Μενού Κλείσιμο

Η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ ξανά στην Κατερίνη

Οι νέοι αναλαμβάνουν ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για την πόλη

Μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσία της «ΣΥΝ-ΘΕΣΗΣ» στην Κατερίνη, νέοι της πόλης έχουν και φέτος την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, να σχεδιάσουν και τελικά να συμφωνήσουν για θέματα της πόλης. Και όλα αυτά, μέσα από την «προσομοίωση» ενός Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει τρεις μέρες στη διάθεσή του, να ολοκληρώσει όλες αυτές τις διαδικασίες.

Τι είναι όμως η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ; Γιατί για ένα τριήμερο το δημαρχείο της πόλης και η Αστική Σχολή Κατερίνης θα γεμίσουν με νέους 18 έως 23 χρονών; Τι θα συζητήσουν; Ποιοι είναι;

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Οι απαντήσεις ωστόσο, φαντάζουν για εμάς φυσικές και ίσως ουτοπικές, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία μερικών νέων ανθρώπων που ήθελαν να δουν την πόλη τους να αλλάζει. Και πώς θα πραγματοποιούνταν ένα τέτοιο εγχείρημα; Από τη βάση, δηλαδή από τη νέα γενιά-γι’ αυτό και η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ στοχεύει στην ενεργοποίηση και πολιτικοποίηση αυτής, ώστε το ερέθισμα να επηρεάσει αργότερα και την ενήλικη ζωή των συμμετεχόντων, όπου η ενημέρωση και η λήψη αποφάσεων θα πρέπει- εάν δεν είναι ήδη- ένα ζωτικής σημασίας στοίχημα.

Το ταξίδι της «ΣΥΝ-ΘΕΣΗΣ» φέτος όπως και κάθε χρονιά είχε αφετηρία τα σχολεία, όπου ως έδρα των παιδιών και εστία δημιουργικότητας (;) επιχείρησε να παρουσιάσει στα μέλη των 15μελών συμβουλίων τι πρεσβεύει αλλά και τι σημαίνει μια Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου. Κατόπιν, οι εκπρόσωποί τους θα ενημέρωναν τους λοιπούς συμμαθητές τους για τη δράση, όπως εκείνοι την αντιλήφθηκαν.

Η συμμετοχή μεγάλη, και ταυτόχρονα ενισχυμένη από λίγο πιο μεγάλα «παιδιά», τους φοιτητές δηλαδή και κατοίκους της Κατερίνης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συζητήσουν για εκείνα τα θέματα που αφορούν τον τόπο τους. Έτσι, χωρισμένοι πλέον σε τρεις διαφορετικές παρατάξεις, οι συμμετέχοντες βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.

Χωρίς να συνιστούν ένα κακέκτυπο της πραγματικότητας, οι παρατάξεις εκπροσωπούν διαφορετικές ανησυχίες και ιδεολογίες. Με πλειοψηφούσα τη «Σύγχρονη Πόλη», η οποία τοποθετείται στον φιλελεύθερο πολιτικά χώρο και στοχεύει στο «άνοιγμα» της πόλης σε διεθνές επίπεδο έχοντας ως κινητήριες δυνάμεις την τεχνολογία και την ανάπτυξη του πολιτισμού, οι υπόλοιπες δύο παρατάξεις της Αντιπολίτευσης καλούνται να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, ώστε να καταφέρουν να ακουστούν.

Εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της «Σύγχρονης Πόλης» να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες απαιτήσεις της τοπικής κοινότητας, η «Σύμπραξη Δημιουργίας» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η προαναφερθείσα επιβαρύνει τους δημότες της χωρίς να στοχεύει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Τα μέλη της από την άλλη επιθυμούν έναν πιο ενεργό ρόλο της πόλης στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Τελευταία αλλά εξίσου δυναμική είναι η «Κίνηση Ανατροπής» η οποία θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της αλληλεγγύης των δημοτών καθώς τίθενται υπέρ συνεργασίας με ΜΚΟ, αλλά και άλλων δράσεων προκειμένου να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης προς το καλύτερο για όλους. Στο στόχαστρο της κριτικής τους βρίσκεται ο «μικροπολιτικός δόλος» της κυβερνούσας παράταξης, στην οποία επίσης προσάπτουν την υπερβολική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Και τα θέματα; Τι είναι αυτό που διχάζει τις παραπάνω παρατάξεις; Παρακάτω υπάρχουν αναλυτικά οι τυχόν πρωτοβουλίες της εκάστοτε επιτροπής.

Επιτροπή Οικονομικών: Τοποθέτηση Info Kiosks σε τουριστικά σημεία, Αύξηση δημοτικών τελών, Πράσινη ανάπλαση πλατείας της πόλης

Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού: Διοργάνωση συναυλίας με γνωστό μουσικό συγκρότημα, Πολιτιστικές δράσεις με πρόσφυγες σε συνεργασία με ΜΚΟ, Υποβολή υποψηφιότητας για διεκδίκηση ευρωπαϊκής αθλητικής διοργάνωσης Basket

Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Προβολής: Πρόταση αδελφοποίησης με πόλη της Τουρκίας, Έγκριση κονδυλίων αποστολής μελών Δ.Σ στο εξωτερικό, Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων με έμφαση σε θέματα νεολαίας και καινοτομίας

Ολομέλεια: Στρατηγικό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης της Ολυμπιακής Ακτής

Απέχοντας λοιπόν μόλις λίγες μέρες από την πραγματοποίηση της Προσομοίωσης, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ποια παράταξη θα καταφέρει να υποστηρίξει καλύτερα τις θέσεις της; Ποιες ιδέες είναι θα αποδειχθούν άξιες για εφαρμογή;

Τι θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες;

Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης περιλαμβάνονται θέματα θεωρητικής φύσεως που κινούνται κυρίως σε επίπεδο του φαντασιακού λαμβάνοντας, ωστόσο, ερεθίσματα από την υπάρχουσα πραγματικότητα, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τυχόν ταυτίσεις με πρόσωπα και καταστάσεις.

Στόχο, φυσικά, αποτελεί η διενέργεια παραγωγικής συζήτησης και η πρόκληση της τοποθέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων, για αυτό και η θεματολογία παρέχει τη δυνατότητα γόνιμης αντιπαράθεσης και κατάθεσης πληθώρας απόψεων για το εκάστοτε προς συζήτηση θέμα.

Η ημερήσια διάταξη των θεμάτων της φετινής ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Ολομέλεια και Επιτροπές

Οι συμμετέχοντες στην Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου καλούνται να λάβουν μέρος τόσο σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, όσο και των Επιτροπών.

Στην αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενος υποδεικνύει την Επιτροπή στην οποία θα προτιμούσε να τοποθετηθεί επιλέγοντας μεταξύ των τριών Επιτροπών που θα προσομοιωθούν. Πρόκειται για την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Προβολής, την Επιτροπή Οικονομικών και την Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού. Οι Επιτροπές συνεδριάζουν ταυτόχρονα και κάθε Δημοτικός Σύμβουλος συμμετέχει διαζευκτικά σε μία από τις τρεις Επιτροπές. Ο αριθμός των μελών των Επιτροπών θα καθοριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή συνεκτιμώντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων από τις αιτήσεις.

Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας συμμετέχει το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, ψηφίζουν και λαμβάνουν το λόγο για κάθε ζήτημα χωρίς να έχει σημασία η Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν. Η συζήτηση πραγματοποιείται διαδοχικά, τόσο σε μορφή Ολομέλειας, όσο και σε μορφή Επιτροπών. Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά συζήτηση των θεμάτων θα αναρτηθούν στο κοινοποιημένο πρόγραμμα του συνεδρίου.

 

Υπάρχει Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου της Προσομοίωσης;

Ο Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης συντάχθηκε για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Προσομοίωσης και στο κείμενο του προβλέπονται και ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα αναφορικά με τη σύνθεση, τη σύγκληση και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της Προσομοίωσης και την παρουσία των συμμετεχόντων κατά τις ημέρες της Προσομοίωσης.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ