Μενού Κλείσιμο

Πιερία – Δεν έπαψες καλοκαίρι να θυμίζεις…

Γράφει ο Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

 Λίγο ο πολύ καλός καιρός, λίγο ότι έκλεισαν τα σχολεία και η Πιερία το Σαββατοκύριακο θύμιζε τον προορισμό των προηγούμενων καλών ετών.

Το Σαββατοκύριακο (27 – 28 Ιουλίου) ήταν το πρώτο ουσιαστικά του φετινού καλοκαιριού, που οι ακτές της Πιερίας γέμισαν κόσμο και χρώματα. Είναι ουσιαστικά το πρώτο «της εποχής της πανδημίας» όπου οι πολίτες ξεχύθηκαν μαζικά στις ακτές. Από τον Κορινό μέχρι την Ολυμπιακή Ακτή και από την Γρίτσα μέχρι τους Πόρους οι ακτές γέμισαν χρώματα, φωνές και κόσμο.

 

Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο που είδαμε λεωφορεία από άλλες (γειτονικές) περιοχές να παρατάσσονται κατά μήκος των ακτών, μεταφέροντας επισκέπτες της μιας μέρας. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι, ακόμη και οι επισκέπτες της μιας ημέρας είναι μια κάποια λύση, ίσως και η μοναδική αν δούμε (και αντιληφθούμε) τι συμβαίνει σε γειτονικές χώρες οι οποίες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τον κορονοϊό.

Σε καμία περίπτωση βέβαια, η εικόνα του κόσμου δεν μπορεί να συγκριθεί με τις καλές εποχές της Πιερίας, ωστόσο την απελπιστικά έρημη εικόνα των ακτών κατά το προπερασμένο Σαββατοκύριακο (20 και 21 Ιουνίου), φαίνεται ότι την έχουμε αφήσει πίσω.

Για τους Πιεριείς τουριστικούς επιχειρηματίες, ούτως ή άλλως η «καλή περίοδος» είναι εκείνη από τα τέλη Ιουνίου και μέχρι (το πολύ) 20 Αυγούστου. Αν βοηθήσει ο καιρός (ειδικά τα Σαββατοκύριακα) είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμη περισσότερο κόσμο. Και έχουμε ανάγκη να δούμε περισσότερο κόσμο, όχι μόνο για την τόνωση της οικονομίας μας, αλλά για την τόνωση του ηθικού των ανθρώπων του τουρισμού, οι οποίοι καλούνται να παλέψουν για την επιβίωσή τους.

Τα θετικά που πρέπει να… μονιμοποιηθούν

Στα αισιόδοξα του Σαββατοκύριακου, η εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν στην περιοχή μας, οι επισκέπτες γειτονικών νομών (Λάρισας, Ημαθίας, Κοζάνης, Πέλλας, Γρεβενών), αλλά και η εικόνα των ακτών η οποία έχει βελτιωθεί θεαματικά ως προς την κατάσταση που παρουσίαζε το περσινό καλοκαίρι.

Η περσινή εικόνα με τους κάδους των απορριμμάτων στις ακτές να ξεχειλίζουν σκουπίδια φαίνεται επίσης να ανήκει στο παρελθόν. Το «κενό διάστημα» που μεσολάβησε από τις δημοτικές εκλογές (Μάης 2019) έως την ανάληψη των καθηκόντων (Σεπτέμβρης 2019) από τις νέες διοικήσεις ήταν τραυματικό για επισκέπτες και τουριστικούς φορείς της Πιερίας.

Στις παραλιακές περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου, φαίνεται ότι έχει γίνει μια καλή προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές και πως υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για την εικόνα τους. Στον τομέα του συνεχούς καθαρισμού των ακτών δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια, αφού ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών στις εκπληκτικές ακτές της νότιας Πιερίας, αναμένεται από εδώ και πέρα και ουσιαστικά τώρα θα κριθεί το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίζει το ζήτημα ο Δήμος Δίου – Ολύμπου.

Παρόμοια, ίσως και πιο θεαματική βελτίωση του παραλιακού μετώπου, έχουμε και στο Δήμο Κατερίνης. Η αποκατάσταση της προβλήτας στην Παραλία θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο βήμα της αλλαγής προς το καλύτερο αυτής της εικόνας. Αν σ’ αυτήν την αλλαγή, προστεθεί η απομάκρυνση, των εγκαταλελειμμένων παραπηγμάτων δεξιά της Παραλίας, καθώς και η κατεδάφιση σταβλικών εγκαταστάσεων στην φάτσα του οικισμού της Ολυμπιακής Ακτής, τότε ήδη μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια σειρά «μικρών (αλλά σημαντικών για την εικόνα) πραγμάτων» που ανεβάζουν σκαλί την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Υπάρχει ελπίς…

Η εικόνα των πολλών επισκεπτών που η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν από γειτονικές περιοχές, επιβεβαιώνει την σωστή απόφαση των φορέων της Πιερίας (έστω και την ύστατη στιγμή) να επικεντρώσουν την προβολή του τόπου μας στο εσωτερικό.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θα κάνουν διακοπές τελευταία στιγμή, δίνει κάποιες ελπίδες πως αν το μήνυμα σταλεί σωστά και στοχευμένα μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ήδη ο Δήμος Κατερίνης με μια δισέλιδη καταχώριση στο ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα», αλλά και με τη φιλοξενία συνεργείων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας έχει κάνει το πρώτο βήμα. Παρατηρώντας την καταχώριση, πέρα από το αισθητικό κομμάτι που είναι κάτι περισσότερο από αξιοπρεπές, είναι εμφανή η απουσία «κόμπλεξ» σε σχέση με τον Δήμο Δίου –Ολύμπου. Φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό, πως ο Δήμος της νότιας Πιερίας δεν λειτουργεί «ανταγωνιστικά» σε σχέση με το τουριστικό προϊόν του Δήμου Κατερίνης, αλλά οι δύο περιοχές μπορούν να επωφεληθούν εξίσου από μια καμπάνια που δεν θα αποτελεί η αναφορά του ονόματος του όμορου Δήμου «ταμπού». Έτσι κι αλλιώς η νότια Πιερία αποτελεί την «ναυαρχίδα» του τουρισμού για την Πιερία διαθέτοντας στα όριά της τον Όλυμπο, τον Πλαταμώνα, τον Παλαιό Παντελεήμονα και το αρχαίο Δίον. Ο Δήμος Κατερίνης έχω την αίσθηση ότι το έχει αντιληφθεί, απομένει να δούμε, αν το έχει αντιληφθεί και ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, ο οποίος επίσης καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προβολή της περιοχής του.

Στα «πλην» του Δήμου της νότιας Πιερίας, η έλλειψη χρόνου για να καλύψει ζητήματα που χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους, από μια σειρά δημοτικών αρχών που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν»… Το γεγονός ότι έχοντας από τις ομορφότερες ακτές, χωρίς να έχει καταφέρει να διεκδικήσει ούτε μια «γαλάζια σημαία» είναι ένα κομμάτι μόνο όσων δεν έγιναν (ή όσων έγιναν με λάθος τρόπο) τα προηγούμενα χρόνια. Αρκεί να έχει αντιληφθεί η σημερινή δημοτική αρχή Δίου – Ολύμπου, ότι πλέον έχει αυτή την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και η φετινή της δράση στις ακτές, θα φανεί στον κατάλογο των γαλάζιων σημαιών την επόμενη χρονιά!

Και μιας και αναφερθήκαμε στις προσπάθειες των φορέων για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την προσπάθεια του Επιμελητηρίου, το οποίο προχωρά σε μια στοχευμένη καμπάνια στην Αττική. Μια καμπάνια που στοχεύει στην οικογένεια η οποία θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή να κάνει τις διακοπές της. Σ’ αυτήν την οικογένεια έρχεται το Επιμελητήριο να προτείνει την Πιερία, έναν προορισμό που μια κλασική τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο τον προσεγγίζει γρήγορα και φθηνά, χωρίς να χρειαστεί να υποστεί συνωστισμό σε ένα πλοίο της γραμμής, μέσα από ένα υπερσύγχρονο οδικό δίκτυο. Νομίζω ότι η αποφυγή του συνωστισμού για έναν προορισμό «καθαρό» από κρούσματα κορονοϊού, αποτελεί ένα σημαντικό ατού για να σωθεί, ό,τι μπορεί να σωθεί, τη φετινή τουριστική σεζόν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν…

 Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ