Μενού Κλείσιμο

“Η ΠΙΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ”

 ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ,  ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Νομός Πιερίας, ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής, και εκτείνεται ανάμεσα στις παρυφές των ιστορικών βουνών του Ολύμπου και των Πιερίων και τις πανέμορφες θαλάσσιες ακτές μήκους 70 χλμ. περίπου.

Είναι συγκοινωνιακό σταυροδρόμι καθώς από τον Νομό διέρχεται η ΠΑΘΕ, η Εγνατία Οδός, σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και προαστιακός σιδηρόδρομος, και μετά την ολοκλήρωση της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θες/νίκης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 ώρας από το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Διαθέτει  400 ξενοδοχεία, 1200 ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα καθώς και 40 camping περίπου, με τα περισσότερα από αυτά να διαθέτουν ανακαινισμένες δομές και να προσφέρουν υψηλότατης ποιότητας παροχή υπηρεσιών

Έχει έντονη διείσδυση στις αγορές των Βαλκανίων, των χωρών του Visegrad, στις χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης και της κεντρικής Ευρώπης.

Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Πιερίας (σε μια αρμονική συμβίωση με το πολιτιστικό υπόβαθρο) αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης των επισκεπτών μας. Η περιοχή όμως προσφέρει εκτός από το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα και μία σειρά από  εναλλακτικές μορφές τουρισμού (όπως αγροτουρισμό – οικοτουρισμό, ορεινό, θαλάσσιο, συνεδριακό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και θεραπευτικό τουρισμό, τουρισμό υγείας, τουρισμό περιπέτειας, και βέβαια γαστρονομίας.

Σε απόσταση μίας ώρας από τις πολλές οργανωμένες Ακτές  (Μεθώνη, Μακρύγιαλο, Πύδνα, Αλυκές Κίτρους, Κορινός, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή, Βαρικό, Γρίτσα, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Παραλία Παντελεήμονα, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι) βρίσκεται  το χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, το οποίο  συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών οι οποίοι μέσα στον απαράμιλλης ομορφιάς ορεινό όγκο των Πιερίων και τον πανέμορφο οικισμό του Παλαιού Ελατοχωρίου απολαμβάνουν τα τοπικά εδέσματα.

 Υπάρχουν οι παραδοσιακοί οικισμοί του Π. Παντελεήμονα, Π. Πόρων,  Π. Σκοτίνας, Μόρνας, οι οποίοι μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή παρέχοντας παράλληλα ποιοτική γαστρονομία με τοπικά κρασιά και τσίπουρα.

Στους οικισμούς του  Αγ. Δημητρίου, του Κολινδρού και  της Ανω Μηλιάς  ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να απολαύσει αγροτουριστικές και ορεινές δραστηριότητες παράλληλα με τις τοπικές πίτες και τα παραδοσιακά γλυκά.

Στην περιοχή μας υπάρχει πλήθος μνημείων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου όπως ναοί και μοναστήρια (Αγ. Διονυσίου, Κονταριώτισας κλπ) που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

 Πραγματοποιούνται φεστιβαλικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με κυριότερη  το φημισμένο «Φεστιβάλ Ολύμπου» το οποίο όχι άδικα αποκαλείται «η Επίδαυρος της Β.Ελλάδας» με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων   στον υποβλητικό χώρο του αρχαίου θέατρου του Δίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται τα σπουδαιότατα «Ολύμπια εν Δίω», μία πραγματικά καινοτόμα δράση η οποία συγκεντρώνει μαθητές από όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν οι ίδιοι αρχαίες παραστάσεις.

 Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένα πλήθος Αρχαιολογικών χώρων ( Αρχαίο Δίον,  Αρχαία Πύδνα, Προϊστορικός οικισμός Μακρυγιάλου, Κάστρο Πλαταμώνα, Λουλουδιές Κίτρους, Λείβηθρα, Μεθώνη ) αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος των Μακεδονικών Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας.

Στην Πιερία ο επισκέπτης θα βρεί τον Υγροβιότοπο των Αλυκών Κίτρους, το Δέλτα του Αλιάκμονα καθώς και του Πηνειού στους Ν.Πόρους με πλήθος πτηνών και άλλων προστατευόμενων ειδών.

Πλήθος  επισκεπτών της περιοχής δοκιμάζουν την ιαματική λάσπη στα περίφημα «τηγάνια» των Αλυκών Κίτρους, απολαμβάνοντας τις ευεργετικές για την υγεία τους ιδιότητες.

 Η Πιερία τέλος διαθέτει  το μοναδικό στον κόσμο συγκριτικό πλεονέκτημα του απαράμιλλου φυσικού ανάγλυφου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό και μυθολογικό υπόβαθρο, και σε συνδυασμό με την τεράστια και διεθνώς αναγνωρίσιμη πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του αρχαίου Δίου των Μακεδονικών χρόνων,  αποτελούν ένα μοναδικό γεγονός στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο  υπάρχει ένα πλήθος μονοπατιών τουρισμού περιπέτειας (ορειβασία, πεζοπορία, κατάβαση ρεμάτων, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση) που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Υπάρχει το απαραίτητο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει τις παραπάνω δραστηριότητες.  Ο  θεσμός του «Olympus Marathon», μία πραγματικά εκπληκτική και πρωτότυπη διοργάνωση με παγκόσμια απήχηση, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Πιερίας είναι οι άνθρωποί της. Οι Πιεριείς διαθέτουν μία κουλτούρα φιλοξενίας και αγάπης για τον επισκέπτη, γιατί ο πληθυσμός της περιοχής αποτελείται από ένα κράμα και μία πανσπερμία φυλών ( ντόπιων, βλάχων, πόντιων, σαρακατσάνων κλπ) σε μία αρμονική συνύπαρξη.

Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να προσκαλέσω τον καθένα από εσάς να επισκεφτεί και να γνωρίσει καλύτερα την Πιερία και τους ανθρώπους της,  καθώς και τις «κρυμμένες» ομορφιές της, σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ