Μενού Κλείσιμο

«Πληγή» οι βανδαλισμοί στην πόλη – Με οικονομικό και… αισθητικό κόστος

Αντιαισθητική είναι η εικόνα που παρατηρείται σε πολλά «δημόσια σημεία» όπου κάποιοι επιλέγουν να εκφράσουν τις «καλλιτεχνικές ανησυχίες» τους, χωρίς οι περισσότερες εξ αυτών να είναι επιτυχημένες.

Τα συνθήματα, οι «μουντζούρες» και η κάθε είδους κακώς εννοούμενη «έκφραση» συναισθημάτων σε τοίχους, παγκάκια, τηλεφωνικούς θαλάμους, καφάο τηλεπικοινωνιών και όπου άλλου μπορεί να φανταστεί κάποιος, φαίνεται ότι δεν απασχολεί (και δεν εξοργίζει) μόνο ιδιώτες που βλέπουν να βανδαλίζονται περιουσίες τους, αλλά και τον Δήμο Κατερίνης. Μπορεί η αισθητική στην Κατερίνη να απέχει πολύ από τα στάνταρ εκείνης σύγχρονων Ευρωπαϊκών πόλεων, ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε πως αυτό δεν οφείλεται μόνο στον γενικότερο σχεδιασμό της πόλης πολλών τελευταίων δεκαετιών, αλλά και στην απουσία αντίληψης (ευθύνης και σεβασμού) της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι συχνά τα «παράπονα» δημοτών ακόμη και στην αστυνομία για τον βανδαλισμό περιουσιών τους. Μπορεί η πόλη να είναι π.χ. «ασπρόμαυρη» σε οπαδικά αισθήματα, ωστόσο η ανοησία όσων προσπαθούν να επιβάλουν την οπαδική τους άποψη  (ή όποια άλλη ιδεολογική) σε κάθε τοίχο και κάθε επιφάνεια έχει χτυπήσει κόκκινο, εξοργίζοντας τον κάθε λογικό.

Δημόσια κτίρια, ακόμη και σχολεία γίνονται «στόχος» οπαδών με κόστος αποκατάστασης είτε για το Δήμο, είτε για τους Συλλόγους Γονέων (Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το 3ο Δημοτικό Σχολείο έγινε «αγνώριστο» από βανδάλους, προκαλώντας την έρευνα της αστυνομίας μετά από καταγγελία των γονέων)

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο δήμος θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προφυλάξει την περιουσία του, αλλά και να περιορίσει τη δαπάνη για την αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων, παγκακιών, κάδων απορριμμάτων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για το ζήτημα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος ο δήμαρχος, καλώντας αρχικά σε συνάντηση συνδεσμίτες ομάδων και ζητώντας τη συνεργασία τους στην ενημέρωση των μελών τους. Παρότι είναι βέβαιο πως όλοι οι βανδαλισμοί δεν προέρχονται από τους λεγόμενους «οργανωμένους οπαδούς», ωστόσο η συμβολή των συνδέσμων στον περιορισμό του φαινομένου μπορεί να αποδειχτεί ουσιαστική. Στις προθέσεις του δημάρχου, είναι ακόμη και η επαφή με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η κοινή δράση για τον περιορισμό αυτών φαινομένων. Σε δεύτερη φάση, στις προθέσεις του δήμου είναι να κινηθεί νομικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις (κυρίως σε πόλεις εκτός Κατερίνης) η αστυνομία έφτασε στη σύλληψη των «βανδάλων» από υλικό που κατέγραψαν κάμερες καταστημάτων ή σπιτιών. «Και ο πεζόδρομος βρίθει από κάμερες καταστημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Δήμο.

Το τρίτο μέτρο στο οποίο προσανατολίζεται ο δήμος, είναι (τουλάχιστον για τις μεγάλες επιφάνειες τοίχων) να ζητήσει από (πραγματικούς) καλλιτέχνες γκράφιτι της πόλης, να αποτυπώσουν τις δικές τους δημιουργίες. Μια τέτοια πρωτοβουλία αναμένεται να έχει διττό αποτέλεσμα: από τη μια θα δώσει χρώμα σε γκρίζες περιοχές και από την άλλη θα «αφαιρέσει» χώρο από όσους επιμένουν να «βρωμίζουν» την αισθητική μας…

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ