Μενού Κλείσιμο

Νοέμβριος 2017-Νοέμβριος 2019: Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές στον Πέλεκα

Χωρίς έργα, με αμφίβολη αντιπλημμυρική προστασία και κυρίως χωρίς απαντήσεις για το ποιος ευθύνεται και τι πήγε στραβά…

 Δύο χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Πιερία και στο Δήμο Κατερίνης 16 και 17 Νοεμβρίου 2017.

Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από εκείνες τις καταστροφές αλλά και από την αγωνία που βίωσαν κάτοικοι στην περιοχή του Πέλεκα, αφού οι καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες. Η εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τα «αντιπλημμυρικά έργα» εντός του ποταμού (τα απολύτως συνδεδεμένα με την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης), είχε αναγκάσει το Δήμο Κατερίνης να προβεί ακόμη και σε εκκένωση σπιτιών και φιλοξενία των Ρομά (από τον παρακείμενο καταυλισμό) στο γυμναστήριο.

Δύο χρόνια μετά, στον Πέλεκα τα αποτελέσματα των βροχοπτώσεων του Νοέμβρη του 2017 είναι νωπά και κανείς εκ των αρμοδίων δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για το τι θα γίνει όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά κυρίως για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Πέρα από το «κλείσιμο κάποιων σημείων» της «πράσινης διαδρομής» και κάποιες παρεμβάσεις με την ρίψη μεγάλων πετρών στα σημεία όπου η διάβρωση της κοίτης ήταν έντονη, δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Η περιοχή, θυμίζει εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο. Την εντύπωση αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο η εικόνα εντός της κοίτης του ποταμού, όπου τα σημάδια των παρεμβάσεων και η αφαίρεση χωματουργικού υλικού για τις ανάγκες κατασκευής της Περιφερειακής Οδού, είναι αποκαρδιωτικές.

Δύο χρόνια μετά, κανείς δεν έχει δώσει εξηγήσεις τι οδήγησε στην καταστροφή δημοτικών υποδομών στην περιοχή, ποιος έχει την ευθύνη της αποκατάστασης, ποιος θα επωμιστεί το κόστος και κυρίως «τι πήγε στραβά» και οι παρεμβάσεις εντός της κοίτης αντί να βοηθήσουν στην ασφαλή ροή του μεγάλου όγκου νερού που έρεε τις κρίσιμες ώρες, το μετέτρεψε σε ορμητικό χείμαρρο παρασέρνοντας στο διάβα του, ότι έβρισκε.

Η 16η Νοεμβρίου 2017 άλλαξε τον χάρτη της περιοχής, διαμορφώνοντας σύμφωνα με τις ανάγκες της φύσης την κοίτη και εξαφανίζοντας κομμάτια πεζοδρόμου, ασφάλτου και ποδηλατοδρόμου…

Δυστυχώς, δυο χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κατερίνης πλήρωσε βαρύ τίμημα (ευτυχώς μόνο σε επίπεδο υποδομών και όχι ανθρώπινων ζωών), ούτε η Περιφερειακή Οδός ολοκληρώθηκε στο σύνολό της, ούτε οι καταστροφές στον Πέλεκα αποκαταστάθηκαν και βέβαια ουδέποτε υπήρξε απάντηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στα ερωτήματα που τέθηκαν από Περιφερειακούς Συμβούλους για τα «έργα εντός της κοίτης» που προηγήθηκαν των καταστροφών.

Το πιο απογοητευτικό, πως όλα τα ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα στην Περιφέρεια (η οποία εκτέλεσε ένα υψίστης σημασίας έργο για την Κατερίνη), τέθηκαν από Περιφερειακούς Συμβούλους εκτός Πιερίας, όλα στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εξίσου απογοητευτικό και το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι Κατερινιώτες δεν έχουμε επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για το ποτάμι της πόλης μας. Φωτεινή εξαίρεση, η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πέλεκα, η οποία συνεχίζει να ζητά απαντήσεις και κυρίως έργα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια  των κατοίκων και των περιουσιών τους στην περιοχή…

Δύο χρόνια μετά, η ΕΠΤΑ σας παρουσιάζει μέσα από τον φωτογραφικό φακό «πτυχές» της σημερινής κατάστασης, την οποία δεν μπορεί να εξωραΐσει στο σύνολό της, ούτε καν η επιβλητική παρουσία του Ολύμπου και των Πιερίων σε ένα σημείο της Κατερίνης, που σε οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, θα αποτελούσε σημείο αναφοράς, εδώ και δεκαετίες!

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ