Μενού Κλείσιμο

ΠΙΕΡΙΑ – Από τον «ανησυχητικό» Αύγουστο και τον «κακό» Σεπτέμβριο στον «χειρότερο» Οκτώβριο…

Περισσότερα κρούσματα και από τον Σεπτέμβριο, κατέγραψε τον Οκτώβριο που έφυγε η Πιερία η οποία όπως φαίνεται δεν αποτέλεσε εξαίρεση του κανόνα, αφού ο κορονοϊός επανέκαμψε δριμύτερος τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πού πήγαινε το πράγμα φάνηκε ήδη από τον Αύγουστο και έγινε ακόμη πιο εμφανές τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς όμως και στην Πιερία, σε μια περιοχή που η καθημερινότητα των πολιτών δεν περιλαμβάνει μέσα μαζικής μεταφοράς (όπως π.χ. στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη) η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν σταθερή. Από τα 72 κρούσματα τον Αύγουστο, η Πιερία έφτασε να καταγράψει τον Οκτώβριο 158 κρούσματα, 10 περισσότερα από όσα είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο.

Αν παρατηρήσει κανείς τους πίνακες μπορεί να αντιληφθεί ότι η γενικότερη χαλάρωση όλων μας έφερνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Τον Αύγουστο ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν τα 8 (15 και 16/08). Τον Σεπτέμβριο τα 15 (στις 10/09) και τον Οκτώβριο τα 25 (στις 31/10).

Η διασπορά του ιού –και αυτό ίσως αποτελεί το πιο εντυπωσιακό στοιχείο- είναι ραγδαία, το τελευταίο 8ήμερο του Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως έως τις 23/10 η Πιερία έχει καταγράψει κατά τον Οκτώβριο 55 κρούσματα ενώ από τις 24 του μήνα και έως το τέλος του 103! (10, 14, 0, 7, 18, 12, 17 και 25 στις 31/10).

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία ημέρα του Αυγούστου δεν καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο μόλις 5 φορές με μέγιστο τα 15. Τον δε Οκτώβριο η πρώτη φορά που καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε μια ημέρα ήταν στις 24 του μήνα (10) και έκτοτε άλλες 5 φορές. Στις τρεις φορές (από τις 5) ο αριθμός των διψήφιων κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερος από τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι, πως σε πέντε ημέρες του Οκτωβρίου, δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα στην Πιερία. Οι αντίστοιχες «καθαρές» μέρες για τον Αύγουστο ήταν 7 και τον Σεπτέμβριο 4.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι η γενικότερη εικόνα σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων στην Πιερία, ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη των Σερρών, της Πέλλας, της Ημαθίας, ακόμη και της Χαλκιδικής.

Και ένα τελευταίο στοιχείο: από την 1η Αυγούστου έως την 31η Οκτωβρίου, συνολικά 378 άτομα ανιχνεύτηκαν θετικά στον κορονοϊό στην Πιερία με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχει αναρρώσει και αυτό ίσως αποτελεί το πιο αισιόδοξο στοιχείο.

Η τήρηση των μέτρων και η τήρηση των οδηγιών του επιστημονικού κόσμου, αποτελεί μονόδρομο μπας και υπάρξει τελικά ελπίδα να επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανονικότητα, με ανοιχτή την εστίαση, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, αλλά και τους αθλητικούς χώρους.

*Τα στοιχεία με τα ημερήσια κρούσματα, βασίζονται στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και όπως αυτά δημοσιεύονται στην eptanews.gr

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ