Μενού Κλείσιμο

Προσκυνηματικές Περιηγήσεις

 Το εκκλησιαστικό και λατρευτικό θησαύρισμα του τόπου μας, δηλαδή τα μνημεία και κειμήλια της εκκλησιαστικής ζωής, τα σεβάσματα αλλά και μνημεία του λόγου, είναι η εθνική μας περιουσία και το καύχημα του λαού μας, είτε είναι απλά και επιβλητικά, είτε ταπεινά και μεγαλοπρεπή, είτε ακέραια και σπαράγματα. Όλα αυτά στέκουν σιωπηλά, αγέρωχα για να μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε και από πού ερχόμαστε. Γι΄ αυτό και με την υποβλητικότητα και αυθεντικότητά τους μας συγκινούν και μας παροτρύνουν στον σεβασμό, εσωτερικεύοντας την ανάγκη μιας θερμής και άμεσης συνομιλίας με στοχαστική και μυσταγωγική διάθεση.

 Η Πιερία αποτελεί εξαιρετική περίπτωση για τον σχεδιασμό μίας προσκυνηματικής εμπειρίας, χωρίς προηγούμενο. Συνδυάζει το μυστήριο του Ολύμπου και  της σύζευξης του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και της  Χριστιανικής Πίστης.

 Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες μας με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τα ψηφιδωτά, οι τοιχογραφίες και οι σπάνιες εικόνες τους, οι επιβλητικοί ναοί, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια, τα μετόχια και οι ιερές εικόνες, τα λειτουργικά βιβλία και σκεύη, τα ιερά άμφια και τα κειμήλια, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και τη στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία.

 Άξια λόγου είναι τα πολλά και σπουδαία ιστορικά – θρησκευτικά μνημεία της Πιερίας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την παλαιά και νέα Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο, την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού, την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στην Κονταριώτισσα, την Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης, τα μνημεία στη Βόρεια Πιερία που μαρτυρούν την πορεία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή μας κατά τη Β΄ ιεραποστολική περιοδεία του, την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη, τον βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας, τον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης κ.ά..

 Σε κάθε ιερό τόπο της Πιερίας βιώνεται η αγάπη, η χαρά και η ελπίδα του ιερού Ευαγγελίου. Για όλους μας, οι προσκυνηματικές περιηγήσεις στα βήματα των Αποστόλων, των αγίων Ιεραρχών, Ιερομαρτύρων, Οσίων και μαρτύρων της πίστεως, αναδεικνύονται σε ευλογία και ευκαιρία να πλησιάσουμε με περισσότερη προσοχή και προσευχή τους ιερούς αυτούς τόπους. Να βιώσουμε ο καθένας με τη θέληση, την πίστη και την αγάπη μας τις αυθεντικές πηγές της Ορθοδόξου Θεολογίας. Να επισκεφθούμε ιερούς τόπους της ασκήσεως και της προσευχής.

 Ήδη η Ιερά μας Μητρόπολη, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού ώστε να αναδειχθεί µε ορθό τρόπο ο θρησκευτικός πλούτος της περιοχής μας, µε απαραίτητη προϋπόθεση  τον σεβασµό τόσο του θρησκευτικού πλαισίου όσο και των µετεχόντων σε αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η έκδοση ειδικού ταξιδιωτικού εντύπου µε αντίστοιχες πληροφορίες για τα προσκυνήματα της Πιερίας, το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνδιοργανώσαμε, η τέλεση ιερών Ακολουθιών στη σλαβονική και στη ρουμάνικη γλώσσα για τους επισκέπτες των παραθαλλάσιων θερέτρων, η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την δημιουργία και πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης  της διαδρομής του Αποστόλου Παύλου, η συμμετοχή μέσω του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού,  κ.ά.

 Οι προσκυνυματικές περιηγήσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο μπορούν να αποτελέσουν μια πλούσια εμπειρία για τους επισκέπτες της Πιερίας, που ικανοποιούν πνευματικές ανάγκες, αλλά και γενικότερα μορφωτικές, καθώς διασυνδέονται με την ιστορία του τόπου, την αρχαιολογία, τις τέχνες, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

† ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ