Μενού Κλείσιμο

Προσεχώς Μυθολογικό Πάρκο

Αυτό το παραμύθι έχει και δράκο…

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν όσοι γνωρίζουν τις δυσκολίες ακόμη και μιας απλής «επένδυσης», την πρόθεση του Ινστιτούτου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πιερίας να «ηγηθεί» (μαζί με το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς) της προσπάθειας εξεύρεσης επενδυτή για τη δημιουργία Θεματικού Μυθολογικού Πάρκου στα Πιέρια.

Το πρότζεκτ το οποίο αφορά μια έκταση 950 στρεμμάτων στον Πιέρια, έρχεται να προστεθεί σε όλα εκείνα των προηγούμενων ετών (και αρκετά φιλόδοξων υπαρκτών και ανύπαρκτων επενδυτών) που στόχευαν στην ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας, που είναι ο Όλυμπος και ο μύθος που συνοδεύει το βουνό των θεών.
Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια οι Πιεριείς έγιναν θιασώτες σε σήριαλ μεγάλων πρότζεκτ που άλλοτε αφορούσαν τελεφερίκ (που θα συνέδεαν τις ακτές του Ολύμπου με την κορυφή του), χιονοδρομικών κέντρων, ακόμη και επιπλέον καταφυγίων με ελικοδρόμια για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών στα ψηλά σημεία του βουνού. Η τελευταία ιδέα ανήκει μάλιστα και σε πρώην υπουργό της κυβέρνησης.
Σε όλες αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια ανάδειξης της Πιερίας (που η υλοποίησή τους θα έβγαζε οριστικά από το οικονομικό τέλμα τους Πιεριείς) έρχεται να προστεθεί εσχάτως η δημιουργία θεματικού Πάρκου στα Πιέρια.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο τρόπος που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση της ιδέας τους. Δεν πρόκειται να μάθουμε αν όντως υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής και ποιος είναι αυτός, αν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα της έκτασης. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι οτι ουδείς φορέας της Πιερίας (Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήριο Πιερίας, Διεύθυνση Δασών, Αρχαιολογική Υπηρεσία) έχει ενημερωθεί για το τι, που και πώς!
Σε μια χώρα που ακόμη και η νομιμοποίηση ενός ημιυπαίθριου χώρου μπορεί να αποδειχθεί «Γολγοθάς», υπάρχουν επενδυτές που φιλοδοξούν οτι μπορούν να ξεκινήσουν μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι ισχύει και τι όχι, σε μια περιοχή «ολίγον» ή πολύ δασική, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και με 200 και πλέον μικρούς και μεγαλύτεροιυς ιδιοκτήτες με τους οποίους εκτιμούν οτι θα έχουν συμφωνήσει για την πώληση των εκτάσεών τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Η ανάπτυξη ενός τόπου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, όταν αυτή υποτίθεται θα στηριχθεί στο φυσικό του περιβάλλον και στην ιστορία του και υλοποίησή της εξαρτάται από ξένα (προς τον τόπο) κεφάλαια. Σε μια εποχή που όλα είναι δύσκολα, η επιφύλαξη που θα πρέπει να έχει ο καθένας μας σε κάθε τι «εύκολο» μάλλον θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Εξάλλου ο λαός μας το έχει πει πολλά χρόνια πριν «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι»… Τουλάχιστον μέχρι να πειστείς (έστω και αν δεν τα έχεις δει από κοντά) οτι κεράσια υπάρχουν…

Η συνέντευξη τύπου των μελών του Ι.Π.Α.Π.
Παρά τις λίγες μέρες ζωής που μετράει το ΙΠΑΠ, φαίνεται οτι έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του, επιχειρώντας να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα ενός φιλόδοξου πρότζεκτ το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία θεματικού Πάρκου Μυθολογίας στα Πιέρια, αλλά και τη δημιουργία μονάδας τυποποίησης λαδιού το οποίο θα εξάγεται στην Ανατολή.
Για τους σκοπούς και τους στόχους του ΙΠΑΠ, μίλησε η κ. Χαρούλα Σοφιανίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του τύπου στη συνάντηση, διευκρίνησε πως το Ινστιτούτο είναι μή κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί «να πάρει στα χέρια του την υπόθεση ανάπτυξης του νομού μας», εφαρμόζοντας ένα «διεθνώς δοκιμασμένο και αναγνωρισμένο πρότυπο ανάπτυξης» με ιδιαίτερα καινοτόμες προτάσεις.
Η κ. Σοφιανίδου αναφέρθηκε επιγραμματικά στο μεγάλο «πρότζεκτ» δημιουργίας θεματικού πάρκου Μυθολογίας στην περιοχή των Πιερίων. Ήδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, έχει επιλεχθεί η έκταση των 950 στρεμμάτων που προτείνονται για τη δημιουργία του πάρκου, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία συμφωνίας με τους πολλούς ιδιοκτήτες της έκτασης. Όπως αποκάλυψε, ήδη ιδιοκτήτες 250 στρεμμάτων έχουν συμφωνήσει με την ιδέα, συναινώντας στην πώληση των ιδιοκτησιών τους.
Πιο «αποκαλυπτικός» για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς Γιάννης Δράκος. Ο κ. Δράκος, εκτίμησε οτι η διαδικασία συμφωνίας με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης ίσως να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.
Ο κ. Δράκος, αφησε να εννοηθεί οτι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής από το εξωτερικό. Μίλησε για τη δημιουργία 2.200 θέσεων εργασίας (με όρο το 90% των εργαζομένων να είναι από την Πιερία), ανέφερε το τι θα περιλαμβάνει το θεματικό Πάρκο Μυθολογίας (με αρκετές λεπτομέρειες), ενώ όπως είπε, οι εκτιμήσεις των εν δυνάμει επενδυτών είναι πως το συγκεκριμένο θεματικό Πάρκο, θα υποδέχεται ετησίως (μετά από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του) περισσότερους από 5.000.000 επισκέπτες!
Απάντηση από τον κ. Δράκο, υπήρξε ακόμη και στο πώς μια περιοχή σαν την Πιερία που δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να φιλοξενεί κατά μέσο όρο κάθε μήνα 500.000 επισκέπτες. «Έχουν σκοπό να αναλάβουν (οι επενδυτές) την κατασκευή υποδομών όπως δρόμους, ελικοδρόμια, λιμάνια» είπε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο φιλόδοξο είναι το πρότζεκτ για την τυποποίηση του ελαιολάδου το οποίο θα στοχεύει στην αγορά της Κίνας. Στο σημείο αυτό, ανέφερε επίσης ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του πρότζεκτ οι οποίες ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμές, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί υπάρχει ο (ξένος) επενδυτής που ήδη δουλεύει «σοβαρά» το πρότζεκτ.
Ουσιαστικά ο ρόλος του Ι.Π.Α.Π. και του Ο.Ι.Ε. είναι να «τρέξει» όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις που δημιουργεί η ελληνική γραφειοκρατία στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε ξένους επενδυτές. Ό ρόλος των δύο Ινστιτούτων (σε ότι αφορά στην Πιερία τουλάχιστον) δεν τελειώνει με την κατάθεση των προτάσεων. Ως συνεταίροι (αν και δεν θα συμμετέχουν με κεφάλαιο στην όποια επένδυση) θα μετέχουν στην επένδυση ως ελεγκτές των συμφωνηθέντων για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των τοπικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Τι είναι το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς
Σύμφωνα με τον κ. Δράκο το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς ιδρύθηκε για να συμβάλει με δημιουργικές δράσεις στην ανάσχεση των επιπτώσεων της παρατεινόμενης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης, έχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τα αίτια, την κρατούσα κατάσταση και τις υφιστάμενες δυνατότητες δημιουργικών ανατροπών σε ένα άκρως αρνητικό πλαίσιο.
Μεταξύ των στόχων του είναι και η δημιουργία και λειτουργία «Θεματικών Πάρκων» σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, αφού μπορούν να αποτελέσουν βασική υποδομή για την αύξηση της επισκεψιμότητας, την περιφερειακή ανάπτυξη και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας. Για τις περιοχές της χώρας που ενδείκνυται να δημιουργηθούν «Θεματικά Πάρκα» με χαρακτήρα πολιτιστικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό, μυθολογικό, θρησκευτικό, παραγωγικό, διαδραστικό, το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς έχει συγκεκριμένες και λεπτομερώς επεξεργασμένες προτάσεις. Η δημιουργία τους απαιτεί των προσέλκυση έγκυρων ειδικών επενδυτών που λειτουργούν με όρους εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τη συμμετοχή πολιτιστικών, ιστορικών πανεπιστημιακών σχολών, υπηρεσιών και ιδρυμάτων αρχαιολογικής αρμοδιότητας, θεσμικές εκφράσεις των τοπικών κοινωνιών με πρόθεση και δυνατότητα να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση προτάσεων και πρωτοβουλιών του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς.
Να σημειωθεί οτι το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς είναι Εταιρεία Αστική Μη Κερδοσκοπική, Πολιτιστική και Αναπτυξιακή και σ’ αυτήν συμμετέχουν ως ιδρυτικά ή αρωγά μέλη ενεργοί πολίτες οι οποίοι παρέχουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Ιδρυτικά και αρωγά μέλη έχουν διακριτή προσφορά στην κοινωνία, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα. Το έργο του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς στηρίζεται από διακεκριμένους έλληνες και ξένους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες και στις πέντε ηπείρους. Τη διοίκηση του Ινστιτούτου ασκεί 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ