Μενού Κλείσιμο

Κόντρα «επίθεση» με φόντο το Δήμο Κατερίνης

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Κ. Κουκοδήμος για τα όσα «φαιδρά» είπε ο κ. Χιονίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την οργή και την αντίδραση του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή με θέμα το ΤΑΙΠΕΔ.

Ουσιαστικά η συζήτηση είχε στο επίκεντρο παραλιακή έκταση της Ακτής Καλλιθέας η οποία πριν μερικούς μήνες βγήκε στο σφυρί, αλλά η πώλησή της δεν προχώρησε λόγω της αντίδρασης των κατοίκων, των βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του δημάρχου.

Ο κ. Χιονίδης άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο του κ. Κουκοδήμου στην προσπάθεια πώλησης της έκτασης των 48,8 στρεμμάτων, κυρίως επειδή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπέρ της πώλησης σε Πιεριέα επιχειρηματία.

Χθες αργά το απόγευμα με δήλωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «σήκωσε το γάντι» στην πρόκληση του δημάρχου Κατερίνης, ο οποίος προφανώς θα κληθεί να αποδείξει ενώπιον της δικαιοσύνης, τα όσα είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Στη δήλωσή του, ο Κώστας Κουκοδήμος, αναφέρει χαρακτηριστικά: Με αφορμή τα όσα φαιδρά ειπώθηκαν από το δήμαρχο Κατερίνης Σάββα  Χιονίδη στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, δηλώνω τα εξής: 

«Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματικό λόγο  της αναίτιας και απρόκλητης επίθεσης στο πρόσωπό μου. 

Ο δήμαρχος  με όσα είπε προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή μου.  Είμαι υποχρεωμένος να προσφύγω  στην ελληνική δικαιοσύνη», καταλήγει στη δήλωσή του, ο κ. Κουκοδήμος

Η τοποθέτηση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η «Π» παραθέτει αυτούσια την τοποθέτηση του δημάρχου κ. Χιονίδη, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

“Είναι γεγονός οτι δεν μπορούσα να φανταστώ οτι θα ζούσαμε αυτό το θέατρο του παραλόγου, διότι πραγματικά, έχουν γραφεί πολλά στον τύπο αν θα πρέπει να γίνει δημοτικό συμβούλιο ή όχι, επειδή 14 σύμβουλοι, φαντάζομαι πριν ακούσουν, στο προηγούμενο συμβούλιο την επιστολή την οποία και διάβασα και ήταν σε γνώση όλων των επικεφαλής, εκτός αν αισθάνονται οτι οι επικεφαλής δεν ελέγχουνε, τους συνδυασμούς. Όταν δεσμεύονται οι επικεφαλής, εννοείται οτι δεσμεύονται και όλοι οι υπόλοιποι. Επικεφαλής αν θυμάμαι ήταν ο κ. Κυριακίδης, αλλά ήταν συνοδεία με την κ. Χαϊλατζίδου, αν θυμάμαι καλά.

Λοιπόν, επειδή ετέθησαν ζητήματα και επειδή ζήτησα εγώ από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τους τρεις βουλευτές την κ. Σκούφα, τον κ. Τζαμακλή και τον κ. Καστόρη. Είμασταν παρόντες εκεί (στο ΤΑΙΠΕΔ). Βεβαίως και ζήτησα, βεβαίως και ήρθαν οι άνθρωποι. Τοποθετήθηκα (στο ΤΑΙΠΕΔ) απολύτως ξεκάθαρα και μάλιστα, όταν μου λέγαν τα διάφορα οι διάφοροι σύμβουλοι και ποιοι είχαν πάει για να στηρίξουν αυτήν την υπόθεση όπως μου είπε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, λέει «ήρθαν εδώ ο κ. Λάμπρου με τον βουλευτή τον κ. Κουκοδήμο, οι οποίοι έχουν άλλη άποψη». Ε λέω τι να κάνουμε! Εμείς έχουμε άλλη, ο δήμος έχει άλλη άποψη και θέλουμε την αξιοποίηση. Και βεβαίως δεν συνενούμε σε μια κατάσταση, όπου να πουληθεί μια έκταση γενικότερα, η οποία θα πουληθεί σε τόσο χαμηλή τιμή, επειδή δήθεν δεν είναι οικοδομήσιμη.

Όλο το μυστικό λοιπόν ήταν εκεί. Οτι δεν είναι οικοδομήσιμη. Πολλοί από σας είπατε οτι είναι 51 στρέμματα. Είναι 48.819. Γιατί αν γινόταν 50 στρέμματα, ιδιαίτερα για σας κ. Νταρλαγιάννη που είστε και καλή νομικός, θα έπρεπε ίσως να γνωρίζεται και αν το γνωρίζετε θέλω να το πείτε, οτι όταν ξεπεράσεις τα 50 στρέμματα, τότε με τον νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τον οποίο εσείς γνωρίζετε και διαβάσατε καλά από ότι φαίνεται, τότε μπορείς να κάνεις από μόνος σου, αλλαγή χρήσης γης. Είπαμε και αυτά στον Πιτσιόρλα. Ξαφνικά βλέπω χθες κάποιοι μιλούσαν για 51 στρέμματα άραγε ξέρουν κάτι παραπάνω από μας; Τι ακριβώς συνέβη;

Η θέση λοιπόν όσον αφορά το τι έκανε αυτή η επιστολή, είναι προφανές. Κοντεύουνε δύο χρόνια και το μόνο από τα ακίνητα το οποίο δεν βγήκε στον αέρα είναι αυτό. Διότι ο Στέργιος ο Πιτσιόρλας, παρουσία των συνεργατών και των τριών βουλευτών, γιατί ο άλλος είχε διαφορετική άποψη, πήγε με τον επιχειρηματία, ήτανε ξεκάθαρη: «Αυτά που μου λες δήμαρχε σε παρακαλώ γράψτα μου.» Κύριε Πιτσιόρλα χρειάζεται κάτι περισσότερο; Όχι μου λέει, η βούληση του δήμου εκφράζεται δια του δημάρχου. Παρά ταύτα επιστρέφοντας κάλεσα τους επικεφαλής. Όλοι ομόφωνα είπαμε οτι συμφωνούμε με τη θέση την οποία ανέπτυξα και στο ερώτημα «θέλετε να προσυπογράψετε ή να γράψουμε μέσα οτι συμφώνησαν όλοι». Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σταμάτησε η υπόθεση αυτή. Δεν ζητήθηκε κάτι άλλο. Ούτε αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, ούτε τίποτα άλλο.

Εξάλλου εμείς, δεν συρόμαστε από αποφάσεις ή από τις σκέψεις κάποιων ανθρώπων. Αυτοβούλως λειτουργούμε, οτι μας δίνει ο νόμος το δικαίωμα. Εκφράζονται απόψεις. Μα και πολλοί πολίτες εκφράζουν απόψεις. Εκφράζουν τα τοπικά συμβούλια απόψεις. Σαφώς σεβαστές, αλλά δεν είναι απαραίτητο, δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο. Έχουν άποψη, όπως έχει άποψη και ένας σύλλογος! Δεν έχει άποψη ο Σύλλογος; Σεβαστές και αυτές! Ο Πολιτιστικός σύλλογος, συμφωνούμε! Τώρα αν θέλουμε να δώσουμε άλλη έννοια και άλλη διάσταση στις αποφάσεις αυτές, είναι απλώς για μια γνωμοδότηση. Λέει, έχουμε τη γνώμη αυτή. Δεν επιβάλλει σε καμία περίπτωση, κανένα θεσμικό όργανο, είτε το μονοπρόσωπο όργανο του δημάρχου, είτε του δημοτικού συμβουλίου, είτε της οικονομικής επιτροπής να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Εμείς λέμε οτι δεν πρέπει να συρόμαστε! Ε καμιά φορά ας παρασυρόμαστε, αλλά εμείς δεν συρόμαστε!

Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, αυτό που  υπήρχε συμφωνία και προς τιμήν του κ. Πιτσιόρλα και όλων ετίμησαν αυτό το πράγμα που είπαμε. Και από εκεί και πέρα όπως θα ξέρετε καλύτερα από μένα, γιατί εσείς διαβάζετε καλύτερα τους νόμους, στο ΤΑΙΠΕΔ και το δημόσιο να θέλει να το πάρει πίσω, δεν δύναται. Το ίδιο το δημόσιο! Αυτά η Βουλή τα ψήφισε. Δεν μπορεί να το πάρει πίσω το ακίνητο το δημόσιο! Αυτό δε που είπε ο Πιτσιόρλας, λέει «τελειώνει το θέμα, μένει εκεί» και λέω δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε μέτωπα. Είναι ξεκάθαρο και απόλυτο! Θα κατεβάσουμε τόσο κόσμο και θα πάρουμε τέτοια μέτρα που δεν μπορεί να κουνηθεί τίποτα! Θα σας τα τινάξουμε όλα στον αέρα! Ξεκάθαρες κουβέντες! Αυτή ήταν η θέση μου. Και εκ του αποτελέσματος φαίνεται οτι και αυτοί ήταν εντάξει σ αυτά που είπανε και σ’ αυτά που ζητήσαμε. Αυτή είναι όλη η υπόθεση και από εκεί και πέρα το να προσπαθούμε να δημιουργούμε εικόνες (…)

Επομένως, δεν ετέθη ποτέ κανένα ζήτημα. Αν θέλει ο Δήμος Κατερίνης και θέλει, μόνο δια ανταλλαγής ίσης αξίας μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα.

Μόνο δια ανταλλαγής ίσης αξίας ή αν πληρώσουμε το τίμημα. Και είμαστε στη σκέψη να πληρώσουμε κάποια στιγμή το τίμημα, να γίνει εξαγορά. Πρώτο είναι αυτό..

Δεύτερον: Διότι ελέχθη οτι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Αυτό ήταν το πρώτο ψέμα. Το δεύτερο ψέμα ήταν οτι ήταν 51 στρέμματα, ενώ είναι 48.800 σύμφωνα με την ανακοίνωση και αυτό ας το διερευνήσουν. Γιατι διαφορά 48.800 με το 50,1 έχει τεράστια διαφορά.

Το τρίτο, πού μαθεύτηκε οτι κινείται η διαδικασία; Γιατί εμείς δεν μαθαίνουμε! Παίζουμε σε άλλο κόσμο! Έχετε καμιά πληροφόρηση, εσείς που είστε πιο κοντά με τους βουλευτές και δεν μας την είπατε εδώ; Κινήθηκε κάτι; Έχουμε κάτι; Γιατί εμείς δεν συζητούμε, θεωρούμε το θέμα λήξαν.

Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα το έδειξε. Η ανταλλαγή για να γίνει θα πρέπει να είναι ίσης αξίας ή να πληρωθεί.

Τέταρτο ζήτημα είναι, το έχει διαβάσει η εξαιρετική συνάδελφος η κ. Χαϊλατζίδου το τί έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ξέρετε για ποια κομμάτια μιλάμε στο δήμο Θεσσαλονίκης; Για να νομιμοποιήσουν τα έργα που κάναν στη νέα Παραλία. Δηλαδή ουσιαστικά, μπροστά στον αστικό ιστό, δηλαδή στον αιγιαλό και στη θάλασσα, εκεί που υπήρχαν πάντοτε χώροι κάνανε έργα με το ΕΣΠΑ και μετά διαπιστώσανε, κατόπιν εορτής οτι αυτά τα έργα ήταν στον αέρα, τα δώσανε. Σιγά τα ωά! Λες και ήταν καμία έκταση πιθανόν αξιοποιήσιμη.

Πέμπτος μύθος: Ξέρετε οτι πίσω από αυτά τα ακίνητα, υπάρχει τεράστια δημοτική περιουσία. Δεν την ξέρω! Πίσω από αυτά τα ακίνητα υπάρχει τεράστια δημοτική περιουσία; Υπάρχουν 13 στρέμματα ενός ιδιώτη, υπάρχουν κι άλλα πιο πίσω, άλλων ιδιωτών. Ας μάθετε λοιπόν ποιων είναι τα υπόλοιπα και τι ενδιαφέρον έχουν. Εσείς κ. Νταρλαγιάννη ξέρετε αν υπάρχει έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο πίσω από αυτό δημοτική περιουσία;

Έχουμε 7 στρέμματα και 100 μέτρα, που συμπεριλαμβάνεται εκεί, σ’ αυτήν την επίμαχη ζώνη η οποία είναι  λίγο τουρλού. Αυτά είναι όλα κι όλα!

Ποιος σας είπε! Και αν σας είπε, γιατί δεν πήρατε τους χάρτες οτι από πίσω δεν υπάρχει καθόλου δημοτική περιουσία; Αυτό δεν σημαίνει οτι θα αφήσουμε αυτό να εκποιηθεί, μάλιστα, μ αυτούς τους εξεφτελιστικούς όρους! Για 400 χιλιάρικα που ζητούσαν! Γιατί φαίνεται θα είχαν στο μυαλό τους, οτι θα κάνουν το 48, 50 και μετά θα κάναν τροποποίηση και από ναυταθλητικές εγκαταστάσεις θα κάναμε κάτι άλλο. Μάλλον τέτοια είχαν στο μυαλό τους.

Για αυτό από τότε, μας βρίζουν ακόμη δυναμικότερα οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, αυτοί που τους πήγανε στο ΤΑΙΠΕΔ και λένε «θα σου δείξω τώρα» και συμμετέχουν και σύμβουλοι από δω στην υπόθεση «να λοιπόν τώρα θα καταλάβει ο Χιονίδης, που στάθηκε κόντρα στα σχέδια να ξεπουληθεί αυτό το πράγμα». Μαζεύονται εκεί! Μαζεύονται κι άλλοι που κάνουν τους ήρωες! Μαζεύονται να δημιουργήσουν θέμα για του δείξουν την άλλη φορά πώς τόλμησε να κοντραριστεί. Για να συζητούμε τα πράγματα. Και εγώ δεν ζήτησα ποτέ δανεικά από αυτόν τον επιχειρηματία, εντάξει; Ή από οποιονδήποτε άλλον! Ποτέ!

Οι συμπεριφορές μας δεν εξηγούν το πόσο καλά θα είμαστε φίλοι και θα δεις τι θα γίνει στο μέλλον και ετοιμαζόμαστε για τις εκλογές και θα βάλουμε και λεφτά για να χρήσουν οι σοβαροί επιχειρηματίες αυτοί και το υποχείριο τους που κινεί το πολιτικό κομμάτι.

Αυτές είναι αλήθειες! Αφού λοιπόν το αποτέλεσμα που είχαμε επετεύχθει, αφού λοιπόν αυτό που εζητήθη από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ τότε και στη συνέχεια, δόθηκε με το παραπάνω, διότι επανέλαβα το ερώτημά μου «χρειάζεται κάτι παραπάνω;» Όχι μου λέει. Αυτά που λες εδώ ως μονοπρόσωπο όργανο που εκπροσωπείς το Δήμο, την άποψη αυτή.

Τώρα ο υποκριτικός τρόπος να λες «δεν ενημερωθήκαμε» και δεν κάναμε… Και επίσης επειδή δεν είναι πιστευτό και ακούσαμε εδώ, πράγματα τα οποία δεν στέκουνε για το επίπεδο του συμβουλίου μας, θέλετε και τον αριθμό πρωτοκόλλου… να πάτε να τον βρείτε! Εγώ ντροπές αυτού του είδους και αυτού του στυλ, «να μας δείξετε το πρωτόκολλο» δεν μπορώ να τις ανεχθώ. Ο δήμαρχος της πόλης, ανέγνωσε έγγραφο το οποίο λέει ποια ημερομηνία εστάλη και το έγγραφο εστάλη. Τα περεταίρω τα επιστρέφω! Ανήκουν σε λογική κοινών απατεώνων, όποιοι λένε οτι στείλανε και δεν στείλανε. Για αυτό και ανεστάλη, δεν ανεστάλη από τίποτα άλλο. Ούτε από τη οργή των ξενοδόχων, ούτε από την οργή των διαφόρων παραγόντων. Η άποψη του δήμου ήταν αυτή η οποία ήταν καταλυτικής σημασίας και του ιδίου του δημάρχου που παρέστη, ευχαριστώντας πάντοτε και τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι σαφώς είπαν στηρίζουμε τις θέσεις του δημάρχου. Σαφέστατα. Από εκεί και πέρα, το θέμα έχει κλείσει.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ζητήματα εκεί που δεν υφίσταται… κανονίστε, ο καθένας κρίνεται. Και για τους συναδέλφους το λέω αυτό οι οποίοι παρασύρθηκαν σε ένα μέτωπο παράδοξο γιατί άλλα ζητήματα δεν υπάρχουν. Θα μου πεις από τέτοια παράδοξα μέτωπα έχουμε γεμίσει ποια στην πολιτική ζωή, να δημιουργήσουμε εντάσεις εκ του μη όντως.

Άλλα είναι σοβαρά θέματα, να δούμε εκεί αν θα υπάρξει δυνατότητα και δύναμη ψυχής, ώστε να προχωρήσουμε. Αυτά λοιπόν και θεωρώ είναι άνευ ουσίας και άνευ αντικειμένου η συζήτηση στο συμβούλιο και παρακαλώ κυρία πρόεδρε μετά τη δευτερομιλία να προχωρήσετε σε ψηφοφορία, αν συμφωνούμε να δημιουργηθεί θέμα, σ αυτό το δημοτικό συμβούλιο ή όχι ή να ψηφίσουμε αυτό ακριβώς που λέμε: οτι αρκεί αυτό το οποίο ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και αν χρειαστεί στο μέλλον ποτέ, να υπάρξουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, τότε να τις πάρουμε. Θα μιλήσουμε πάλι με το ΤΑΙΠΕΔ, αν χρειάζεται κάτι άλλο θα το κάνουμε…”

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ