Μενού Κλείσιμο

Ο Νοέμβριος της Κατερίνης και της δημιουργίας

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017»

Την αυθεντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και έκφραση από την παραδοσιακή ως την πιο σύγχρονη, με έμπνευση, με κατάθεση ψυχής και με έμφαση στις γόνιμες συνεργασίες αγκαλιάζουν φέτος τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ».

Αρχιτεκτονικές διαδρομές σε σημεία της πόλης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Πιερίας (Σ.Α.Δ.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ) λόγος, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με όλες τις θεατρικές σκηνές της πόλης, εικαστικές τέχνες, βραδιά τιμής, πολιτιστικό πρόγραμμα με αφορμή την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις επιμέρους θεματικές ενότητες, στις οποίες θα ταξιδέψει το κοινό στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού.

Η αυλαία των «Αικατερινείων», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος άνοιξε με την τελετή υποδοχής στην (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας, της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018», ενώ θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου.

 

Βήμα έκφρασης σύγχρονων τοπικών δημιουργών

και ανάδειξης του έργου σημαντικών φορέων

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τονίζει σε χαιρετισμό του: «Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», ο πολιτιστικός θεσμός, προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, που δημιουργήσαμε με αγάπη και ευαισθησία και που χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζει το περιεχόμενό του και πλαταίνει τις αναζητήσεις του, συνιστά μία αφορμή να μοιραστούμε στιγμές ψυχαγωγίας, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινης επικοινωνίας.

Παράλληλα, προβάλλει διαχρονικά και συστηματικά, την ιστορία, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βήμα έκφρασης σύγχρονων τοπικών δημιουργών και ανάδειξης του έργου σημαντικών φορέων.

Στα φετινά «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο, με έμπνευση, με κατάθεση ψυχής και με έμφαση στις γόνιμες συνεργασίες τέμνονται ευεργετικά το χτες με το σήμερα και όλα μαζί με το ελπιδοφόρο πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας.

Θερμά ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος έθεσε και φέτος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος τις εκδηλώσεις μας. Επιπλέον, ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους δημιουργούς, για την συμμετοχή τους στο φετινό πρόγραμμα, όλους τους συντελεστές και συνεργάτες του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), του Δήμου μας, οι οποίοι συνδιαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, που επικεντρώνεται σε όλο το φάσμα εκφάνσεων της τέχνης.

Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι να περάσετε όμορφες βραδιές στην πόλη μας, στην Κατερίνη της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ραντεβού στις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές των «Αικατερινείων 2017»!

 

Κύτταρο δημιουργίας

και καλλιτεχνικής έκφρασης

Όπως επισημαίνει σε χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος: «Για ακόμη μια χρονιά, τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ αποτελούν κύτταρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, υπερβαίνουν τα όρια της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και εμπλουτίζουν το περιεχόμενό τους.

Το γεγονός ότι και φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας θέτει υπό την αιγίδα τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ  αποδεικνύει, όχι μόνο ότι είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του καταξιωμένου αυτού θεσμού, αλλά και ότι η αγάπη μας για τις τέχνες και τον πολιτισμό είναι η δύναμη και η αξία της κοινωνίας μας.

Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Γι’ αυτό και στη σημερινή εποχή της διάσπασης και αποξένωσης, η Τοπική μας Εκκλησία επιστρατεύει τον Πολιτισμό και διοργανώνει ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα με πιστότητα και σεβασμό στην Ορθοδοξία και την Παράδοση για να ενώσει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Να τονίσω εδώ και να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου, καθώς και όλους τους λοιπούς συντελεστές για τη φετινή διοργάνωση που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην  ηθική, πνευματική και κοινωνική αναγέννηση και πρόοδο του τόπου μας. Με αυτές τις σκέψεις  εκφράζω την εκτίμηση και τις ευχές μου για κάθε επιτυχία και συνέχιση της δημιουργικής προσφοράς και στο μέλλον. Σας καλώ λοιπόν όλους, να στηρίξετε τις προσπάθειες των καλλιτεχνών και των φορέων που συμμετέχουν στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017».

Ψυχαγωγία, καλλιέργεια, γνώση

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, o Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα Αικατερίνεια επενδύουν στον πολιτισμό και αποτελούν διαχρονικά, βήμα για την ανάδειξη νέων ανθρώπων, καθώς και δημιουργών με αναγνωρισμένο έργο και απήχηση στο κάθε ηλικίας κοινό της πόλης.

Με ποικίλους θεματικούς άξονες θέτουν στο επίκεντρο την σύγχρονη αυθεντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και έμπνευση. Παράλληλα, επιδιώκουν με συνέπεια και προγραμματισμό να προσφέρουν στον πολίτη ψυχαγωγία, καλλιέργεια, γνώση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Θέατρο φιλοξενώντας στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ, τις θεατρικές σκηνές της πόλης μας.

Οι εκδηλώσεις θα μας ταξιδέψουν στο χρόνο και θα μας βοηθήσουν να «ψηλαφίσουμε» την Κατερίνη της Τέχνης και του Πολιτισμού. Συγχαίρω θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση και προσκαλώ τους πολίτες, να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις μας με ξεχωριστό ενδιαφέρον».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αστική Σχολή, στο Συνεδριακό – Πνευματικό Κέντρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου – 5ου ΓΕΛ, στο  Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Φώτιος».

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

06.11 Δευτέρα

“Ζητείται ηγέτης… Η περίπτωση του Καποδίστρια”

Εισηγητής: Θεοφάνης Χαλκίδης, Δρ. Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

08.11 Τετάρτη

«Τη γειτονιας παλαλα ΤΑ « Κωμωδία από την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαββίδης

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.30

12.11 Κυριακή

«Η Κατερίνη του χθες μέσα από το φωτογραφικό φακό» Έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Σταθακοπούλου

Αστική Σχολή Κατερίνης (12.11 έως 19.11) Ώρα: 10.00-13.00 18.00-20.00

“Σύγχρονες τάσεις στη διατροφή – Η διατροφογενωμική σήμερα

Εφαρμογή της εξατομικευμένης διατροφής

Εισηγητές: ∆ημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας Ιωάννης Χαριζάνης, Ειδικός Παθολόγος –Διαβητολόγος Λέων Γεώργιος, Ειδικός σε θέματα μεταβολικής φυσικής και διατροφικής βιοχημείας

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (1ος όροφος) Ώρα: 11.00

“Αρχιτεκτονικές διαδρομές”

Ξενάγηση από αρχιτέκτονες μηχανικούς μέλη του Σ.Α.∆.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ σε σημεία της πόλης τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Πλατεία Ελευθερίας (Διαδρομές με λεωφορεία) Ώρα: 12.00-14.00

13.11 Δευτέρα

“Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα” _Ομιλία

Εισηγητής: Παντελής Σαββίδης, ∆ημοσιογράφος

Συμμετέχει η χορωδία Μικρασιατών Πιερίας υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

15.11 Τετάρτη

“Από αγάπη προς την Αλήθεια”_Κοντσέρτο Πιάνου με το διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής (από τη Γερμανία) πιανίστα Παύλο Χατζόπουλο, σε συνεργασία με την Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (1ος όροφος) Ώρα: 19.30

18.11 Σάββατο

“Τα παιδιά του κόσμου»

Συναυλία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού Ορχήστρα Νέων Δίου, Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

19.11 Κυριακή

«Βρετανός Μπάτλερ ή Δράκουλας των Καρπαθίων;»

Ομιλία για τη χρησιμότητα των μαθηματικών, καθώς και τη φοβία που προκαλούν στον καθημερινό άνθρωπο.

Εισηγητής: Δρ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, Μαθηματικός

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 11.00

“Αρχιτεκτονικές διαδρομές ”

Ξενάγηση από αρχιτέκτονες μηχανικούς μέλη του Σ.Α.∆.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ σε σημεία της πόλης τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Πλατεία Ελευθερίας (Διαδρομές με λεωφορεία) Ώρα: 12.00-14.00

“Μαρία Κάλλας, 40 χρόνια μετά” Βραδιά Όπερας. Αφιέρωμα στα 40 χρόνια από το θάνατο της.

Συντελεστές: Γιούλη Καραγκούνη Υψίφωνος, Βάσω Βαϊούλη Υψίφωνος, Ευθύμιος Μαυρίδης Πιάνο.

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.30

20.11 Δευτέρα

“Η έξυπνη παιδεία” Ομιλία. Εισηγητής: Νίκος Λυγερός, Καθηγητής Γεωστρατηγικής-Στρατηγικός Σύμβουλος

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

«Μια φωνή και δύο κιθάρες ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι» Μουσική εκδήλωση

Τραγούδι: Μαρία Στάθη Φιλόλογος –  Μουσικός, Ελευθέριος Κηπόπουλος Καθηγητής κλασσικής κιθάρας, Δημήτριος Κορομπίλης Καθηγητής κλασσικής κιθάρας. Κείμενα: Ζάχος Κανταδόρος

Αστική Σχολή Κατερίνης Ώρα: 19.30

 

21.11 Τρίτη (21 έως 28/11)

“Έκθεση ζωγραφικής” της Αλίκης Καμπερίδου – Πουρσανίδου

Αστική Σχολή Κατερίνης  Ώρα: 10.00-13.00 & 17.00-20.00

 

22.11 Τετάρτη

«Το αμάρτημα της μητρός μου» Δράμα, Θέατρο COMMEDIA. Σκηνοθεσία: Θανάσης Μαργαρίτης

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.30

24.11 Παρασκευή (24/11 έως 30/11)

«Η Αγία Αικατερίνη, η πολιούχος της πόλης μας ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ» Έκθεση Ζωγραφικής

Έργα των παιδιών των κατηχητικών συνάξεων και των μελών του συλλόγου εικαστικών Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 11.00-13.00 & 17.00-20.30

“Άνθρωποι του τόπου μας για τον τόπο μας” Βραδιά Τιμής

Καρυπίδης Σάββας, Αθλητής Ολυμπιονίκης

Συμεωνίδης Βλαδίμηρος, Διευθυντής Ορχήστρας

Φωτόπουλος Χρήστος, π. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά με διασκευασμένα έργα ελληνικού ρεπερτορίου από τους: Χαράλαμπο Ναβροζίδη – Σύλβια Τριανταφύλλου Συνθέτες της πόλης μας.

Τραγούδι: Κέλλυ Καλαϊτζίδου,Κλαρινέτο Ιβάν Ναβροζίδης, Πιάνο  Κατερίνα Ελενίδου. Υπεύθυνος Ορχήστρας Ιβάν Ναβροζίδης

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

26.11 Κυριακή

“Αρχιτεκτονικές διαδρομές ”

Ξενάγηση από αρχιτέκτονες μηχανικούς μέλη του Σ.Α.∆.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ σε σημεία της πόλης τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Πλατεία Ελευθερίας (Διαδρομές με λεωφορεία) Ώρα: 12.00-14.00

“Νοσταλγοί της παράδοσης” Μουσικοχορευτική Παράσταση

Εκδήλωση αφιερωμένη στην περιοχή του Έβρου (Δρώμενα, Χορός, Τραγούδι)

2ο-5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων) Ώρα: 19.00

27.11 Δευτέρα

“Από την Αθηναϊκή Τριήρη στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα ξύλινα τείχη της πατρίδας μας” Ομιλία

Εισηγητής:Λεωνίδας Τσιαντούλας, Πλοίαρχος Π.Ν. Διευθυντής υπηρεσίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.)

Συμμετέχει η Χορωδία Εκπαιδευτικών Πιερίας

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

29.11 Τετάρτη

«Με δύναμη από την Κηφησιά», Θέατρο ΜΩ

Σκηνοθεσία: Κοσμάς Χατζηιωαννίδης

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης Ώρα: 19.00

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ