματάει οταν θίγονται τα όσια και ιερά αλλά είναι και μία χώρα παράγοντας της σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό το επιβάλλει με σύνεση και υπομονή, χωρίς λεονταρισμούς και χωρίς προκλήσεις. Η μάχη θα κερδηθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο. Με εθνική συναίνεση και με την πίστη ότι υπηρετούμε κάτι το οποίο είναι τόσο δυνατό που μας ξεπερνάει. Την πίστη μας ότι υπηρετούμε το δίκαιο και την παγκόσμια ιστορία αλλά και την ειρήνη και σταθερότητα που πρέπει επιτέλους να επικρατήσει στα Βαλκάνια.»

Το πρόγραμμα
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου, έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη και κορυφώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της πόλης.
Οι εργασίες μεταφέρονται από σήμερα στο Ίδρυμα Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο με την εκλογή προέδρου του συνεδρίου και συνεδρίαση όλων των τμημάτων και επιτροπών, ενώ μεταξύ άλλων θα γίνει και αναλυτικός απολογισμός των δράσεων των Κυβερνητών.
Κρίσιμη ημέρα είναι αυτή της διεξαγωγής εκλογών της Ανώτατης Αρχής, του Προεδρείου της Παμμακεδονικής Ένωσης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Αλεξάνδρειου» Ιδρύματος.
Τον προηγούμενο μήνα έγινε απόπειρα εκλογής νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του «Αλεξάνδρειου» Ιδρύματος. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, γιατί θεωρήθηκε από πολλά μέλη τηςΈνωσης παράνομη και γι΄ αυτό προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας να ακυρωθεί η εκλογή του Ιουνίου. Η υπόθεση εκδικάζεται την 27η Ιουλίου και το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται με αγωνία από πολλούς εμπλεκόμενους.
Την Τετάρτη 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί (στο Αλεξάνδρειο) το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί, αργά το απόγευμα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ