Μενού Κλείσιμο

Πιερία – 57 κρούσματα σε 10 ημέρες! (αναλυτικοί πίνακες)

Κάποιες φορές οι αριθμοί «ωραιοποιούν» την πραγματικότητα, κάποιες άλλες την «δραματοποιούν» και κάποιες λιγότερες, ίσως, αποτυπώνουν πλήρως την αλήθεια και το αποτέλεσμα. Και οι αριθμοί για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας από όλους, είναι ξεκάθαροι.

Από το πρωί της Παρασκευής (συγκεκριμένα από τις 6) και μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε όλη την Πιερία είναι υποχρεωτική, αφού οι «ασυμβίβαστοι» (με το μέτρο) ή οι «αντισυστημικοί» θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ένα πρόστιμο που θα επιβάλλεται και σε όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα, καθότι αυτή πρέπει να καλύπτει εκτός από το στόμα και τη μύτη. Δύσκολο θα μου πείτε αυτό, αλλά πιστέψτε με αναγκαίο και αποδοτικό, όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Όσοι παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την πορεία των κρουσμάτων στην Πιερία, από μέρες είχαν καταλάβει ότι η υποχρέωση να φοράμε μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ήταν θέμα χρόνου. Κάποιοι το συζητούσαμε (και το ζητούσαμε) από τα μέσα Αυγούστου, όταν το πράγμα άρχισε να γιγαντώνεται και τα κρούσματα να είναι καθημερινά στην Πιερία. Τελικά, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου στην Πιερία είχαν επιβεβαιωθεί κάτι λιγότερο από 10 κρούσματα, φτάσαμε στο τέλος Αυγούστου, να μετρούμε 72.

Παρά το «καμπανάκι» για αυτό που ερχότανε, λίγοι φρόντισαν να διατηρήσουν αποστάσεις, λιγότεροι επέμεναν στην υγιεινή των χεριών, ενώ πάρα πολλοί κατάφεραν να «ξεφτιλίσουν» τη χρήση μάσκας είτε φορώντας την κάτω από τη μύτη, είτε ως «αξεσουάρ» για το σαγόνι.

Το ίδιο διάστημα που η διασπορά του κορονοϊου στην κοινότητα (της Πιερίας) μεγάλωνε, στη Χαλκιδική οι ειδικοί επιβάλανε την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Θυμίζω, ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η Χαλκιδική κατέγραφε ανησυχητικά πολλά κρούσματα, με αποτέλεσμα να επιβληθεί το μέτρο αμέσως μετά το 15 Αύγουστο. Τελικά, παρά τις αντιδράσεις (εκεί), τις φωνές και τις διαμαρτυρίες με τη συμπλήρωση των 15 ημερών από την επιβολή του μέτρου τα αποτελέσματα περιορισμού του ιού στη Χαλκιδική είναι εντυπωσιακά. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η Χαλκιδική κατέγραψε μόλις 5 κρούσματα, ενώ το τελευταίο πενθήμερο δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε ένα! Ομοίως και στα Χανιά, όπου τα αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας είναι εξίσου ενθαρρυντικά ως προς τη διασπορά του ιού.

Στην Πιερία, η διασπορά του ιού ήταν αντιστρόφως ανάλογη με ότι συνέβη στην Χαλκιδική. Μέσα σε μόλις 10 ημέρες (από την 1η Σεπτεμβρίου) έσπασε τρεις φορές το ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (ήταν 8 στις 15 Αυγούστου),  καταγράφοντας διαδοχικά 12, 9 και εσχάτως 15 κρούσματα.

Αν κάποιος έχει την υπομονή να ρίξει μια ματιά στα κρούσματα στην Πιερία το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, θα μετρήσει μόλις 9 όσα δηλαδή καταγράφηκαν μόνο μέσα σε μια ημέρα στις 6 Σεπτεμβρίου.  Αν δει κάποιος συνολικά το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, θα διαπιστώσει ότι ήδη η Πιερία μετρά 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή περίπου 6 φορές περισσότερα από το αντίστοιχο 10ήμερο του περασμένου μήνα.

Η ανησυχητική (και ελπίζουμε όχι ανεξέλεγκτη) αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πιερία, οδήγησε τους ειδικούς, να επιβάλουν μια «δοκιμασμένη» συνταγή που έχει πετύχει σε περιοχές όπου το προηγούμενο διάστημα παρουσίασαν ακόμη πιο επιβαρυμένη εικόνα επιδημιολογικά, από αυτήν που ενδεχομένως παρουσιάζει σήμερα η Πιερία. Αυτό είναι κάτι βέβαια, που μένει να αποδειχθεί σε 15 ημέρες, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιοχές.

Εν κατακλείδι, η επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού, όσο στενοχώρια και αν μας προκαλέσει, έχει πολλές πιθανότητες να «φρενάρει» τη διασπορά του ιού και στην κυριολεξία να σώσει τη ζωή ανθρώπων οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι από κάποιους άλλους στην ασθένεια. Επίσης, η εφαρμογή του μέτρου, έχει σημασία να είναι καθολική και για όλους τους χώρους όπου συγκεντρώνεται ή θα συγκεντρωθεί, πλήθος κόσμου. Είτε ο χώρος είναι η τάξη ενός σχολείου, είτε ο χώρος ενός ναού.

Στο τέλος του μήνα, θα «γίνει το ταμείο» και εδώ είμαστε να κρίνουμε τι πήγε καλά, τι πήγε στραβά και τι δεν έγινε.

Καλή μας επιτυχία και υπομονή…

 

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ