Μενού Κλείσιμο

Ο «δικός μας» π. Τιμόθεος Τόρρες βοηθός Επίσκοπος στην Μητρόπολη τού Μεξικού – Τι είπε ο εμψηφισμένος Επίσκοπος Άσσου, στην eptanews

Συνεδρίασε τη Δευτέρα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και κατά τη διάρκεια των εργασιών της, εξέλεξε δύο Λατινοαμερικανούς κληρικούς ως βοηθούς Επισκόπους της Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού.

Μεταξύ τους εξελέγη ως Επίσκοπος Άσσου ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Τόρρες Εσκιβέλ, ο οποίος βαπτίστηκε ορθόδοξος στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου και, αφού χειροτονήθηκε κληρικός, υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Η Ιερά Μητρόπολη Μεξικού περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Παναμά, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Μπελίζ) καθώς και τις χώρες Βενεζουέλας, Μεξικού και Κολομβίας και όλες τις Νήσους της Καραϊβικῆς (Κούβα, Αϊτή, Πουέρτο Ρίκο, Άγιο Δομίνικο και Τζαμάϊκα).

Η ζωή του, το Ιεραποστολικό έργο

Όσοι παρακολουθούν το Ιεραποστολικό έργο του π. Τιμόθεου (μέσω fb: Archimandrita P. Timoteo Torres (Αρχ. Π. Τιμοθεος )) μπορούν να διαπιστώσουν τον καθημερινό αγώνα αλληλεγγύης που δίνει σε μια περιοχή όπου μαστίζεται από φτώχια. Ο π. Τιμόθεος φορώντας το ράσο της Ορθοδοξίας, χωρίς διακρίσεις δίνει και την ψυχή του για τον λαό του, προσφέροντας από το υστέρημά του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που η κοινότητα των Ορθοδόξων στα βάθη της Κολομβίας όπου υπηρετεί ο ίδιος τον Θεό, μεγαλώνει, από το παράδειγμα που ως άνθρωπος (και ιερέας) δίνει καθημερινά.

π. Τιμόθεος: Εγώ το ποίμνιό μου δεν το αφήνω και τους το είπα

Είχα την τύχη, μέσα από έναν κοινό γνωστό (και συνάδελφο που ζει στις ΗΠΑ) να έχω τις πρώτες δηλώσεις του εμψηφισμένου Επισκόπου Άσσου Τιμόθεου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών που αναλαμβάνει.

Στο «άξιος π. Τιμόθεε», ο εμψηφισμένος Επίσκοπος Άσσου, είναι «ευγενικά» αφοπλιστικός: «Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά δεν νιώθω ότι είμαι τόσο… άξιος. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα έπρεπε να φέρει αυτόν τον τίτλο, σε μιά χώρα που ο κόσμος υποφέρει από την φτώχεια και τη δυστυχία. Εγώ από πολύ μικρός ένιωθα μία έλξη πρός την Ορθοδοξία. Ήταν το όνειρό μου να την υπηρετήσω. Κατάφερα να γίνω ιερέας και μετά Αρχιμανδρίτης. Έφτασα εκεί που έφτασα. Τί να τις κάνω τις τιμές και τα παραπάνω αξιώματα;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται, στους «στόχους» του πατρός Τιμόθεου το να γίνει αρχιερέας δεν υπήρχε, ούτε καν σαν σκέψη, αφού μια τέτοια τιμή, ίσως θα τον ανάγκαζε να αφήσει το ποίμνιό του. «Μου ανακοίνωσαν ότι με έκαναν Δεσπότη. Γιατί; Δεν χρειαζόταν. Και τους το είπα. Γιατί εγώ το ποίμνιό μου δεν το αφήνω. Επέμεινα πολύ ως πρός αυτό και ευτυχώς μου επέτρεψαν να συνεχίσω το έργο μου εδώ. Εγώ δεν άλλαξα, επειδή έγινα Δεσπότης. Εδώ θα συνεχίσω, να ταΐζω τους φτωχούς, να δίνω μιά γωνιά στους κατατρεγμένους, να απαλύνω τον πόνο των συνανθρώπων μου όπου τον βρίσκω. Είμαι εδώ με τη μητέρα μου τώρα που σας μιλάω και μου λέει και η ίδια ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο ευτυχισμένη της ζωής της. Μόνο γι’ αυτήν χαίρομαι. Όχι για μένα, αλλά που της έδωσα τόση χαρά!»

Η μητέρα του, για τον π. Τιμόθεο είναι ο κόσμος του, αλλά και η κ. Τόρρες αισθάνεται πολύ ευτυχισμένη για το έργο του γιού της και την βοήθεια που προσφέρει στους αδύναμους. «Είμαστε μία πολύ φτωχή οικογένεια. Και τίποτα δεν θα αλλάξει αυτό το αξίωμα στη ζωή μας. Ο πόνος που βλέπει γύρω του το παιδί μου, τον κάνει πιο δυνατό. Πονάει τον κόσμο. Αγωνίζεται γι’ αυτόν. Δίνει και την ψυχή του για τον συνάνθρωπό του. Ό,τι έκανε ο Χριστός μας δηλαδή, προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να το κάνει κι αυτός πράξη. Γι’ αυτό και είμαι χαρούμενη: γιατί αυτό το παιδί δεν το έφερα εγώ στον κόσμο. Μου το έδωσε «δανεικό» ο Θεός για να κάνει το έργο Του», δηλώνει εμφανώς συγκινημένη και χαρούμενη.

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος για την εκλογή του π. Τιμόθεου Τόρρες

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Γεώργιος, μόλις πληροφορήθηκε την επισκοπική εκλογή του π. Τιμοθέου δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευλογία η εκλογή ενός κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας σε Επίσκοπο, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Λατινικής Αμερικής. Ο π. Τιμόθεος, υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεξικού κ. Αθηναγόρα, επιτελεί επί πολλά χρόνια αξιόλογο ιεραποστολικό έργο σε λειτουργικό, κατηχητικό και ποιμαντικό επίπεδο. Το έργο αυτό εσχάτως προσέλαβε και ανθρωπιστική διάσταση μεταξύ των προσφύγων στη συνοριακή γραμμή Κολομβίας-Βενεζουέλας. Πολλές φορές η τοπική μας Εκκλησία συνέδραμε την υλοποίηση των προσπαθειών που ο ίδιος καταβάλλει. Διατηρούμε την ελπίδα ή μάλλον τη βεβαιότητα ότι ο π. Τιμόθεος, υπό την ιδιότητα πλέον του Επισκόπου, θα αναπτύξει το ήδη σημαντικό έργο του μεταξύ των συμπατριωτών του και αδελφών μας Λατινοαμερικανών, για τη διάδοση του Ευαγγελίου της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης του Θεού. Με χαρά τον περιμένουμε στην Κατερίνη».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ